Het isoleren van de zolder is een verstandige klus. Doe je dit niet, dan gaat er veel warmte via het dak verloren. Met de isolatie van je zolder bespaar je dus energie én het blijft langer warm in huis. Ga je de zolder isoleren, dan zijn er twee opties: de zoldervloer isoleren of het zolderdak isoleren. Je leest meer over deze opties in dit artikel. En als je dat wilt, regelen we het isoleren van de zolder voor je. 

Isoleren op zolder: de zoldervloer 

Ga je de zolder isoleren, dan zijn er twee opties om dit te doen. Een van de mogelijkheden is het isoleren van de vloer van de zolderverdieping. Gebruik je de ruimte momenteel voor opslag? Dan is het goed om in ieder geval de zoldervloer te isoleren. De warmte uit de kamers beneden kan niet meer via de zoldervloer naar buiten trekken. Je hoeft dus minder te verwarmen. En dat bespaart energie! 

Hoe isoleer je de zoldervloer?

Het isoleren van de zoldervloer kan op verschillende manieren. Van onderaf, of via de bovenkant van de vloer. Dit is afhankelijk van het type zoldervloer dat in jouw huis aanwezig is. Heeft de vloer vloerbalken aan de onderkant? Dan is dit op te vullen met isolatiemateriaal. Dit wordt vaak gedaan met isolatie van minimaal 15 tot 20 centimeter dik in combinatie met een dampscherm of dampfolie. Deze folie is vochtwerend, waardoor er geen vocht bij de isolatie komt. Als het isolatiemateriaal nat wordt verliest het de isolatiewaarde. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Daarnaast zorg je ervoor dat houtrot en schimmels geen kans krijgen. Na het isoleren van de zoldervloer wordt alles netjes afgewerkt. Ook hier zijn verschillende keuzes mogelijk. Vaak hangt de keuze af van het feit of de vloer wel of niet beloopbaar moet zijn.

Isoleren op zolder: het dak

Ga je de zolder gebruiken als leefruimte of slaapkamer? Dan is het aan te raden om ook het dak van de zolder te isoleren. Via het dak verlies je namelijk veel energie. Bovendien wordt het zo niet vochtig op zolder.

Door het dak van de zolder te isoleren ontstaan een fijn klimaat in huis. Bovendien heb je minder last van wisselingen in de temperatuur. In de winter blijft het langer warm en in de zomer wordt het minder heet. Wist je dat onze isolatiespecialisten de zolder vaak al binnen 1 tot 2 dagen hebben geïsoleerd? Bovendien ruimen ze alles weer netjes op. Je bespaart al snel op je energierekening en ben je zeker van professionaliteit en vakmanschap. Bovendien isoleer je het dak van je zolder snel en zonder gedoe. Zo verlies je al snel geen warmte meer via het dak.

Vochtwerende laag belangrijk bij zolderisolatie

Bij het isoleren van de zolder is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan de vochtwerende laag. Een vochtwerende laag zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal niet nat of vochtig wordt. Denk bijvoorbeeld aan een vochtwerende laag in de vorm van folie. Mocht vocht op het dak komen en naar binnen slaan, dan zorgt deze folie ervoor dat het vocht niet bij het isolatiemateriaal kan komen. Ook is het belangrijk dat de bevestigingspunten van de folie goed worden afgedicht.

Kies je voor isolatie via Essent, dan ben je zeker van een professioneel geïsoleerd huis. De vakmannen van onze isolatiespecialisten hebben jarenlange ervaring en werken met materialen van hoge kwaliteit. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Onze isolatiespecialist vertelt je alles over de mogelijkheden voor jouw huis én wat dat kost en oplevert.