Ontdek de kracht van zonne-energie

Welkom in de wereld van zonnepanelen. Ben je nog niet zo bekend met zonnepanelen? Geen probleem, we leggen het graag aan je uit.  

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Dit doen ze met fotovoltaïsche cellen, die wij zonnecellen noemen. Ze bestaan meestal uit silicium, een materiaal dat lichtenergie kan opvangen. Wanneer zonlicht deze cellen raakt, ontstaat er een elektrische stroom. Dit proces heet het fotovoltaïsche effect. Er zitten voldoende cellen verwerkt in zonnepanelen om voldoende stroom voor in huis te genereren.

Wat doet een omvormer?

Voordat je de stroom kunt gebruiken, moet het nog naar de omvormer. Een omvormer speelt een belangrijke rol in je zonne-energiesysteem. Zonnepanelen wekken gelijkstroom (DC) op. Maar thuis en in het energienet gebruiken we wisselstroom (AC). De omvormer zet DC om in AC. Dit maakt de opgewekte stroom geschikt voor huishoudelijk gebruik of om terug te leveren aan het net. De omvormer zorgt er dus voor dat de zonne-energie die je opwekt, optimaal benut wordt. Hierdoor kun jij jouw opgewekte stroom gebruiken in je huis.
Van zon naar stopcontact
  • Zonlicht wordt opgenomen door de zonnecellen. 
  • Elektronen komen vrij en creëren stroom. 
  • Een omvormer zet deze stroom om van gelijk- naar wisselstroom.  
  • Je kunt de opgewekte stroom gebruiken of terugleveren aan het net. 

Werken zonnepanelen wel in de winter?

Wist je dat zonnepanelen niet afhankelijk zijn van de warmte van de zon, maar van het licht? Daarom hoeft een warme zomerdag niet persé beter te zijn voor je zonnepanelen. Sterker nog, te veel hitte kan hun prestaties juist verminderen. In de winter, ook als het koud is, blijven zonnepanelen energie opwekken zolang er zonlicht is. Een heldere, zonnige winterdag kan dus verrassend productief zijn voor je panelen. De energieopbrengst in de winter is absoluut de moeite waard om te benutten. 

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen? 

Duurzaam

Ze wekken schone, groene energie op, wat helpt in de strijd tegen klimaatverandering. 

Besparing

Verlaag je energierekening door zelf energie op te wekken. 

Onafhankelijk

Word minder afhankelijk van energieleveranciers en fluctuerende energieprijzen. 

Waardeverhoging

Zonnepanelen maken je huis aantrekkelijker voor kopers en ze maken je huis meer waard. 

Lange levensduur

Zonnepanelen gaan lang mee, vaak wel 25 tot 30 jaar. 

Investering en terugverdientijd

Je investeert eenmalig in zonnepanelen, maar die investering verdien je op het moment van schrijven al terug in 6 jaar. Dit doe je door gebruik te maken van de salderingsregeling door stroom terug te leveren aan het net, en door te besparen op je energierekening door eigen stroom te gebruiken.  

Daarnaast kun je gebruikmaken van steun van de overheid; check mogelijke subsidies om zonnepanelen voordeliger te installeren. Er zijn ook financieringsmogelijkheden, zoals leningen, die zonne-energie voor jou toegankelijker maken.

Welke soorten zonnepanelen zijn er? 

 

Zonnepanelen komen in verschillende soorten en materialen. We zetten voor je op een rij welke soorten er zijn. 

Monokristallijn

Dit zijn de topmodellen. Ze bieden je de beste kwaliteit en efficiëntie voor een hoger rendement.  

Polykristallijn

Een voordeliger alternatief, met een iets lagere efficiëntie.

Dunne Film

Flexibel en vaak goedkoper, maar minder efficiënt.

Stap voor stap naar zonne-energie:

Het plaatsen van zonnepanelen is een proces dat na akkoord van de offerte ongeveer 6 tot 8 weken duurt. Een erkende installateur begeleid je door elke stap. We leggen je graag uit hoe het werkt. 

  • Wil je weten hoeveel zonnepanelen op jouw dak passen en hoeveel panelen je nodig hebt op basis van jouw stroomverbruik? Doe dan de Dakcheck. Je ziet direct wat past bij jouw situatie. Vraag vervolgens een offerte of adviesgesprek aan, gratis en vrijblijvend.
  • In een adviesgesprek bespreken we jouw persoonlijke situatie en beantwoorden al je vragen. Dit kan zowel telefonisch als bij je thuis plaatsvinden en is altijd gratis. 
  • Op basis van het adviesgesprek ontvang je een offerte op maat. Je ziet direct wat de zonnepanelen kosten en hoeveel je kunt besparen. En geen zorgen, ook deze offerte is helemaal gratis. 
  • Ga je akkoord met de offerte? Dan spreek je samen met de installateur een installatiedatum af. Je zonnepanelen worden professioneel en vakkundig geïnstalleerd, inclusief omvormer. 

Garantie op zonnepanelen 

  • Onze zonnepanelen bieden je 25 tot 30 jaar lang topkwaliteit met minimaal efficiëntieverlies.   
  • Kies je voor onze zonnepanelen, dan kies je voor zekerheid. Afhankelijk van het type paneel ontvang je 15 tot 25 jaar garantie op zowel de panelen als de installatie. 

Wat als je te veel stroom opwekt?

Soms produceer je meer stroom dan nodig. Deze extra energie gaat terug naar het net. Heb je meer nodig? Dan springt je energieleverancier bij. Je kunt je overtollige stroom terugleveren aan het net, wat je energierekening nog verder verlaagt. 

Hoe werkt terugleveren?

Je kunt de stroom die je niet meteen gebruikt teruggeven aan het net. Dit heet salderen. Eerst zetten je panelen zonlicht om in stroom voor je eigen gebruik. Is er meer stroom dan je nodig hebt? Dan gaat dit overschot het net op.

De slimme meter

Een slimme meter meet precies wat je verbruikt en teruglevert. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een vergoeding. Dit verrekenen we met je energierekening. 

Salderingsregeling 

De salderingsregeling is een topdeal als je zonnepanelen hebt. Je eigen zonnestroom verreken je direct met je energierekening. Zo bespaar je flink op je energiekosten. 

Meer over de salderingsregeling

Zo werkt salderen 

Je zonnepanelen leveren stroom. Wat je zelf niet gebruikt, gaat terug naar het net. Lever je meer terug dan je verbruikt? Dan trekken we dit af van je energieverbruik. Simpel en voordelig! 
Om gebruik te maken van de salderingsregeling moet je jouw zonnepanelen altijd eerst zelf registreren via www.energieleveren.nl

Zonnepanelen

Ontdek of je dak geschikt is voor zonnepanelen en wat je jaarlijks kunt besparen op je energie rekening

 

Doe de Dakcheck

Ontdek binnen 1 minuut hoeveel je per jaar kunt besparen

Wat is je postcode en huisnummer?

kWh

Veelgestelde vragen over energie

Het is belangrijk om je zonnepanelen aan te melden bij je energieleverancier. Dit kun je doen op de website: www.energieleveren.nl. Jouw energieleverancier krijgt hiervan vervolgens een bericht. Hierdoor kan je energieleverancier de terug geleverde energie verrekenen met de energie die je verbruikt. Dat noemen we salderen. Let op: het wordt aanbevolen om je zonnepanelen alvast aan te melden nadat je ze besteld hebt. Wacht hier niet mee totdat de zonnepanelen zijn geïnstalleerd.

Essent heeft een eigen netwerk servicepartners waar ook zonnepanelen leveranciers onderdeel van zijn. De servicepartners van Essent voldoen aan de strengste eisen en kwaliteitsnormen en werken met professionele installateurs. Onafhankelijke instanties controleren regelmatig de kwaliteit van de zonnepanelen. Samen met onze zorgvuldig geselecteerde servicepartners garanderen wij de beste kwaliteit. Goed om te weten: de meeste zonnepanelen installeren we al binnen 6 tot 8 weken.


De kosten van zonnepanelen verschillen per dak. De prijs van zonnepanelen is bijvoorbeeld afhankelijk van het type en aantal zonnepanelen wat je nodig hebt. Meer weten? We vertellen je graag meer over de kosten van zonnepanelen.

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen op jouw dak? Doe de zonnepanelencheck. Zo zie je binnen 1 minuut wat jij bespaart met zonnepanelen. In een gratis adviesgesprek vertellen onze adviseurs je alles over je mogelijkheden met zonnepanelen, de zonnepanelen prijs én je besparing!

Ja, zonnepanelen zijn nog steeds rendabel in 2024. Ondanks eerdere plannen van de overheid om deze regeling stapsgewijs af te bouwen, staat vanaf 13 februari 2024 vast dat de salderingsregeling blijft. Hoe rendabel zijn zonnepanelen? En wat is belangrijk om mee te nemen in het beslissingsproces? Waarom zonnepanelen rendabel zijn in 2024 lees je in het artikel.

Als energieleverancier zijn we wettelijk verplicht de zonne-energie die je teruglevert op jaarbasis te verrekenen met je verbruik uit het elektriciteitsnet. We noemen dit salderen. De salderingsregeling zorgt ervoor dat je alleen over je netto (gesaldeerde) verbruik (afgenomen energie min terug geleverde energie) verbruikskosten, btw en energiebelasting betaalt.

De opbrengst van zonnepanelen is de hoeveelheid stroom die een zonnepaneel opwekt. Ofwel: de zonnepanelen opbrengst is de hoeveelheid kilowattuur elektriciteit (kWh) wat een zonnepaneel oplevert.

De opbrengst van zonnepanelen hangt samen met het vermogen. Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek. Hoe groter het vermogen, hoe hoger de opbrengst van het zonnepaneel. Toch is niet alleen het vermogen van invloed op de opbrengst. De opbrengst van zonnepanelen verschilt vaak per maand. Dit is afhankelijk van het aantal zonuren en de temperatuur. Over het algemeen zijn mei, juni en juli de beste maanden voor zonnepanelen. Ook de ligging van het dak ten opzichte van de zon, de hellingshoek en schaduwvorming hebben invloed op de opbrengst van de zonnepanelen. Met de Zonnepanelencheck bereken je wat je bespaart met zonnepanelen. Dit is een indicatie. Wil je meer informatie over zonnepanelen mogelijkheden? Onze expert geeft je graag uitgebreid advies. 

 

De energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt, wordt naar de meter gestuurd. Voordat deze energie bij de meter aankomt, wordt deze al gebruikt door apparatuur in je woning. De energie die na dit gebruik overblijft, wordt op de meter geregistreerd als teruglevering. Het verschil tussen de opwekking van de zonnepanelen en de teruglevering is de energie die je zelf hebt verbruikt.