Het prijsplafond in 2023

Lees wat dit betekent voor je  energierekening in 2024

Wat is het prijsplafond?

Door het prijsplafond betaalde je in 2023 een maximale prijs voor je energie tot een bepaald verbruik (het verbruiksplafond). het prijsplafond loopt tot en met 31 december 2023. In 2024 is er geen prijsplafond.

Dit zijn de prijsplafondtarieven en verbruiksplafonds:

Gas: € 1,45 per m³ tot 1.200 m³
Stroom: € 0,40 per kWh tot 2.900 kWh
inclusief btw en energiebelasting

Zijn je tarieven hoger dan die van het prijsplafond? Dan betaal je voor je verbruik boven het verbruiksplafond het tarief in je energiecontract.

Zijn je tarieven lager dan die van het prijsplafond? Dan betaal je deze tarieven. Het maakt niet uit wat je verbruik is. 

We deelden het verbruiksplafond in 2023 op in 2 delen: de periode van 1 januari 2023 tot aan je jaarrekening en de periode vanaf je jaarrekening tot en met 31 december 2023. Binnen die periodes kon je compenseren. Dus bleef je in een maand onder het verbruiksplafond? Dan nam je wat overbleef automatisch mee naar de volgende maand.

Voorbeeld als je op 1 april je jaarrekening kreeg:

1 januari t/m 31 maart

Je kunt in deze periode in totaal 569 m3 gas en 887 kWh stroom verbruiken voor het tarief van het prijsplafond.

 

1 april

JAARREKENING

 

2 april t/m 31 december

Je kunt in deze periode nog 631 m3 gas en 2.013 kWh stroom verbruiken voor het tarief van het prijsplafond. Dit zie je terug op je jaarrekening 2023/2024. Het maakt niet uit hoe hoog je verbruik was vóór de jaarrekening.

 

Dit is een voorbeeld. Je kunt er dus geen rechten aan ontlenen. 

In totaal kon je dus 1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom gebruiken voor het tarief van het prijsplafond.

Was je verbruik in een of beide periodes hoger? Dan gold daarvoor het tarief uit je contract.

We trokken eerst je Thuisvoordeelkorting van je tarief in je contract af. Daarna verrekenden we de korting door het prijsplafond. 

  • Was je tarief na de Thuisvoordeelkorting lager dan het prijsplafond? Dan betaalde je dit tarief.
  • Was je tarief na de Thuisvoordeelkorting hoger dan het prijsplafond? Dan kreeg je de korting tot het prijsplafond alsnog.
We trokken de teruggeleverde stroom eerst af van je verbruik. Bleef er nog verbruik over? Dan gold daarvoor het prijsplafondtarief.

Hoe werkte het prijsplafond?

Zo werkte het verbruiksplafond

Hieronder zie je wat je per maand kon verbruiken tegen de plafondprijs. Dit verbruik is niet gelijk over het jaar verdeeld. Want in de winter verbruik je meer energie dan in de zomer.

Echtbaar op de bank achter de laptop

Je termijnbedrag en het prijsplafond

Tot je eerstvolgende jaarrekening houden we rekening met de maanden waarin je korting kreeg door het prijsplafond. Dat is verwerkt in je termijnbedragadvies. Dit stopt nadat je je jaarrekening hebt ontvangen. 

Energie besparen helpt

Door energie te besparen, verlaag je je energierekening. Check je huis per kamer en bespaar in elke kamer flink op energie. Met gratis bespaartips en tips voor een kleine of grotere investering. In welke kamer begin jij?

Veelgestelde vragen over prijsplafond

Het prijsplafond gold in 2023 voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers in Nederland. Het maakte niet uit bij welke energieleverancier je zit.

Het kan gebeuren dat betalen even lastig is. In sommige gevallen is het dan mogelijk om een betalingsregeling aan te vragen. We geven je graag meer informatie. Kom je in aanmerking, dan kun je direct een aanvraag doen.

Lees meer over de betalingsregeling.

Staat je vraag er niet bij?

Bekijk alle informatie over andere onderwerpen of neem contact met ons op.

Eindelijk zekerheid met vaste tarieven

Een contract met vaste gunstige tarieven voor 100% groene stroom en gas. Dit aanbod is er voor nieuwe en bestaande klanten. Bekijk snel je aanbod.