Laatste update 21-09-2022 – komende weken werken we de details uit over de maatregelen, je nieuwe energierekening en termijnbedrag. We houden je op de hoogte.

De maatregelen voor de tegemoetkoming in je energiekosten zijn bekend. Deze gaan je helpen om je energierekening betaalbaar te houden en besparen te belonen. We vinden het fijn dat we samen met de overheid werken aan compensatie op je energiekosten. Dit hebben we afgesproken:

  • een prijsplafond voor basisverbruik
  • voorkomen van onnodige afsluitingen
  • een noodfonds

1. Prijsplafond voor basisverbruik

Per 1 januari 2023 komt er een maximale prijs op energie tot aan een basisverbruik. Alles wat je meer verbruikt is duurder. Daarvoor blijf je de marktprijs betalen, net als nu.

Als je energietarieven de afgelopen tijd zijn gestegen, helpt het prijsplafond om je energierekening te betaalbaar te houden. Ook helpt het je om verder te gaan met energie besparen. Want om niet de marktprijs te betalen, moet je letten op je verbruik.

Grafiek prijsplafond compensatie energie

Prijsplafond voor basisverbruik als tegemoetkoming in energiekosten
 

Wat ga ik voor het basisverbruik betalen?
Het basisverbruik wordt waarschijnlijk gebaseerd op het gemiddelde verbruik van een Nederlands huishouden: 2.400 kWh stroom en 1.200 m3 gas per jaar. Welke vaste prijs daarvoor straks geldt, is nog niet vastgesteld. Daarom is ook je nieuwe termijnbedrag nog niet bekend. Zodra de details bekend zijn, ontvang je een nieuw persoonlijk advies voor je termijnbedrag dat past bij deze nieuwe situatie en je verbruik.

Gaat een gemiddeld huishouden 2280 per jaar minder betalen?
Volgens de media bespaart een gemiddeld huishouden straks 2280 euro per jaar met de compensatie maatregelen. Begrijp dat dit bedrag kan veranderen. Hoeveel je gaat betalen ligt bijvoorbeeld aan je verbruik en het tarief. En natuurlijk aan wat de grens van het basisverbruik wordt. Dat laatste is nog niet vastgesteld, alles wordt nog verder uitgewerkt.

Wanneer moet ik mijn termijnbedrag aanpassen?
Het prijsplafond met de nieuwe prijzen gaat in op 1 januari 2023 en geldt voor heel 2023. We zijn nu hard bezig met alle details voor je energierekening en termijnbedrag uit te werken. Je ontvangt daarna ons persoonlijk advies voor je nieuwe termijnbedrag. Tot die tijd adviseren we je termijnbedrag niet aan te passen.

Voor wie geldt het prijsplafond?
Het prijsplafond geldt voor alle huishoudens in Nederland. Het maakt niet uit bij welke energieleverancier je zit. Als je tarieven lager liggen dan de basisprijs, dan behoud je die gewoon voor de verdere looptijd van je energiecontract. Hoe weet ik mijn verbruik? Je energieverbruik kun je bekijken in Mijn Essent of je Energierapport. Omdat veel mensen nu hun verbruik willen bekijken, is het erg druk in deze applicaties. Mocht je er even niet bij kunnen, probeer het dan later nog een keer.

Wat is de compensatie op energie voor november en december 2022?
Je nieuwe energierekening met een prijsplafond start 1 januari 2023. Tot dan krijg je voor zowel november als december een vast bedrag als compensatie op je termijnbedrag. Zo blijven je energiekosten ook de komende maanden betaalbaar totdat het prijsplafond ingaat. De hoogte van deze compensatie en wie er precies voor in aanmerking komt is nog niet bekend.

2. Voorkomen van onnodige afsluitingen

Voor huishoudens die bij de schuldhulpverlening zitten en hun energierekening niet meer kunnen betalen gaan we geen ongewenste afsluitingen doen deze winter. Net als bij andere maatregelen, is hierbij nog niet alles bekend. Bijvoorbeeld wanneer deze maatregel precies ingaat en tot wanneer het actief blijft kunnen we op dit moment nog niet zeggen.

3. Noodfonds

Ook komt er een noodfonds van de overheid samen met energieleveranciers. Dit is voor huishoudens die ondanks de compensatie op de energiekosten toch in de problemen komen. Bijvoorbeeld wanneer je een betalingsachterstand hebt en er te grote schulden dreigen. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor dit noodfonds worden nog verder uitgewerkt.

Belastingen en toeslagen

Van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022 betaal je geen 21% btw maar 9% btw op je energiekosten. Deze verlaging van btw is tijdelijk en gaat per 1 januari 2023 weer terug naar 21% btw. De in 2022 gestarte tijdelijke belastingverlaging op de energietoeslag blijft wel in 2023.

Voor huishoudens met een laag inkomen blijft de eenmalige energietoeslag van € 1.300 euro beschikbaar om de hoge rekening te betalen. Dit krijg je via je gemeente, niet via ons. Als je huishouden een inkomen heeft rond het sociaal minimum, kom je mogelijk in aanmerking voor deze eenmalige energietoeslag. Je krijgt het automatisch als je nu een bijstandsuitkering, IOAW-uitkering of IOAZ-uitkering ontvangt. Je hoeft hiervoor dus niets te doen.

Dit artikel vullen we meteen aan op het moment dat we meer informatie voor je hebben.

Wil je meer weten over wat je kunt doen? Check onze tips om energie te besparen, hoe we je helpen met betalen als je daar moeite mee hebt en onze laatste updates over de stijgende energieprijzen.