Laatste update: 15 november 2023

De energieprijzen gingen in 2022 flink omhoog. Om de stijgende energiekosten te compenseren kwam de overheid met een aantal maatregelen. De bekendste maatregel is het Prijsplafond. Vanaf 1 januari 2024 stopt het prijsplafond en ga je weer de tarieven betalen uit je contract. We leggen aan je uit wat dit voor jou betekent.

Het prijsplafond stopt

Het Prijsplafond geldt van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023. Op Prinsjesdag maakte de overheid bekend dat het prijsplafond aan het einde van het jaar stopt. De energieprijzen zijn inmiddels gedaald en je kan weer een vast energiecontract afsluiten. Het prijsplafond is daarom niet meer nodig. En met vaste tarieven weet je zeker dat je energieprijzen niet stijgen. Dat geeft zekerheid en rust.


Tip energie voor bedrijvenHet Prijsplafond was één van de maatregelen om je energierekening betaalbaar te houden. Er is bijvoorbeeld ook het Tijdelijk Noodfonds Energie, dat wel blijft bestaan. In een handig overzicht leggen we uit wat er in 2024 verandert aan je energierekening.

Hoe het prijsplafond werkt

Je weet nu dat het prijsplafond stopt, maar hoe werkt het ook alweer? Door het prijsplafond betaal je over je energieverbruik van 2023 een maximale prijs. Het zit zo:

  • Voor stroom betaal je tot aan een verbruik van 2.900 kWh maximaal 0,40 euro per kWh incl. btw en energiebelasting
  • Voor gas betaal je tot aan een verbruik van 1.200 m3 maximaal 1,45 euro per m3 incl. btw en energiebelasting
    Verbruik je meer energie? Dan betaal je hier de tarieven voor uit je energiecontract.

Door deze maatregel blijft de energierekening betaalbaar in een periode waarin de energieprijzen erg hoog waren. Ook als je een vast energiecontract hebt, geldt het prijsplafond voor jou. Heb je lagere tarieven, dan betaal je gewoon de tarieven uit je energiecontract en merk je niets van het prijsplafond. Je vind jouw tarieven en soort contract terug in het tarievenoverzicht in Mijn Essent.

Meer weten? Lees alles over het prijsplafond en hoe we het voor je verwerken.

Het prijsplafond en je jaarrekening

Het prijsplafond wordt door je energieleverancier automatisch verrekend op je jaarrekening. Je hoeft hier dus zelf niets voor te doen. Op de jaar- of eindrekening die je in 2024 krijgt, zal in de meeste gevallen ook verbruik van dit jaar in rekening gebracht worden. Dat betekent dat het prijsplafond nog wel te zien is op je energierekening. Het prijsplafond geldt voor je energieverbruik tot en met 31 december 2023.

Je nieuwe termijnbedrag

Het prijsplafond is verwerkt in je termijnbedrag en termijnbedrag advies voor je verbruik tot en met 31 december 2023. De verdwijning van het prijsplafond kan invloed hebben op je termijnbedrag. We passen je termijnbedrag niet automatisch aan. Check daarom regelmatig je termijnbedragadvies in Mijn Essent en voorkom dat je voor verrassingen komt te staan.

Geef je meterstanden door

Om het prijsplafond te kunnen verrekenen op je jaarrekening, moeten we dus weten hoeveel energie je tot en met 31 december 2023 gebruikt hebt. Daarom hebben we je meterstanden nodig. Heb je een slimme meter? Dan lezen we je meterstanden op 1 januari 2024 automatisch uit en hoef je niets te doen. Heb je nog geen slimme meter, dan ontvang je vanaf 27 december 2023 een e-mail van ons met het verzoek je meterstanden door te geven. We staan voor je klaar als je hulp kan gebruiken bij het doorgeven van je meterstanden.

Energie besparen blijft belangrijk

De energieprijzen zijn gedaald sinds het hoogtepunt in augustus 2022, maar zijn nog steeds een stuk hoger dan voor de energiecrisis. De energiemarkt blijft onzeker en wat de prijzen in de toekomst gaan doen weten we niet. Energie besparen blijft daarom belangrijk. We geven je handige bespaartips en met Thuisvoordeel krijg je korting op isolatie met je opgebouwde Bespaartegoed

 

Volg ons op sociale media voor bespaartips en leuke acties