Schuin dak isoleren heeft veel voordelen

Heeft uw woning een schuin dak dat nog niet voorzien is van goede isolatie? Een schuin dak isoleren betekent een aanzienlijke besparing op gas, die kan oplopen tot wel dertig procent. Een geïsoleerd dak gaat vochtproblemen en schimmelvorming tegen en zorgt voor een hogere woningwaarde. Een schuin dak isoleren is een investering die u vaak al binnen drie tot vijf jaar terugverdient door de besparing op gaskosten. Bekijk alle voordelen en bepaal of een schuin dak isoleren door u zelf gedaan kan worden, of misschien beter door een deskundige en ervaren vakman. De voordelen van een schuin dak isoleren op een rijtje:

Besparing op uw gasverbruik

Als uw schuine dak niet of niet goed is geïsoleerd, dan gaat ongeveer 30 procent van de warmte verloren via uw dak. Dat is zonde van de energie, maar ook van het geld. Als u uw schuine dak isoleert, gaan uw totale kosten voor gas direct aanzienlijk omlaag, omdat u de warmte in huis houdt. Uw cv-ketel hoeft minder hard te stoken om dezelfde temperatuur in huis aan te houden.

Geen schimmel of andere vochtproblemen meer, dus een gezonder klimaat

Een schuin dak isoleren heeft als groot voordeel dat de temperatuur aan de binnenkant van het dak hoger wordt. Hiermee worden schimmel en andere problemen met de luchtvochtigheid voorkomen. U voorkomt houtrot of een ander type van verzwakking van uw schuine dak. Als u daarbij ook goed ventileert, wordt het klimaat in huis een stuk gezonder. Geen muffe zolderlucht meer, maar een frisse en droge ruimte.

Aangename warmte in huis

Wanneer u uw schuine dak geïsoleerd heeft, zal het in huis gemakkelijker lekker warm blijven en heeft u geen last meer van een vochtige, klamme en koude zolder. Het comfort in het hele huis neemt toe. Bijkomend voordeel: op hete dagen werkt de isolatie omgekeerd en blijft de ruimte onder het dak en de rest van het huis juist langer koel.

Betere prijs voor uw huis

Een energiezuinig huis is van steeds groter belang bij de verkoop van uw woning. Hoe beter de isolatie van uw schuine dak, des te minder energie het huis verbruikt. Dit maakt uw woning bij verkoop interessanter voor kopers, omdat u een aantrekkelijk energielabel heeft en lagere maandlasten dan een vergelijkbaar huis zonder isolatie.

Beter voor het milieu

Als u door te isoleren minder gas verbruikt, heeft dat een direct voordeel voor het milieu. Gas is namelijk een fossiele brandstof en heeft een negatieve invloed op het klimaat. Door minder energie te verbruiken stoot u minder schadelijke broeikasgassen uit. Dus niet alleen u, maar ook het milieu profiteert.

Zelf een schuin dak isoleren of laten doen door een vakman?

Een schuin dak isoleren is een van de meest voorkomende vormen van isolatie, vanwege het grote effect dat het op het totale energieverbruik heeft. Dit komt vooral doordat warme lucht van nature opstijgt. Uiteindelijk zal deze lucht dan via het dak naar buiten stromen, tenzij u dit zo veel mogelijk voorkomt door een goede dakisolatie. Er zijn veel manieren om een schuin dak te isoleren, afhankelijk van uw type dak, uw tijd en budget en uw eigen handigheid.

De meeste mensen laten dakisolatie uitvoeren door een vakman, hoewel zelf een schuin dak isoleren wel zelf te doen is. Toch is het verstandig om altijd een specialist naar uw dak en dakconstructie te laten kijken, om zo de beste vorm van dakisolatie voor uw huis te bepalen. Er bestaan namelijk veel verschillende soorten isolatie en manieren op het schuine dak te isoleren. Vaak wordt er gekozen voor isolatie aan de binnenzijde van het dak, waarbij er een extra constructie met bijvoorbeeld gipsplaten wordt aangebracht. Als u de klus zelf uitvoert, let dan goed op het risico van vochtvorming in de dakconstructie, doordat het vocht na het isoleren niet meer goed weg kan. Vochtvorming kan voorkomen worden door het aanbrengen van een vochtwerende laag aan de binnenzijde van het isolatiemateriaal. Zo voorkomt u vocht in uw dakconstructie.

Schuin dak isoleren, advies nodig?

Een vrijblijvend adviesgesprek is altijd aan te raden, waarna een specialist naar uw dak komt kijken en u meer vertelt over uw schuine dak en de mogelijkheden om het te isoleren. Hierna profiteert u direct van een aangenaam warm huis en lagere maandlasten.