We helpen je graag met het energiezuinig maken van je huis. Bekijk hoe we omgaan met de maatregelen rondom het coronavirus op essent.nl/corona.

Zonnepanelen huren?Een duurzame lening geeft meer rendement

Waarom is zonnepanelen huren niet meer mogelijk?

Vanaf 2023 bouwt de overheid de salderingsregeling voor zonnepanelen af. Bovendien ontvang je geen btw-teruggave op zonnepanelen die je huurt en hebben de panelen geen gunstig effect op de woningwaarde. Tot slot zit je vaak vast een langdurig contract waarbij in enkele gevallen het maandbedrag tussentijds verhoogd kan worden. Deze redenen maken zonnepanelen huren voor de meeste mensen minder aantrekkelijk. Bij Essent word je daarom altijd eigenaar van de zonnepanelen, dankzij de aanschaf met eigen geld of met een duurzame lening met gunstige voorwaarden. Zo profiteer je van alle voordelen van zonnepanelen.
Huur zonnepanelen

Waarom is investeren in zonnepanelen nog steeds interessant?

De aanschaf van zonnepanelen is én blijft een interessante investering voor de toekomst, ondanks de aanpassing van de salderingsregeling. Heb je de zonnepanelen vóór 2022 op je dak laten leggen? De Rijksoverheid verwacht dan een terugverdientijd van gemiddeld 7 jaar. Na 2023 is de terugverdientijd naar verwachting zo’n 9 jaar (bron: rvo.nl). 

Met de huidige spaarrente leveren je zonnepanelen zo meer rendement op dan geld op de bank. Bovendien bespaar je flink op je energierekening. Bij een set van 10 zonnepanelen is dit ongeveer €600 per jaar (bron: Milieucentraal). Elk jaar opnieuw! Tot slot wordt je woning meer waard, je merkt minder van veranderingen in energietarieven, je kunt de btw terugvragen én je verlaagt je CO2-uitstoot.

Zonnepanelen huren? Een duurzame lening levert meer rendement

Direct besparen, zónder gebruik van eigen spaargeld? Dat kan met een duurzame lening voor zonnepanelen.
Benieuwd wat je elk jaar kan besparen op je energierekening? 
Doe de zonnepanelencheck en ontdek het binnen 1 minuut!

 

Wat als ik al zonnepanelen huur via Essent?

Als je al zonnepanelen huurt via Essent, verandert er niks. We houden de prestaties van de zonnepanelen in de gaten. De huur van de zonnepanelen bedraagt een vast bedrag per maand inclusief het ServiceGarantPlan. Zo heb je geen zorgen over je zonnepanelen.

Overnemen tegen een aantrekkelijke prijs

Heb je interesse om de zonnepanelen over te nemen? Dat kan. Je betaalt een aantrekkelijke prijs voor de zonnepanelen. Benieuwd naar het aanbod? Neem contact op met onze servicepartner Volta Solar. Dit kan door te bellen op 088 - 023 74 49. Onze servicepartner spreekt het aanbod graag met je door. Het is ook mogelijk om een duurzame lening af te sluiten voor de zonnepanelen. 

Veelgestelde vragen over het huren van zonnepanelen

Veranderingen in de salderingsregeling vanaf 2023 en de tijdelijke verlaging van de energiebelasting op stroom maken huren minder aantrekkelijk. Maar ook de volgende redenen maken huren minder interessant:

Geen btw-teruggave
Zijn de zonnepanelen van jou? Dan krijg je de btw op de zonnepanelen terug. Bij huren is dat niet het geval. Je bent namelijk geen eigenaar van de zonnepanelen. Je loopt zo dit voordeel mis. 

Geen gunstig effect op de waarde van je woning
Als de zonnepanelen je eigendom zijn, hebben ze vaak een gunstig effect op de woningwaarde. Bij huren is dat niet het geval. Ga je je woning verkopen? Dan horen de zonnepanelen niet bij het huis. Ze zijn van de verhuurder. Bij verkoop stopt het contract óf moet het huurcontract overgenomen worden door de koper. 

Een langdurig contract
Bij het huren van panelen zit je vast aan een huurcontract. Wil je eerder stoppen met het contract, dan kan het zijn dat je een boete moet betalen. Soms moet het huurcontract overgenomen worden door de nieuwe bewoners als de woning van eigenaar wisselt. Dit is afhankelijk van de voorwaarden waaronder je de panelen huurt.

Stijging van maandbedrag
In enkele gevallen kan het zijn dat de huurprijs van de zonnepanelen tussentijds verhoogd wordt. Ga je maandelijks meer betalen? Dan bespaar je ook elke maand minder. Wanneer je de zonnepanelen koopt met een lening of met eigen geld is dat niet het geval. 

Nee, zonnepanelen huren is niet meer mogelijk via Essent. De overheid bouwt de salderingsregeling voor zonnepanelen vanaf 2023 stapsgewijs af. Hierdoor wordt het huren van zonnepanelen voor de meeste mensen minder interessant. Daarom hebben we besloten te stoppen met het verhuren van zonnepanelen. Kopen blijft een interessante investering. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag een gratis adviesgesprek aan. Of laat je vrijblijvend adviseren over een duurzame lening voor zonnepanelen

Ja, dat is mogelijk. Bellen met een adviseur is mogelijk op werkdagen tussen 8:30 en 16:30 uur op telefoonnummer 073 - 85 01 200. Een expert spreekt samen met jou de bespaarkansen van je woning door.

Ja, dat kan. Je kunt de huur van zonnepanelen stoppen en de panelen overnemen. Je betaalt dan een aantrekkelijke prijs. Bel onze servicepartner Volta Solar voor meer informatie over het aanbod. Bellen kan op 088 – 023 74 49. Het is ook mogelijk om een lening af te sluiten voor de zonnepanelen. Interesse? Vraag onze servicepartner naar de mogelijkheden.

Je mag de zonnepanelen blijven huren zo lang als je wilt. Ben je tevreden? Dan is interessant om de zonnepanelen over te nemen. Dit kan tegen een aantrekkelijke prijs. De huur van zonnepanelen stopt dan, omdat je eigenaar bent geworden van de panelen. Meer weten? Bel onze servicepartner Volta Solar op 088 – 023 74 49. 

De nieuwe bewoner kan het huurcontract overnemen. Wil de nieuwe bewoner dit niet? Dan is het mogelijk om het huurcontract op te zeggen. We rekenen een demontagevergoeding van € 60,50 per zonnepaneel. 

Een andere interessante optie is om de zonnepanelen van ons over te nemen. Je verkoopt de woning in dat geval inclusief de zonnepanelen. Meer weten? Bel onze servicepartner Volta Solar op 088 – 023 74 49. We bespreken graag de mogelijkheden.

De zonnepanelen passen op verschillende daken. Bijvoorbeeld op schuine of platte daken. We kunnen de zonnepanelen ook op het dak van de garage of schuur plaatsen. Het is dan belangrijk dat daar stroom aanwezig is. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan een adviesgesprek over het kopen van zonnepanelen. Of laat je vrijblijvend adviseren over een duurzame lening voor zonnepanelen.

Het huren van zonnepanelen is inclusief onze service. Dat betekent dat we de opbrengst van de zonnepanelen in de gaten houden. Zien we dat het rendement terugloopt? Dan gaan we op zoek naar de oorzaak. De oorzaak kan bijvoorbeeld vuil op de zonnepanelen of het aantal zonuren in de maand zijn.