Het isoleren van je zolder is een verstandige klus. Doe je dit niet, dan gaat er veel warmte via het dak verloren. Met de isolatie van je zolder bespaar je dus energie én het blijft langer warm in huis. Laat je de zolder isoleren, dan zijn er twee opties: de zoldervloer isoleren of het zolderdak isoleren. Ontdek alles over de mogelijkheden voor het isoleren van je zolder.

Hoe zolder isoleren?

Weten hoe je een zolder isoleert en afwerkt? We leiden je graag door het hele proces van onze specialisten. Van het kiezen van het juiste isolatiemateriaal tot het daadwerkelijk aanbrengen ervan. Het succes van je zolderisolatie hangt af van een paar basisprincipes en keuzes.

Keuzes maken

Bij het isoleren van de zolder heb je verschillende opties. Kies je voor dakisolatie of vloerisolatie? Elk van deze methoden heeft zijn eigen voordelen en overwegingen. Bij dakisolatie breng je bijvoorbeeld het isolatiemateriaal aan tussen de balken en tegen het dakbeschot. Bij vloerisolatie leg je de isolatie op de vloer van de zolder.

Kies daarnaast of je van binnenuit of van buitenaf wil isoleren. Beide methoden hebben hun eigen voor- en nadelen, dus kijk wat het beste past bij jouw situatie en wensen.

Wil je meer weten over het isoleren van je zolder? Onze isolatiespecialisten staan voor je klaar. Vraag direct een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe gaan wij te werk?

Bij Essent vinden we het belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten. We geven je graag een idee hoe wij te werk gaan en de isolatie plaatsen en afwerken bij jou thuis. Bekijk direct hoe je met het isoleren van je zolder het wooncomfort verbetert en je energierekening verlaagt.

Bekijk de video

Zolder isoleren van binnenuit

Besluit je de zolder van binnenuit te laten isoleren? Dan doe je dit meestal door isolatiemateriaal tussen de dakspanten aan te brengen. Het biedt een snelle oplossing om warmteverlies te verminderen en je energierekening te verlagen. Maar onthoud, nauwkeurigheid is hier belangrijk. Zorg ervoor dat er geen kieren of gaten overblijven waarlangs warmte kan ontsnappen.

Binnen of buitenkant isoleren?

Isolatie van buitenaf daarentegen betekent het plaatsen van isolatiemateriaal bovenop de bestaande dakstructuur. Vervolgens plaats je nieuwe dakbedekking. Hoewel deze methode meer tijd en geld kost, biedt het een aantal voordelen. Zo verbetert het niet alleen de thermische prestaties van je huis, maar geeft het je ook de kans om eventuele dakproblemen aan te pakken. Bovendien blijft de binnenruimte onaangetast, waardoor je geen leefruimte verliest.

Zolder-isolatie van binnenuit in 5 stappen

Wil je weten hoe een specialist de zolder van binnenuit isoleert? We leggen het graag uit. Het isoleren van de binnenzijde van je zolder werkt als volgt:

  1. Voorbereiding. De isolatiespecialist rekent eerst uit hoeveel vierkante meter isolatiemateriaal je nodig hebt. Hij of zij snijdt het isolatiemateriaal op de juiste maat en houdt aan beide zijdes 2 cm folie over.
  2. Naden en kieren dichten: De isolatiespecialist zorgt voordat hij of zij begint met isoleren dat alle naden en kieren in het dak dicht zijn. Dit voorkomt luchtlekken en verbetert de effectiviteit van de isolatie.
  3. Bevestiging isolatiemateriaal: Of je nu kiest voor steenwol, glaswol of PIR, het is belangrijk dat je het materiaal goed bevestigt wordt tussen de balken en tegen het dakbeschot. Onze specialisten zijn daar scherp op.
  4. Dampremmende folie aanbrengen: Na het plaatsen van het isolatiemateriaal, brengt de isolatiespecialisten een dampremmende folie aan. Deze folie voorkomt dat vocht het isolatiemateriaal bereikt en vermindert de kans op schimmel en houtrot.
  5. Afwerking dak: Tot slot werkt de specialist het dak af. Dit kan met gipsplaten of houten planken, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de stijl van je huis.

Zolder isoleren met PIR-platen

PIR-platen zijn ideaal voor zolderisolatie. Waarom? PIR isoleert erg goed. Het heeft een hoge isolatiewaarde, wat betekent dat het effectief warmteverlies tot 50% vermindert. Hoewel PIR platen een uitstekende keuze zijn, zijn er ook andere isolatiematerialen beschikbaar. Glas- en rotswol bijvoorbeeld. Deze materialen zijn goedkoper, maar hebben een lagere isolatiewaarde. Daarnaast is de installatie ervan vaak tijdrovender en minder eenvoudig dan PIR-isolatieplaten.

Isoleren zolder schuin dak

Ga je de zolder gebruiken als leefruimte of slaapkamer? Isoleer dan het dak van de zolder. Via het dak verlies je namelijk veel warmte. Bovendien wordt het zo niet vochtig op zolder. Het isoleren van een schuin zolderdak helpt je energierekening verlagen.

Onderdak en isolatiemateriaal

Bij het isoleren van een schuin zolderdak houd je rekening met een aantal factoren. Heeft je dak een onderdak? Dit is een water- en winddichte folie die je dak beschermt tegen de elementen. Een goed onderdak is belangrijk voor een effectieve isolatie. Wat betreft isolatiemateriaal, kiezen we vaak voor glaswol of steenwol. Beide materialen bieden uitstekende thermische prestaties en zijn eenvoudig tussen de balken van je dak te klemmen. Ook kun je kiezen voor houtvezel of minerale wol.

Stappenplan schuin zolderdak isoleren

Hoe gaat een isolatiespecialist te werk bij het isoleren van een schuin zolderdak? We geven je een idee:

  1. Meten en snijden: De specialist meet eerst het oppervlak dat je wilt isoleren. Hij of zij snijdt vervolgens het isolatiemateriaal op maat.
  2. Bevestigen van het isolatiemateriaal: De specialist brengt het isolatiemateriaal aan tussen de balken, tegen het dakbeschot. Hij of zij zet het vast door latten vast te schroeven of te spijkeren op de vierkante latten.
  3. Afwerken: Na het plaatsen van het isolatiemateriaal, werkt de specialist je dak af. Dit kan met gipsplaten of houten planken, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de stijl van je huis.

Zolder vloer isoleren

Ze zoldervloer isoleren is vooral handig als je de ruimte als opslag gebruikt en niet als leefruimte. Anders heeft het dak de voorkeur. De zoldervloer isoleren kan op verschillende manieren. Van onderaf, of via de bovenkant van de vloer. Dit is afhankelijk van het type zoldervloer dat in jouw huis aanwezig is.

Massieve zoldervloer

Wil je de zoldervloer belasten of erop lopen en heb je een massieve vloer? Kies dan voor drukvaste isolatieplaten. Deze platen zijn zeer sterk zijn en behouden hun vorm onder druk. Daarnaast bieden ze een uitstekende thermische prestatie. Zo voelt je zolder in een mum van tijd warm en comfortabel aan.

Vloer met houten draagstructuur

Heeft je vloer vloerbalken aan de onderkant? Laat dit dan opvullen met isolatiemateriaal. Hierbij wordt isolatiemateriaal van minimaal 15 tot 20 centimeter dik in combinatie met een dampscherm of dampfolie tussen de vloerbalken geplaatst. Deze folie is vochtwerend. Belangrijk, want als het isolatiemateriaal nat wordt, verliest het isolatiewaarde. Daarnaast zorg je ervoor dat houtrot en schimmels geen kans krijgen.

Zolder isoleren kosten

Denk je na over het isoleren van je zolder, maar vraag je je af wat de kosten zijn? De kosten voor het isoleren van een zolder variëren sterk. Factoren zoals het type woning, de gekozen isolatiemaatregel en de oppervlakte van de zolder spelen hierbij een grote rol.

De gemiddelde kosten voor het isoleren van een zoldervloer liggen tussen de 49 en 57 euro per m². Kies je ervoor om het dak te isoleren? Houd dan rekening met kosten tussen de 80 en 142 euro per m². Dit zijn gemiddelde prijzen. De werkelijke kosten zijn afhankelijk van je specifieke situatie.

Tenslotte speelt de keuze van het isolatiemateriaal een rol in de totale kosten. Kies je bijvoorbeeld voor PIR-platen? Dan liggen de kosten hoger dan wanneer je kiest voor glas- of steenwol. PIR-platen zijn duurder omdat ze een hogere isolatiewaarde hebben. Maak dus een keuze in prijs en kwaliteit.

Goedkoop zolder isoleren

Wil je graag je zolder isoleren, maar heb je een beperkt budget? Geen zorgen, we hebben handige tips voor je om de zolder goedkoop te isoleren. In vergelijking met andere isolatiemaatregelen, is het isoleren van de zolder relatief goedkoop. Het isoleren van de gevel of vloer ligt vaak hoger in prijs. Een tip voor goedkoop zolder isoleren? Kies voor goedkopere isolatiematerialen zoals glaswol of steenwol. Deze materialen zijn effectief en toch betaalbaar. En maak gebruik van subsidie.

Gratis adviesgesprek aanvragen

Subsidie zolder isoleren

Er bestaat een ISDE-subsidie voor zolder isolatie. Deze subsidie is een financieel steuntje in de rug van de overheid om huiseigenaren te stimuleren hun woning te isoleren en zo bij te dragen aan een duurzamere samenleving.

Met deze subsidie krijg je tot 15% van je investering in isolatie terug als je één maatregel laat uitvoeren. Besluit je om een tweede maatregel te nemen, dan kan dit bedrag zelfs oplopen tot wel 30%! Dat betekent dus dat je niet alleen bespaart op je energierekening, maar ook op de initiële investeringskosten van de isolatie.

Het exacte subsidiebedrag hangt af van verschillende factoren. Het aantal vierkante meter dat je laat isoleren en het soort isolatiemaatregel zijn hierbij belangrijk. Zo ontvang je voor dakisolatie een subsidie van 15 euro per vierkante meter bij één isolatiemaatregel. Voer je ook een tweede isolatiemaatregel uit zoals de zoldervloer isoleren dan ontvang je 30 euro per vierkante meter (bron: Milieu Centraal).

Let op: om in aanmerking te komen moet een erkend bedrijf de isolatie aanbrengen en moet het aan de minimale isolatiewaarden voldoen.

Meer over isolatiesubsidie

Zelf zolder isoleren of uitbesteden?

Kies je voor isolatie via Essent, dan ben je zeker van een professioneel geïsoleerd huis. De vakmannen van onze erkende isolatiespecialisten hebben jarenlange ervaring en werken met materialen van hoge kwaliteit. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Onze isolatiespecialist vertelt je alles over de mogelijkheden voor jouw huis én wat dat kost en oplevert. 

Veelgestelde vragen over zolder isoleren

Moet ik mijn zoldervloer of het dak isoleren?

Als je de zolder gebruikt als leefruimte, raden we aan om het dak te isoleren. Gebruik je de zolder niet als leefruimte, dan is zoldervloer isolatie een efficiënte optie.

Welk isolatiemateriaal kan ik het beste gebruiken voor mijn zolder?

Het beste isolatiemateriaal hangt af van je specifieke situatie en voorkeuren. Gangbare opties zijn PIR-platen, glaswol of steenwol.

Is er subsidie beschikbaar voor het isoleren van mijn zolder?

Ja, de ISDE-subsidie biedt financiële ondersteuning voor diverse isolatiemaatregelen, waaronder zolderisolatie.