Laatste update: 19 september 2023

Het Tijdelijk Noodfonds Energie blijft in 2024 bestaan, maar het prijsplafond stopt na 2023. Dit maakte de overheid bekend op Prinsjesdag. Wat dit voor jou betekent, leggen we je uit.

Maatregelen voor de hoge energieprijzen

In 2022 kwam de overheid met een aantal maatregelen om de energierekening betaalbaar te houden. De energieprijzen stegen wereldwijd flink en dat voelden veel huishoudens in de portemonnee.

Zo paste de overheid tijdelijk de energiebelasting aan, kwamen er een eenmalige tegemoetkoming van 190 euro en een Tijdelijk Noodfonds Energie en kregen huishoudens met een lager inkomen een energietoeslag. De meest bekende maatregel was het prijsplafond.

Gelukkig daalden de energieprijzen dit jaar iets. Maar de totale inflatie in ons land blijft hoog, denk bijvoorbeeld aan de prijzen in de supermarkt. Daarom komt de overheid nu met maatregelen die de totale koopkracht moeten versterken. Voor een deel vervangen deze de maatregelen voor de energieprijzen.

Het prijsplafond eindigt 31 december

In heel 2023 geldt het prijsplafond. Met het prijsplafond betaal je een maximumprijs voor stroom en gas tot een bepaald verbruik:

  • stroom: 40 cent per kWh voor je verbruik tot 2.900 kWh stroom per jaar
  • gas: 1,45 euro per m3 voor je verbruik tot 1.200 m3 gas per jaar

Dus: tot het grensverbruik betaal je een lagere prijs voor energie. Voor je verbruik boven deze grens betaal je de reguliere prijs van je leverancier.

Geen prijsplafond meer, en nu?

Het prijsplafond was een tijdelijke regel. Inmiddels kun je weer een energiecontract afsluiten met een prijs onder het prijsplafond. Het prijsplafond heeft dan geen effect meer op je energierekening. Voor de meeste mensen is het dus geen probleem dat het prijsplafond stopt.

Heb je nog een energiecontract met een hogere prijs, dan ben je waarschijnlijk goedkoper uit met een nieuw energiecontract. Kies je voor een vast contract, dan weet je zeker dat je energieprijs komend jaar niet stijgt. Heb je nog een vast contract, kies dan wel voor een startdatum die aansluit op je huidige contract.

Tijdelijk Noodfonds Energie blijft in 2024

Goed nieuws voor mensen met een laag inkomen en hoge energiekosten. Want het Tijdelijk Noodfonds Energie blijft in 2024.

Wat is het Noodfonds Tijdelijke Energie?

Het Noodfonds is een initiatief van een aantal schuldhulporganisaties en energieleveranciers, waaronder wij. Ook de overheid steunt het Noodfonds. Dit fonds betaalt een deel van de energierekening van de huishoudens die dat het hardst nodig hebben. Welk bedrag precies wordt betaald, hangt af van je inkomen en van je energierekening:

  • Is je inkomen lager dan 160% van het sociaal minimum, dan betaalt het Noodfonds het deel van de energierekening dat hoger is dan 10% van je inkomen
  • Is je inkomen 160 tot 200% van het sociaal minimum, dan betaalt het Noodfonds het deel van je energierekening dat hoger is dan 13% van je inkomen.

Bijvoorbeeld: je valt in de eerste groep en je energierekening is 15% van je inkomen. Dan betaal je zelf het bedrag tot 10% van je inkomen. Het Noodfonds betaalt de rest.

Hoe kan ik het Noodfonds aanvragen?

Het Noodfonds kun je aanvragen als:

  • je bruto-inkomen per maand lager is dan 2.980 als je alleenstaand bent of 4.180 euro als je samenwoont, en
  • je zelf een contract voor stroom en gas of stadsverwarming hebt en de energierekening hiervan hoger is dan 10 of 13% van je bruto-inkomen

Klopt dit misschien voor jou, dan kun je het Noodfonds via Geldfit aanvragen. Hier doe je eerst een test, waarin je ontdekt of je het Noodfonds aan kunt vragen. Zo ja, dan start meteen je aanvraag. Let op: op dit moment is de aanvraag nog gesloten. Wanneer hij weer opent, is nog niet bekend.

Voorkomen van onnodige afsluitingen

Sinds april sluiten we mensen minder snel af die de energierekening niet kunnen betalen. Dit is een landelijke afspraak waar alle energieleveranciers zich aan moeten houden. We zetten ons nog meer in om samen met jou een oplossing te vinden als het je niet lukt om te betalen.

Wel belangrijk: kom of blijf in contact met ons. Negeer betaalherinneringen of betalingsregelingen niet maar bel of chat ons. We proberen dan samen goede afspraken te maken.

Energietoeslag

In 2022 en in 2023 krijgen huishoudens met een laag inkomen energietoeslag van 1.300 euro. Deze toeslag is er voor twee groepen:

  • mensen met een bijstandsuitkering of een IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering. Deze groep krijgt de toeslag automatisch van de gemeente uitgekeerd
  • mensen met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum. Op de website van de Rijksoverheid zie je of jij in deze groep valt. In een deel van de gemeentes moet je zelf de energietoeslag aanvragen. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/koopkracht/hoe-vraag-ik-de-energietoeslag-aan

We weten nog niet wat er met deze toeslag gebeurt in 2024.

 

Tip energie voor bedrijvenVeel mensen hebben dezelfde vragen over energie. Want hoe je energieprijzen werken of hoe je energie kunt besparen, dat moet moet je maar nét weten. We hebben daarom de antwoorden op je vragen op een rij gezet. Wat is jouw energievraag?