De garage is bij veel mensen een vochtige en koude ruimte waar kostbare spullen opgeslagen worden. Door de garage te isoleren kost het verwarmen veel minder energie en wordt het een aangename plek om lekker te klussen en al uw spullen droog en duurzaam op te slaan. De reden om de garage te isoleren is dat hiermee de ergste koude en het vocht buiten de deur kan worden gehouden. Als de garage warmer en droog is, krijgen schimmels en vocht geen kans. Bovendien kunt u een goed geïsoleerde garage ook gaan gebruiken voor het laten overwinteren van planten of het opslaan van aardappelen of andere levensmiddelen.

Gevolgen van een niet goed geïsoleerde garage

Wanneer de garage niet goed geïsoleerd is, loopt u het risico op schade of slijtage van uw garage, maar ook de inhoud daarvan. Dit komt vooral door vocht en hoge temperatuurverschillen, zowel bij koude in de winter als hitte in de zomer. Apparaten zoals vriezers, koelkasten, wasmachines en drogers functioneren optimaal bij een stabiele, niet te hoge of te lage temperatuur. Door uw garage te isoleren voorkomt u al deze problemen en profiteert u meteen van een lagere gasrekening en een comfortabele werkruimte. Bovendien gaat uw apparatuur langer mee en voorkomt u roest.

Voordelen garage isoleren

U krijgt een vorstvrije en droge ruimte waar u prettig kunt werken en kostbare bezittingen duurzaam opslaat. Hoe en met welk soort isolatiemateriaal u de garage isoleren gaat, hangt af van het type garage (beton, hout en dergelijke) en het doel dat u heeft. Wilt u een werkruimte, een opslagruimte voor tuingereedschap en vervoermiddelen, of misschien wel een geluidsdichte muziekstudio? Als u de garage in de winter graag vorstvrij en droog wilt houden, kies dan voor thermische isolatie. Als de ruimte geluiddicht moet worden, kiest u voor akoestische isolatie. Veelgebruikte materialen zijn kant-en-klare schuimplaten die direct tegen de muur geplaatst worden. Ook zijn gemakkelijk te bevestigen isolerende dakplaten in de bouwmarkt verkrijgbaar.

Welke delen van de garage isoleren?

Er bestaan veel verschillende soorten garages en misschien nog wel meer manieren om deze te isoleren. Wel hebben alle garages een vloer, wanden en een dak, die allemaal geïsoleerd kunnen worden. Wanden en daken van uw garage zijn zowel van binnenuit als van buitenaf te isoleren. De vloer van uw garage kan afhankelijk van het materiaal op verschillende manieren aangepakt worden. Een gestorte betonvloer kan alleen geïsoleerd worden door er een isolatielaag met daar bovenop een nieuwe vloer te leggen.

Stappenplan doe-het-zelf garage isoleren

Het is belangrijk om vooraf rekening te houden met onder meer brandveiligheid en bestandheid tegen chemische producten. Beoordeel het isolatiemateriaal op deze eigenschappen. In een garage worden namelijk vaak licht ontvlambare materialen opgeslagen, of klussen uitgevoerd waarbij gelast of gesoldeerd wordt. Ook is het belangrijk om de garage niet totaal luchtdicht te isoleren, hiermee voorkomt u dat het vocht tussen de muren niet meer weg kan en is het mogelijk om schadelijke dampen gemakkelijk af te voeren. Gaat u de klus zelf uitvoeren? Dan vindt u hier een handig stappenplan:

  • Ruim de garage goed op. Het isoleren gaat pas goed wanneer alle wanden vrij zijn. Het is aan te raden om de garage zelfs helemaal leeg te maken;
  • Bepaal of het nodig is om ventilatieroosters te plaatsen;
  • Plaats het regelwerk in de garage (meestal houten frame);
  • Plaats dampopen folie tussen de buitenmuren en het regelwerk;
  • Bewerk het isolatiemateriaal en plaats het tussen het regelwerk;
  • Gebruik vervolgens dampdichte folie om het isolatiemateriaal af te dekken;
  • Bedek de muur eventueel met platen om alles mooi af te werken. 

Vakman laten kijken naar uw situatie?

Het isoleren van een garage is een klus die direct resultaat en een energiebesparing oplevert. Een garage isoleren kan op veel verschillende manieren, maar is een niet te onderschatten klus. Als de klus niet goed uitgevoerd wordt, bestaat de kans dat er vocht in de muur achterblijft. Hiermee wordt de isolerende werking van isolatiemateriaal teniet gedaan en kan er schade optreden. Het is daarom altijd verstandig om eerst isolatieadvies te vragen bij een specialist en daarna te beslissen of u de klus zelf of maar beter door een specialist laat uitvoeren.