Laatste update: 19 september 2023

Het prijsplafond geldt van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023. Deze maatregel helpt jou met je energiekosten nu de energieprijzen hoog zijn. Op Prinsjesdag maakte de overheid bekend dat het prijsplafond einde van het jaar stopt. We leggen je alles uit over het prijsplafond.

Tijdelijk prijsplafond energie

De energieprijzen gingen in 2022 flink omhoog. Een van de maatregelen om je te helpen met de hoge prijzen is het energieplafond. Deze ging op 1 januari in. Tot een bepaald verbruik betaal je nu een maximale prijs. 

Inmiddels zijn de energieprijzen wat gedaald. Je kunt weer een vast energiecontract afsluiten onder het prijsplafond. Het prijsplafond is daarom niet meer nodig. En met een vast energiecontract weet je zeker dat je energieprijs niet stijgt deze winter. Wel zo’n fijn gevoel!

Tip energie voor bedrijvenHet prijsplafond was één van de maatregelen om je energierekening betaalbaar te houden. Er is bijvoorbeeld ook een Noodfonds, dat in 2024 wel blijft bestaan. In een handig overzicht leggen we alle maatregelen voor de energieprijzen uit.

Wat is het prijsplafond?

Met het prijsplafond betaal je tot een bepaald verbruik een maximale prijs. Je energieleverancier verrekent dit automatisch voor je op de jaarrekening. Ben je klant bij ons, lees dan hier hoe wij het prijsplafond verwerken

 

 

Moet ik zelf iets doen voor het prijsplafond?

Nee, je energieleverancier verrekent dit automatisch voor je op de jaarrekening. Ben je klant bij ons, lees dan hier hoe wij het prijsplafond verwerken.

Prijsplafond voor stroom

Het prijsplafond voor stroom geldt tot een verbruik van 2.900 kWh per jaar. Tot deze grens betaal je een maximum tarief. Verbruik je meer, dan betaal je daarvoor het tarief van je leverancier:

  • tot een verbruik van 2.900 kWh stroom betaal je maximaal 0,40 cent per kWh
  • boven dit verbruik betaal je het contracttarief van je leverancier

Prijsplafond voor gas

Het prijsplafond voor gas werkt hetzelfde als voor stroom. De grens bij gas ligt op 1.200 m3 gas. Zo werken met het prijsplafond de tarieven voor gas:

  • tot een verbruik van 1.200 m3 gas betaal je maximaal 1,45 euro per m3
  • boven dit verbruik betaal je het contracttarief van je leverancier
 

Tip energie voor bedrijvenTip: verbruik je meer dan deze 2.900 kWh per jaar, dan loont het extra om energie te besparen. Met deze bespaartips per kamer in je huis lukt het ook jou om energie te besparen.

 

Prijsplafond met vast energiecontract

Heb je een vast energiecontract, dan geldt het plafond ook voor jou. Als je energietarief hoger is dan het prijsplafond, gelden de plafondbedragen. Heb je een lager tarief, dan betaal je natuurlijk gewoon je lagere maandtarief. 

Het prijsplafond en energiezuinige maatregelen

Prijsplafond met zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je soms stroom op die je niet meteen zelf verbruikt. Deze stroom gaat naar het net. En als jij wel stroom nodig hebt, krijg jij weer stroom van je leverancier via het net. Je energieleverancier streept de energie die je verbruikt weg tegen de energie die jij teruglevert.

Dit heet salderen. Je betaalt alleen voor de stroom die je verbruikt na aftrek van de stroom die je teruglevert.

Het prijsplafond wordt berekend na het salderen. En dat is goed nieuws voor zonnepaneleneigenaren! Want als je verbruik bijvoorbeeld 3.500 kWh is, maar je wekt zelf 2.000 kWh op, dan wordt er gerekend met een verbruik van 1.500 kWh. Ruim onder het prijsplafond dus. Voor jouw volledige verbruik geldt dan het prijsplafond.

Prijsplafond met warmtepomp

Met een warmtepomp verwarm je je woning elektrisch in plaats van met gas. Installeer je een warmtepomp, dan daalt je gasverbruik of deze vervalt zelfs helemaal. Tegelijk stijgt je stroomverbruik, want de warmtepomp verbruik wel stroom. Met een warmtepomp verbruik je dus vaak meer stroom dan gemiddeld.

Het prijsplafond houdt hier geen rekening mee. Je krijgt dus geen hogere grens voor je stroomverbruik. Toch blijft een warmtepomp voordeliger dan verwarmen met gas. Gas is namelijk duurder dan stroom.

Prijsplafond voor stadsverwarming

Als de prijzen van stroom en gas stijgen, stijgt de prijs van stadsverwarming mee. In 2023 wordt het maximale tarief voor stadsverwarming 90,91 euro per gigajoule (GJ). Maar ook voor stadsverwarming is er een prijsplafond. Voor je verbruik tot 37 GJ betaal je maximaal 47,38 euro. Voor je verbruik daarboven maximaal 90,91 euro.

Prijsplafond en verbruiksplafond

Er is een prijsplafond en een verbruiksplafond:

  • prijsplafond: de maximale prijs tot een bepaald verbruik
  • verbruiksplafond: het maximale verbruik waarvoor het prijsplafond geldt

Zo werkt het verbruiksplafond

Voor het verbruiksplafond is een berekening gemaakt van het gemiddelde verbruik per maand. Want in de winter verbruik je meer dan in de zomer. Samen telt het gemiddelde verbruik per maand op naar 2.900 kWh stroom en 1.200 m3 gas. Je totale plafond dus. Maak je in de ene maand je ‘tegoed’ niet op, dan neem je deze mee naar de volgende maanden.

Maar in de praktijk werkt de berekening anders. Het jaar wordt namelijk in tweeën geknipt op de datum dat jij je jaarrekening krijgt. Je 'tegoed' geldt tot je jaarrekening en na je jaarrekening gaat een nieuw 'tegoed' in. 

In deze grafieken zie het verbruiksplafond per maand:

Bijvoorbeeld: in januari houd je ‘tegoed’ over binnen het plafond. Maar nu ontvang je op 1 februari de jaarrekening. Het tegoed uit januari vervalt dan. Houd je daarna in februari ook tegoed over, dan mag je dit wel weer meenemen naar maart.

Wat betekent het prijsplafond voor je termijnbedrag?

Wat het prijsplafond betekent voor je termijnbedrag, hangt af van je situatie. Ben je klant bij ons, dan zie je in Mijn Essent ons advies voor je termijnbedrag. In de online omgeving houden we ook voor je bij wat je al verbruikt hebt tegen het prijsplafondtarief en wat je nog over hebt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.