De zolder isoleren is een van de meest geschikte manieren om energie te besparen, terwijl het in huis sneller opwarmt en langer lekker warm blijft. Wanneer u de zolder gaat isoleren is het mogelijk om zowel het dak van de zolder als de zoldervloer te isoleren. Als uw zolder momenteel vooral wordt gebruikt als opslagruimte, dan doet u er goed aan om in ieder geval de zoldervloer te isoleren. Gebruikt u de zolder ook als leef- of slaapruimte, dan is het aan te raden om ook het dak van de zolder te isoleren. Wanneer u belangrijke persoonlijke bezittingen of papieren tegen vocht wilt beschermen is het zolderdak isoleren een erg goed idee.

Zoldervloer isoleren

Door uw zoldervloer te isoleren gaat u direct veel besparen op de stookkosten. Omdat de warmte uit de kamers beneden niet meer via de zoldervloer naar de zolder kan verdwijnen, hoeft u minder te verwarmen.

Er bestaan verschillende manieren om de zoldervloer te isoleren, afhankelijk van het soort vloer dat in uw woning aanwezig is. De zoldervloer is te isoleren van onderaf, maar kan ook via de bovenkant van de vloer. Als uw zoldervloer onderliggende vloerbalken heeft, dan kunt u de tussenruimtes simpelweg opvullen met isolatiemateriaal. Probeer te werken met diktes van minimaal 15 tot 20 centimeter voor de beste isolatie en zorg voor een dampscherm of -folie. Dit folie is een vochtwerende laag die ervoor zorgt dat er geen vocht bij uw isolatie kan komen. Nat isolatiemateriaal verliest namelijk vrijwel al zijn isolatiewaarde. Bovendien voorkomt u in de toekomst houtrot en schimmelvorming. Er zijn speciale isolatieplaten verkrijgbaar waarop al een dampscherm aangebracht is. Heeft u alle isolatiematerialen eenmaal aangebracht, dan kiest u een afwerking voor de vloer. Welk type vloer u kiest, hangt vaak af van het feit of de vloer wel of niet beloopbaar moet zijn.

Zolder isoleren: het dak

Ook het dak van de zolder verdient bijzondere aandacht. Door de zolder ook aan de bovenkant of schuine zijden te isoleren ontstaat een prettig en comfortabel leefklimaat. Ook wordt de ruimte op zolder minder gevoelig voor temperatuurschommelingen. In de winter is het er snel lekker warm en in de zomer wordt het er juist niet meer zo warm. Het isoleren van de zolder is niet heel moeilijk, maar moet wel goed en zorgvuldig uitgevoerd worden om vochtproblemen en warmteverlies te vermijden.

Zolderisolatie van buitenaf

Meestal wordt de isolatie van de zolder van binnenuit gedaan. Echter, indien de dakbedekking toch al aan vervanging toe is, dan is zolderisolatie aan de buitenzijde ook een optie. Als de zolder van buitenaf geïsoleerd wordt, zal er isolatiemateriaal tussen de panlatten van het dak geplaatst worden, waaroverheen vervolgens uw dakbedekking komt. Vooral wanneer het dak aan de binnenzijde van de zolder al erg mooi is afgewerkt, of hier weinig ruimteverlies mag zijn vanwege de dikte van het isolatiemateriaal, is zolderisolatie vanaf de buitenkant een interessante optie. Het is wel aan te raden om deze klus door een expert te laten uitvoeren.

Vochtwerende laag belangrijk bij zolderisolatie

Als u de zolder isoleert, is het belangrijk om daarbij extra aandacht te besteden aan het aanbrengen van een vochtwerende laag. Deze laag is in bouwmarkten te krijgen in de vorm van een speciaal soort folie. Dat voorkomt dat vocht tegen het koude dak aanslaat en waterdruppels vormt, net zoals u op een ruit soms druppels (condens) aan de binnenkant ziet na een koude nacht. Aan de afwerking van de zoldervloer en zolderisolatie van het dak moet veel aandacht besteed worden. Voor het afdichten van de bevestigingspunten van het folie is speciaal vochtwerende tape te krijgen waarmee u overlappingen en naden afdicht. Benieuwd naar de isolatiemogelijkheden bij u thuis? Vraag om een vrijblijvend en gratis isolatieadvies en kijk hoeveel u bespaart.