Is jouw garage ook een vochtige en koude ruimte? Overweeg dan eens garage-isolatie. Verwarmen kost dan veel minder energie en je garage wordt een fijne plek om lekker te klussen en je spullen droog op te slaan. Of je nu de binnenkant, buitenkant, vloer of het dak van je garage wilt isoleren. Ontdek alles wat je moet weten over garage-isolatie.

Hoe garage isoleren?

Als je garage niet goed geïsoleerd is, loop je risico op schade of slijtage. Niet alleen van je garage, maar ook van de dingen die er instaan. Schade komt vaak door vocht of door hoge temperatuurverschillen. Apparaten zoals vriezers, koelkasten en wasmachines functioneren het beste bij een stabiele temperatuur. Door je garage te isoleren, voorkom je problemen en profiteer je meteen van een lagere gasrekening. Bovendien wordt je garage aangenaam warm en een fijne plek om te klussen. Ook gaat je apparatuur langer mee en voorkom je roest.

Verschillende manieren isoleren

Hoe je de garage isoleert en met welk soort isolatiemateriaal je de garage isoleert, hangt af van het type garage en het doel dat je hebt. Houd je de garage in de winter graag vorstvrij en droog? Kies dan voor thermische isolatie. Wil je een geluiddichte ruimte? Kies dan voor akoestische isolatie. Veelgebruikte materialen zijn kant-en-klare schuimplaten die je direct tegen de muur plaatst. In de bouwmarkt vind je ook gemakkelijk te bevestigen dakplaten voor het isoleren van de garage.

Zelf isoleren van een garage

Ga je het isoleren zelf doen? Houd voordat je begint rekening met brandveiligheid en bestandheid tegen chemische producten. In een garage sla je vaak licht ontvlambare materialen op en doe je las- en soldeerklussen. Let dus op deze eigenschappen als je isolatiemateriaal voor het isoleren van je garage kiest. Ook is het belangrijk dat je de garage niet totaal luchtdicht isoleert. Anders kan het vocht tussen de muren niet meer weg en voeren schadelijke dampen niet goed af.

Stappenplan garage isoleren

Ga je je garage zelf isoleren? Volg dan dit handige stappenplan:

  1. Ruim de garage goed op. Het isoleren gaat beter wanneer alle wanden vrij zijn, dus maak de garage helemaal leeg.
  2. Bepaal of het nodig is om ventilatieroosters te plaatsen.
  3. Plaats het regelwerk in de garage (meestal een frame van houten balken).
  4. Plaats dampopen folie tussen de buitenmuren en het regelwerk.
  5. Bewerk het isolatiemateriaal en plaats het tussen het regelwerk.
  6. Gebruik vervolgens dampdichte folie en dek daarmee het isolatiemateriaal af.
  7. Bedek de muur eventueel met platen en werk zo alles mooi af.

Garage isoleren binnenkant

Er bestaan veel verschillende soorten garages en misschien nog wel meer manieren om deze te isoleren. Alle garages hebben een vloer, wanden en een dak, die allemaal geïsoleerd kunnen worden. Wanden en daken van je garage kun je zowel van binnenuit als van buitenaf isoleren.

Wil je de binnenkant van je garage isoleren en zoek je de beste manier om dit aan te pakken? We helpen je graag verder. Met het isoleren van de binnenkant van je garage voorkom je warmteverlies en houd je de temperatuur in je garage aangenaam. Een niet-geïsoleerde muur van een garage verliest veel warmte. Dit los je op door een voorzetwand met isolatie te plaatsen.

Garage muur binnenkant isoleren

Maak voor de binnenmuur van een garage gebruik van een voorzetwand met houten frame.

  • Plaats eerst de houten balken tegen de muur.
  • Vul vervolgens de ruimte tussen de latten van het frame met isolatiemateriaal zoals glaswol of steenwol.
  • Werk het geheel af met gipsplaten voor een strak resultaat.

De keuze van het type isolatie hangt af van de vochtigheid in je garage. Een goede isolatie van de binnenmuur van je garage levert een grote bijdrage aan de thermische efficiëntie van de ruimte.

Enkelsteens garage isoleren

Bij een enkelsteens garage heb je te maken met muren die bestaan uit één laag stenen. Deze muren verliezen veel warmte, maar dit los je op met voorzetwand isolatie. Hierbij breng je dampopen folie tegen de muur aan, gevolgd door een houten constructie waarin je isolatiemateriaal plaatst. Je hebt meerdere opties voor isolatiemateriaal. Kies bijvoorbeeld voor EPS, isolatiefolie of glaswol. Glaswol is favoriet vanwege de losse structuur en brandwerendheid.

Garage isoleren buitenkant

Bij het isoleren van de buitenkant van de garage plaats je isolatieplaten tegen de buitenmuren. Een vakspecialist werkt deze netjes af voor een strak en professioneel resultaat. Dit is vooral gunstig als je een enkelsteens garage hebt en geen ruimte wilt verliezen aan de binnenkant.

Het isoleren van de buitenmuur van je garage biedt veel voordelen. Je mag een dikkere laag isolatie aanbrengen, wat resulteert in hogere energiebesparingen. Daarnaast krijgen je buitenmuren een extra beschermingslaag tegen weersinvloeden.

Wat betreft het dak van je garage, raden experts aan om dit vanaf de buitenkant te isoleren. Dit heet de warm dak methode. Het isoleren van een plat dak van binnenuit brengt soms vochtproblemen met zich mee. Een vakman brengt snel en efficiënt purschuim of icynene aan op je garagedak.

Garage vloer isoleren

De vloer van je garage kan afhankelijk van het materiaal op verschillende manieren geïsoleerd worden. Als je een betonvloer in je garage hebt, dan ligt deze vaak direct op het zand. Het isoleren van zo'n vloer vraagt om een specifieke aanpak. Een veelgebruikte methode is het plaatsen van een zwevende dekvloer. Hierbij breng je PIR, EPS of XPS isolatieplaten aan op de betonnen vloer. De vloer komt dan wel hoger te liggen. Houd daar rekening mee.

EPS, XPS of PIR platen vloer

Heb je een garagevloer die bestaat uit bestrating direct op zand? Dan heb je een andere aanpak nodig. Deze garagevloer ligt vaak los op het zand. Leg bij het isoleren van deze vloer de isolatieplaten direct onder de stoeptegels.

Dak garage isoleren

Wil je het garage-dak isoleren? Bij een plat garage-dak heb je twee opties: isolatie aan de binnenkant of aan de buitenkant. Het isoleren van een plat dak aan de buitenkant biedt echter meer voordelen. Het wordt ook wel de warm-dak-methode genoemd.

Warm-dak-methode

Ga je je dakbedekking vervangen? Plaats dan meteen isolatieplaten op het dakbeschot voordat je de nieuwe dakbedekking aanbrengt. Een vakman doet dit snel en efficiënt met isolatieplaten van EPS, pur of PIR. Ook spuitisolatie is mogelijk. Hierbij spuit hij of zij het isolatiemateriaal met een speciaal apparaat op het dak. Deze methode heeft als voordeel dat je geen last hebt van vochtproblemen en dat de isolatie beter is.

Welke methode je ook kiest, het isoleren van het dak van je garage levert je veel op. Een hoger wooncomfort en een lagere energierekening!

Garage plafond isoleren

Bij het isoleren van een garagedak heb je verschillende opties. Een veelgebruikte methode is het plaatsen van een houten framewerk tegen het plafond. Hierin breng je isolatiemateriaal zoals glaswol aan. Glaswol is een geliefd isolatiemateriaal, vanwege de goede thermische prestaties en geluiddempende eigenschappen.

Koude-dak-methode

Het isoleren van een plat dak aan de binnenkant noem je ook wel de koude-dak-methode. Dit is een populaire keuze. Je plaatst dan isolatiemateriaal zoals minerale wol, glaswol, steenwol of houtvezel isolatie tussen de draagbalken van het dak. Vervolgens breng je een laag damp-remmende folie aan op de isolatielaag. Zo voorkom je vochtproblemen.

Alternatieve methode

Een andere manier om het plafond van je garage van binnenuit te isoleren? Gebruik pur-platen, XPS-platen of het moderne spuitisolatiemateriaal icynene. Deze materialen bieden een hoge isolatiewaarde en installeer je gemakkelijk.

Garage deur isoleren

Wil je je garagedeur isoleren? Dat is een slimme zet! Het isoleren van je garagedeur helpt bij het behouden van warmte en verhoogt het comfort in je garage. De oude garagedeur vervangen door een nieuwe is vaak de beste en makkelijkste optie. Kies dan voor een sectionale garagedeur. Dit zijn deuren die voorzien zijn van dubbele wanden. Deze wanden zijn gevuld met een isolatiemateriaal zoals PIR isolatie. Handig!

  • Kanteldeur garage: heb je een kanteldeur in je garage? Deze deuren laten vaak veel warmte ontsnappen. Door het gebruik van PIR platen of EPS isolatieplaten aan de binnenzijde van de deur, houd je de warmte beter binnen. Zorg ervoor dat je de platen goed afdicht met tape. Zo voorkom je koudebruggen.
  • Binnendeur isoleren: wil je een houten binnendeur naar de garage isoleren, kies dan voor glaswol of steenwol. Dit zijn materialen die je gemakkelijk op maat snijdt en tussen het deurpaneel passen. Ze hebben uitstekende thermische eigenschappen en helpen bij het verminderen van geluidsoverlast.
  • Garage roldeur: bij het isoleren van een garage roldeur, kies je voor XPS-platen of purschuim. Deze materialen bieden een hoge isolatiewaarde en zijn goed bestand tegen vocht.

Garage isoleren kosten

De kosten voor het isoleren van een garage variëren. Het is afhankelijk van de grootte van de garage, het gekozen isolatiemateriaal en of je kiest voor doe-het-zelf of professionele installatie. Als de klus niet goed uitgevoerd wordt, bestaat de kans dat er vocht in de muur achterblijft. Hiermee doe je de isolerende werking van isolatiemateriaal teniet treedt schade op.

Vraag daarom eerst isolatieadvies aan bij een specialist en beslis daarna of je de klus zelf doet of niet. Je krijgt dan ook een goed idee van de benodigdheden en de kosten.

Garage isoleren subsidie

Goed nieuws: je ontvangt nu subsidie voor isolatie. Kies je voor één isolatiemaatregel? Dan krijg je tot 15% van de kosten terug. Laat je 2 soorten isolatie aanbrengen, dan krijg je tot 30% van de kosten van isolatie terug. Let op: de subsidie op één maatregel geldt vanaf 2023. Als je na 1 april 2022 één isolatiemaatregel hebt laten uitvoeren kan je met terugwerkende kracht subsidie aanvragen.

Lees meer over isolatiesubsidie

Veelgestelde vragen over garage isoleren

Hoe isoleer je een garage?

Je kunt je garage isoleren door isolatiemateriaal aan te brengen op het dak, de muren, de vloer en de deur. Dit kun je zelf doen of uitbesteden aan een professional.

Welke isolatie heb ik nodig voor mijn garage?

Dit hangt af van wat je met je garage wilt doen. Materialen als glaswol, steenwol, PIR platen en EPS zijn populaire keuzes voor thermische isolatie. Geluidsisolatie is nuttig als je de garage als studio of werkruimte gebruikt.

Is er een subsidie beschikbaar voor het isoleren van mijn garage?

Ja, er zijn subsidies beschikbaar voor het isoleren van je garage. Dit is namelijk een onderdeel van energiebesparende maatregelen. Check hiervoor de lokale en nationale regelgeving.