Isolatie van de buitenmuur voorkomt dat u veel warmte verliest en is een goede optie voor woningen waar spouwmuurisolatie niet tot de mogelijkheden behoort. Isolatie van de buitenmuur kan op een aantal verschillende manieren en is soms een verfraaiing van het uiterlijk van uw woning. Er bestaan een aantal verschillende manieren om isolatie van de buitenmuur toe te passen. Buitenmuurisolatie is over het algemeen wel iets duurder dan isolatie van de binnenmuur, maar voorkomt dat u binnen juist kostbare ruimte verliest. Als uw woning geen spouwmuur heeft die te isoleren is, dan is isolatie van de buitenmuur meestal de beste optie.

Wat gebeurt er bij isolatie van de buitenmuur?

Het isoleren van de buitenmuur houdt in dat er isolatiemateriaal aan de buitenkant van uw woning geplaatst wordt. Vergelijk het met het maken van een extra schil of zelfs jas voor uw woning, waarmee de warmte lekker binnen kan blijven en niet meer via de muren naar buiten kan. Een bijkomend voordeel van het aanbrengen van buitenmuurisolatie is dat u binnen meteen minder last van vochtproblemen heeft. Het comfort in huis neemt direct toe en u hoeft minder hard te stoken om het binnen aangenaam te maken en te houden.

Buitenmuur isoleren: de voordelen

Gevelisolatie aan de buitenkant is een van de meest besparende mogelijkheden voor woningbezitters die hun energierekening willen verlagen. Dat komt vooral doordat u na het isoleren van de buitenmuur niet langer warmte via de bakstenen van de gevel verliest. De warmte blijft langer binnen en bovendien heeft u minder energie nodig om het warm te krijgen. De verwarming hoeft minder hard te werken en slaat minder vaak aan, waardoor u gemiddeld ruim 10 m3 gas per vierkante meter gevelisolatie bespaart. Hierdoor wordt uw energierekening aanzienlijk lager.

Mogelijkheden isolatie buitenmuur

Er bestaan verschillende methoden om isolatie van de buitenmuur uit te voeren. De gekozen manier hangt af van de gekozen isolatiewaarde, het gewenste uiterlijk van de woning en uw budget. De meest voorkomende manieren om de buitenmuur te isoleren zijn:

  • sierpleister of crepi
  • steenstrips
  • buitenmuurisolatie met hout
  • nieuwe buitenmuur van bakstenen
  • gevelpanelen

Crepi of sierpleister
Dit is de goedkoopste en vaak snelste manier om de buitenmuur te isoleren. Crepi is een lichtgewicht materiaal en kan binnen enkele dagen aangebracht worden. Uw woning ziet er hierna weer als nieuw uit en de isolatie is sterk verbeterd. Sierpleister of crepi wordt veel toegepast, omdat het materiaal erg dun is. Op deze manier is het niet nodig kozijnen en ramen opnieuw te plaatsen, en de fundering hoeft niet te worden verbreed.

Steenstrips
Steenstrips worden tegen de buitenmuur gemonteerd en bieden de uitstraling van echte bakstenen. Omdat de laag dun is, hoeft ook hier geen extra fundering aangelegd te worden en kunnen kozijnen en ramen gewoon op hun plek blijven zitten. Steenstrips bieden daarmee alle voordelen van crepi of sierpleister, maar geven het uiterlijk van een geheel nieuwe gevel van bakstenen. Ook steenstrips bieden een sterk verbeterde isolatie en kunnen in relatief korte tijd geplaatst worden.

Buitenmuurisolatie met hout
Het is ook mogelijk om de buitenmuren te bekleden met hout. Dit geeft uw woning een natuurlijke uitstraling, gecombineerd met de isolerende eigenschappen van hout. Bij buitenmuurisolatie met hout worden eerst speciale isolatieplaten tegen uw buitenmuur gemonteerd, waarna houten latten het geheel mooi afwerken. Tussen de gevelisolatieplaten en de houten latten ontstaat een luchtspouw, waarmee vochtproblemen voorkomen worden.

Nieuwe buitenmuur van bakstenen
Bij grondige renovaties is het mogelijk om een compleet nieuwe buitenmuur om de bestaande gevel heen te plaatsen. Hierbij wordt isolatiemateriaal tegen de bestaande buitenmuren geplaatst, waarna er een muur van bakstenen omheen gemetseld wordt. Deze methode is vrij kostbaar, omdat kozijnen en ramen verplaatst moeten worden en het daarnaast vaak noodzakelijk is om de fundering te verbreden. De nieuwe buitenmuur moet een stabiele ondergrond krijgen.

Gevelpanelen
Er bestaan aluminium gevelpanelen of kunststofplaten die tegen de buitenmuren geplaatst kunnen worden. De toepassing werkt hetzelfde als bij de houten latten. Gevelpanelen zijn verkrijgbaar in zeer veel verschillende vormen, kleuren en maten en zijn in tegenstelling tot hout vrijwel onderhoudsvrij. Gevelpanelen worden veel toegepast bij woningen met een rechthoekige vorm en huizen met inloopruimtes.

Isolatie buitenmuur: bouwvergunning

De buitenmuur van uw woning mag in de meeste gevallen niet zomaar geïsoleerd worden. Woont u in een rijtjeshuis, dan zijn er mogelijk beperkingen, omdat isolatie van de buitenmuur er ook voor zorgt dat het uiterlijk van de woning aanzienlijk verandert. Informeer en doe hiervoor een aanvraag bij uw gemeente. Ook voor vrijstaande woningen en andere soorten woningen is dit altijd aan te raden, zodat u een bouwvergunning voor de uitvoer van de werkzaamheden krijgt. Bekijk daarom altijd eerst of er mogelijkheden zijn om spouwmuurisolatie te laten aanbrengen, voordat u isolatie van de buitenmuur overweegt.