Is jouw garage ook een vochtige en koude ruimte? Denk er dan eens over om je garage te isoleren. Verwarmen kost dan veel minder energie en je garage wordt een fijne plek om lekker te klussen en je spullen droog op te slaan. Het isoleren van je garage houdt de ergste koude en het vocht buiten de deur. Dus na het isoleren van je garage is het warmer en droger en krijgen schimmels en vocht geen kans.

Wat gebeurt er als je je garage niet isoleert?

Als je garage niet goed geïsoleerd is, loop je het risico op schade of slijtage. Niet alleen van je garage, maar ook van de dingen die er instaan. Schade komt vaak door vocht of door hoge temperatuurverschillen, dus de kou in de winter en de hitte in de zomer. Apparaten zoals vriezers, koelkasten, wasmachines en drogers functioneren het beste bij een stabiele, niet te hoge of te lage temperatuur. Door je garage te isoleren voorkom je problemen en profiteer je meteen van een lagere gasrekening. Bovendien wordt je garage een fijne plek om te klussen, gaat je apparatuur langer mee en voorkom je roest.

Voordelen garage isoleren

Je garage isoleren levert je een vorstvrije en droge ruimte op waar je prettig kunt werken en kostbare bezittingen kunt opslaan. Je kunt je geïsoleerde garage gebruiken als werkruimte, als opslagruimte voor tuingereedschap en vervoermiddelen, of misschien wel als geluidsdichte muziekstudio. Een goed geïsoleerde garage is ook geschikt voor het laten overwinteren van planten of het opslaan van aardappelen of andere levensmiddelen.

Welk type isolatie voor je garage?

Hoe en met welk soort isolatiemateriaal je de garage isoleert, hangt af van het type garage (beton, hout en dergelijke) en het doel dat je hebt. Als je de garage in de winter graag vorstvrij en droog wilt houden, kies dan voor thermische isolatie. Als de ruimte geluiddicht moet worden, kies je voor akoestische isolatie. Veelgebruikte materialen zijn kant-en-klare schuimplaten die je direct tegen de muur plaatst. In de bouwmarkt kun je ook gemakkelijk te bevestigen isolerende dakplaten kopen.

Welke delen van de garage isoleren?

Er bestaan veel verschillende soorten garages en misschien nog wel meer manieren om deze te isoleren. Alle garages hebben een vloer, wanden en een dak, die allemaal geïsoleerd kunnen worden. Wanden en daken van je garage kun je zowel van binnenuit als van buitenaf isoleren. De vloer van je garage kan afhankelijk van het materiaal op verschillende manieren geïsoleerd worden. Een gestorte betonvloer kan alleen geïsoleerd worden door er een isolatielaag op te leggen met daar bovenop een nieuwe vloer.

Doe-het-zelf garage isoleren

Hou voordat je begint rekening met brandveiligheid en bestandheid tegen chemische producten. In een garage sla je vaak licht ontvlambare materialen opgeslagen, of voer je klussen uit waarbij gelast of gesoldeerd wordt. Let dus op deze eigenschappen als je isolatiemateriaal voor het isoleren van je garage kiest. Ook is het belangrijk om de garage niet totaal luchtdicht te isoleren, hiermee voorkom je dat het vocht tussen de muren niet meer weg kan en is makkelijker om schadelijke dampen af te voeren.

Stappenplan garage isoleren

Ga je je garage zelf isoleren? Volg dan dit handige stappenplan:

  1. Ruim de garage goed op. Het isoleren gaat beter wanneer alle wanden vrij zijn, dus we raden je aan om de garage helemaal leeg te maken;
  2. Bepaal of het nodig is om ventilatieroosters te plaatsen;
  3. Plaats het regelwerk in de garage (meestal een houten frame);
  4. Plaats dampopen folie tussen de buitenmuren en het regelwerk;
  5. Bewerk het isolatiemateriaal en plaats het tussen het regelwerk;
  6. Gebruik vervolgens dampdichte folie om het isolatiemateriaal af te dekken;
  7. Bedek de muur eventueel met platen om alles mooi af te werken.

Vakman laten kijken naar jouw situatie?

Het isoleren van een garage is een klus die direct resultaat en een energiebesparing oplevert. Een garage isoleren kan op veel verschillende manieren, maar is een niet te onderschatten klus. Als de klus niet goed uitgevoerd wordt, bestaat de kans dat er vocht in de muur achterblijft. Hiermee wordt de isolerende werking van isolatiemateriaal teniet gedaan en kan er schade optreden. Het is daarom altijd verstandig om eerst isolatieadvies te vragen bij een specialist en daarna te beslissen of je de klus zelf doet of maar beter door een specialist laat uitvoeren.

Besparen op je stookkosten? Kies voor isolatie.

  • Bespaar ieder jaar opnieuw op je stookkosten
  • Geen gedoe: je woning is al binnen 1 tot 2 dagen geïsoleerd
  • Ontdek binnen een minuut wat isolatie jou oplevert met de isolatiecheck

Doe de isolatiecheck