In de zoektocht naar een energiezuiniger huis, kom je al snel uit bij spouwmuurisolatie. Een van de meest effectieve materialen die je hiervoor gebruikt is PUR. Maar wat is PUR precies en wanneer kies je het als spouwmuurisolatie? In dit artikel onderzoeken we PUR als spouwmuurisolatie. We bespreken de voordelen, mogelijke nadelen en kosten. Zo bepaal je of PUR geschikt is voor jouw woning.

Wat is PUR?

PUR is een afkorting van polyurethaan. Purschuim bestaat uit twee componenten: Polyol en PMDI. Polyurethaanschuim is een soort kunststof met uitstekende isolatie-eigenschappen. Bij spouwmuurisolatie, spuit je PUR in vloeibare vorm in de spouw. Dat is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van je huis. Daar hardt het uit en vormt het een naadloze isolatielaag.

Purschuim als isolatiemateriaal

PUR heeft een zeer hoge isolatiewaarde. Het houdt warmteverlies goed tegen. Je bespaart daarmee aanzienlijk op je verwarmingskosten. PUR stoot water af en ademt. Daardoor voorkomt het vochtproblemen en draagt het bij aan een gezond binnenklimaat. Maar pur kent ook nadelen. In de volgende delen van dit artikel gaan we dieper in op deze aspecten.

PUR in spouwmuur plaatsen

Het proces van PUR in de spouwmuur aanbrengen, begint met een grondige controle. Een isolatiespecialist kijkt of je gevel geschikt is. Hij beoordeelt daarvoor de staat van de gevel en de spouw. Het is belangrijk dat er geen vervuiling in de spouw aanwezig is.

Proces spouwmuur isoleren met PUR

Als de specialist bevestigt dat alles in orde is, plakt hij eerst de kieren rondom deuren en kozijnen af. Daarna boort hij kleine gaatjes in de voegen van je buitenmuur. Deze gaatjes dienen als toegangspunten voor het purschuim. Als de gaten geboord zijn, wordt het purschuim vervolgens via deze gaatjes in de spouw gespoten. Het vult de volledige ruimte tussen de binnen- en buitenmuren van je huis en vormt zo een ononderbroken isolatielaag.

Na het aanbrengen van het schuim, worden de gaatjes weer dicht gevoegd met cement. Dit cement heeft dezelfde kleur als de voeg, waardoor je er niks meer van ziet. Op deze manier blijft je gevel netjes en intact, terwijl je huis optimaal geïsoleerd is. Het toepassen van PUR in spouwmuurisolatie is dus een uitstekende manier om je huis efficiënt te isoleren.

Spouwmuurisolatie: PUR of EPS parels?

Er zijn verschillende soorten spouwmuurisolatie. Houd bij de keuze tussen spouwmuurisolatie met PUR of EPS parels rekening met verschillende factoren. Zoals een goede isolatiewaarde, je budget, de breedte van je spouw en je voorkeur voor milieuvriendelijkheid. Laten we de materialen eens vergelijken.

PUR spouwmuurisolatie

PUR heeft uitstekende isolerende eigenschappen waarmee je woning na toepassing goed geïsoleerd is. Dit materiaal is ideaal voor een smalle spouw. Het komt namelijk gemakkelijk in alle hoeken en kieren. Bij hoge en niet onderbroken gevels is PUR zelfs de enige optie. Bijvoorbeeld bij flatgebouwen. Van alle isolatiematerialen heeft PUR de hoogste isolatiewaarde. Maar het aanbrengen van PUR is duurder dan andere isolatiematerialen. Het biedt minder akoestische isolatie dan bijvoorbeeld een minerale wol als glaswol. PUR is ook minder milieuvriendelijk.

EPS Parels

Hoewel PUR een betere isolatiewaarde heeft, bieden EPS parels ook uitstekende thermische isolatie. Dit materiaal is net als glaswol en steenwol goedkoper dan PUR. Daardoor is het een meer budgetvriendelijke optie voor spouwmuren isoleren. EPS parels zijn ook milieuvriendelijker. Wel is de isolatiewaarde van EPS parels iets lager dan die van PUR. En voor een zeer smalle spouw zijn EPS parels minder geschikt. EPS is net als PUR goed bestand tegen vocht.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor isolatie bij jou thuis? Vraag dan direct een vrijblijvend adviesgesprek aan.

PUR spouwmuurisolatie gezondheid

Overweeg je PUR spouwmuurisolatie? Begrijp dan ook de gezondheidsaspecten. PUR biedt uitstekende isolatie, maar de toepassing ervan in spouwmuren leidt tot een verhoogd risico op gezondheidsproblemen. Bij het installeren van PUR isolatie komen soms schadelijke stoffen vrij. Je ruikt bij het aanbrengen ook een soort verflucht. Deze stoffen veroorzaken soms een allergische reactie. Zoals irritatie aan ogen, huid en luchtwegen. In ernstige gevallen leidt het tot chronische klachten.

De nieuwste PUR-materialen bevatten gelukkig minder schadelijke stoffen bij het aanbrengen, waardoor het veel veiliger is. Wel is het nog steeds slecht voor het milieu. Zorg altijd dat een ervaren specialist de installatie uitvoert en blijf tijdens dit proces niet in huis.

PUR spouwmuurisolatie problemen

Fouten tijdens de installatie van PUR spouwmuurisolatie zorgen voor problemen. Isoleer je bijvoorbeeld een vervuilde spouw, dan vermindert dit de effectiviteit van de isolatie. Een vervuilde spouw houdt in dat oude isolatiematerialen of bouwafval in de spouw aanwezig zijn.

Onjuiste isolatie spouwmuren

Scheuren in de gevel? Dan komt PUR soms naar buiten tijdens de installatie. Dit ziet er niet alleen onaantrekkelijk uit, maar vermindert ook de functionaliteit van de isolatie. Onjuiste installatie blokkeert soms ook de ventilatie van de kruipruimte. Dit resulteert in vochtproblemen en een slechte luchtkwaliteit in je woning. Als je ooit besluit om de PUR isolatie te verwijderen, bereid je dan voor op een lastige klus. PUR hecht zich namelijk sterk aan de spouwmuur. Dit verwijder je moeilijk zonder beschadiging van de muur.

Schakel dus altijd een ervaren specialist in voor de installatie van PUR spouwmuurisolatie. Isolatiespecialisten voeren een grondig vooronderzoek uit, controleren de staat van de gevel en brengen de isolatie correct aan. Zo vermijd je deze problemen.

Nadelen PUR spouwmuurisolatie

Naast de mogelijke problemen bij het aanbrengen, heeft PUR spouwmuurisolatie ook enkele inherente nadelen. Een van de grootste nadelen is dat PUR niet milieuvriendelijk is. De productie ervan is belastend voor het milieu en PUR kan niet worden hergebruikt. Daarnaast is PUR duurder dan veel alternatieve isolatiematerialen. Hoewel het materiaal zeer effectief is en een hoge isolatiewaarde heeft, vormen de hogere kosten en milieuonvriendelijke eigenschappen een belemmering. Weeg de voor- en nadelen van PUR dus tegen elkaar af voordat je een definitieve beslissing neemt.

Kosten PUR spouwmuurisolatie

Wat kost PUR spouwmuurisolatie precies? De exacte kosten van spouwmuurisolatie hangen af van je situatie. Heb je bijvoorbeeld een rijtjeshuis? Dan betaal je minder dan voor een vrijstaande woning, omdat je minder muur hebt om te isoleren. PUR is duurder dan alternatieven zoals glaswol of EPS parels, maar levert wel betere prestaties. Dus ondanks de hogere kosten in enkele gevallen een goede investering.

Isolatiesubsidie

Goed nieuws: je krijgt waarschijnlijk subsidie voor spouwmuurisolatie. Dit maakt jouw investering in een beter geïsoleerd huis nog aantrekkelijker. Wil je weten wat de exacte prijs van spouwmuurisolatie is? Vraag dan een adviesgesprek aan. Onze isolatiespecialisten geven je een nauwkeurige inschatting en vertellen je meer over de subsidie.

Vraag nu een adviesgesprek aan en ontvang vrijblijvend een offerte.

Na-isolatie spouwmuur PUR

Heb je al een geïsoleerde spouwmuur, maar wil je deze beter isoleren? Dan is na-isoleren met PUR vaak een uitstekende keuze zijn. Bijvoorbeeld bij vervuilde spouwmuren of een smallere spouw. Bij na-isolatie wordt het purschuim in vloeibare vorm in de spouwmuur geïnjecteerd via boorgaten in de voegen van je gevel. Dit is anders dan bij nieuwbouw, waar je pur-platen gebruikt. Eenmaal in de spouw zet het schuim uit en vult het alle kieren en naden. Daardoor ontstaat een naadloze afdichting.

Na-isoleren met PUR

Ga je na-isoleren met PUR? Voer dit dan correct uit en voorkom daarmee vochtproblemen. Overweeg je na-isolatie met PUR, win dan advies in bij een specialist. Zo maak je de juiste keuze voor jouw specifieke situatie.

Zelf spouwmuur isoleren met PUR

Wil je zelf je spouwmuur isoleren met PUR? Neem dan de mogelijke nadelen in overweging. Hoewel PUR een zeer efficiënt isolatiemateriaal is, leidt een onjuiste installatie vaak tot problemen.

PUR verkeerd aangebracht?

Het zelf aanbrengen van PUR in je spouwmuur vereist precisie en kennis van het materiaal. Een ongelijkmatige toepassing, leidt tot koudebruggen. Dit resulteert in minder efficiënte isolatie. Bovendien leiden fouten tijdens het proces vaak tot vochtproblemen, die op hun beurt leiden tot schade aan je woning. Daar komt nog bij dat het werken met PUR niet zonder risico's is. De chemicaliën die vrijkomen wanneer je PUR gebruikt, vormen gezondheidsrisico's als je ze niet correct hanteert.

Veelgestelde vragen over PUR spouwmuurisolatie

Zijn er alternatieven voor gespoten purschuim?

Ja, er zijn verschillende alternatieve isolatiematerialen beschikbaar. Bijvoorbeeld glaswol, EPS parels en minerale wol. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus onderzoek je opties voor je een beslissing maakt.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor isolatie bij jou thuis? Vraag dan direct een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe weet ik of mijn woning geschikt is voor spouwmuurisolatie met PUR?

Schakel een specialist in voor een grondige inspectie van je spouwmuur. Hij of zij bepaalt of je spouwmuur geschikt is voor isoleren met PUR.

Is het verstandig om zelf PUR in mijn spouwmuur aan te brengen?

Hoewel zelf PUR in je spouwmuur aanbrengen technisch mogelijk is, raden we dit over het algemeen af. Een onjuiste installatie leidt tot problemen, zoals vochtproblemen en koudebruggen. Een spouwmuur goed isoleren, laat je het beste aan een professional over.