Wilt u minder gas verbruiken? We maakten voor u een overzicht van de belangrijkste mogelijkheden. Zo verlaagt u uw energierekening zonder comfort in te leveren.
Hoeveel valt er te besparen op gas?
Eén keer per jaar ontvangt u van ons uw Verbruiksoverzicht. Als u een slimme meter heeft, krijgt u hem zelfs elke twee maanden. Waarschijnlijk geeft u volgens dat overzicht meer uit aan gas dan aan stroom. Een gemiddeld Nederlands huishouden gebruikt zo'n 1500 m3 gas per jaar.
Hoe helpt isolatie om minder gas te verbruiken?
Slechts een klein deel van uw gasverbruik heeft te maken met koken en douchen. Het grootste deel zit hem in het verwarmen van uw huis. Zonder isolatie verwarmt u ook de directe omgeving van het huis. Daarom loont het om te investeren in de volgende maatregelen:
- Spouwmuurisolatie. De meeste huizen hebben een dubbele buitenmuur. De ruimte daartussen heet 'spouw'. Die ruimte vullen met isolerend materiaal kost voor een tussenwoning ongeveer 750 euro. Dat geld verdient u binnen 4 jaar terug met wat u bespaart op de energierekening.
- Vloerisolatie, bijvoorbeeld door isolerend materiaal tegen het 'plafond' van de kruipruimte aan te brengen. Dit is vooral van belang voor oudere woningen.
- Woningen die in 1983 of later gebouwd zijn, hebben meestal al vloerisolatie. Vloerisolatie kost ongeveer 30 euro per vierkante meter. U bespaart er ongeveer 200 euro per jaar mee.
- Dakisolatie. Dit kost voor een gemiddelde woning ruim 5.000 euro. U kunt het ook zelf doen. Reken dan op ruim 1.000 euro aan materiaalkosten. Met dakisolatie bespaart u gemiddeld 500 euro per jaar.
- Dubbel glas. Voor een tussenwoning kost dit ongeveer 3.000 euro. De besparing is ongeveer 250 euro per jaar, afhankelijk van de grootte van uw woning natuurlijk.
Wat kunt u nog meer doen om minder gas te verbruiken?
Is uw huis aan alle kanten geïsoleerd? Dan nog is het mogelijk om minder gas te verbruiken. Bijvoorbeeld:
- Laat uw cv-ketel vervangen door een moderner model.
- Overweeg de aanschaf van een zonneboiler.
- Ontlucht de verwarming. Wanneer u de verwarming een tijdje niet gebruikt heeft, dan kunnen er luchtbellen in de verwarming en buizen ontstaan. En door deze luchtbellen kan niet de hele verwarming optimaal zijn werk doen. Ontlucht daarom regelmatig uw verwarming met een speciale ontluchtingssleutel. Doe dit voordat u de verwarming gaat gebruiken, maar ook een keertje wanneer deze uit staat – in de zomer bijvoorbeeld.
- Zet de thermostaat een graad lager dan u gewend bent. Het is een feit: wanneer u de verwarming iets lager zet, bespaart u daar heel wat gas mee. Het is overigens ook beter om de verwarming constant te houden, zodat het huis goed kan verwarmen. Steeds hoog en dan weer uitzetten van de verwarming geeft alleen piekverwarming. Zet de verwarming wel lager wanneer u het huis verlaat of voor het slapengaan. Een uur van tevoren is voldoende; zo heeft u het nog lekker warm, maar vermindert u wel uw gasverbruik.
- Breng radiatorfolie aan. Radiatorfolie stuurt de warmte uw huis in, in plaats van dat het door de muur achter de verwarming kan wegsijpelen. Radiatorfolie kunt u achter de verwarming tegen de muur plakken. Er is tegenwoordig ook een tweede variant verkrijgbaar. Deze plakt u met behulp van magneten direct op de achterkant van de verwarming. Doordat de warmte niet ontsnapt, zal het huis sneller warm worden.
- Gebruik tochtstrips en dicht naden en kieren. Dan kan er geen warmte meer weglekken uit huis, waardoor u minder gas verbruikt om uw verwarming op te stoken.
- Koop een waterbesparende douchekop en douche korter. Het gas in huis verwarmt niet alleen uw radiatoren, maar ook het water voor onder andere de douche. Wanneer u korter doucht, bespaart u al op uw energierekening. Daarnaast is het aan te raden een thermostaatkraan aan te schaffen, zodat u het water op een constante temperatuur kunt instellen. Het grote voordeel van deze kraan is dat u niet zelf warm met koud water hoeft te mengen, want dat doet deze kraan voor u. Het douche- of badwater is hierdoor sneller op temperatuur. U bespaart niet alleen gas, maar ook water wanneer u kiest voor een waterbesparende douchekop.
- Gebruik een slimme thermostaat. Een slimme thermostaat is handig in huis, omdat u niet alleen direct de temperatuur in huis kunt bepalen (ook van afstand), maar ook uw gasverbruik in kan zien. En door inzicht te hebben in uw verbruik ziet u ook direct hoe u beter kunt besparen.