Alles over de energieprijzen

We leggen je uit hoe het zit en wat de energiemaatregelen voor jou betekenen.

Wat gebeurt er in 2024 met de energiemaatregelen?

Op Prinsjesdag werd bekend wat er in 2024 gebeurt met de energiemaatregelen. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen. 

Prijsplafond

In 2023 geldt het prijsplafond. Hierdoor betaal je tot een bepaald verbruik een maximale prijs voor je energie. Het prijsplafond stopt in 2024. 

Lees meer over het prijsplafond

Noodfonds Energie

Goed nieuws voor mensen met een laag inkomen en hoge energiekosten: het Tijdelijk Noodfonds Energie keert deze winter terug. Dit fonds betaalt een deel van de energierekening van de huishoudens die dat het hardst nodig hebben. 

Lees meer over de energiemaatregelen in 2024

Ga voor zekerheid met een vast contract

We hebben goed nieuws voor je. Essent biedt weer vaste contracten aan. Zo weet je waar je aan toe bent. Dat geeft rust.

  • Grip op je energiekosten
  • Geen omkijken naar je energiecontract
  • Onze klanten beoordelen ons met een 8,1
We kunnen de markt niet voorspellen. Als je nu een contract afsluit, weet je zeker dat je tarieven voor een langere periode vaststaan. Dalen de tarieven nog verder, dan houd je de tarieven die we nu met je afspreken. Maar als de prijzen toch weer stijgen, houd je deze tarieven ook. Met een vast contract kies je dus voor zekerheid. Dat geeft rust. 

Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd als je een contract afsluit. Binnen deze periode kun je dus nog een ander contract afsluiten. Je regelt je annulering met 1 telefoontje.

  • Bel op werkdagen tussen 9.00 en 18.00 uur ons gratis nummer: 0800-024 45 56. 
  • We annuleren het contract voor je
  • We maken het nieuwe contract in orde.

Meer over annuleren

Echtbaar op de bank achter de laptop

Check je termijnbedrag

Je termijnbedrag is gebaseerd op onze tarieven en je verwachte jaarverbruik. In onze berekening hebben we de korting door het prijsplafond verwerkt.

Voorkom verrassingen op je jaarrekening en doe regelmatig de TermijnCheck in Mijn Essent of de VerbruiksManager+ app. 

Geldzorgen? We denken met je mee

Heb je moeite met het betalen van je (energie)rekeningen? Dat is heel vervelend. Gelukkig is er vaak meer meer mogelijk dan je denkt. Misschien kom je in aanraking voor een betalingsregeling of helpt het als je je betaaldatum aanpast. Ontdek wat je kunt doen.

Veelgestelde vragen over de energieprijzen

De energiebelasting is in 2023 weer omhoog gegaan. Voor zowel stroom als gas geldt dat de Opslag Duurzame Energie volledig naar de Energiebelasting is verschoven. Daarnaast zijn de belastingen gestegen. Voor gas geldt dat de belastingen met ongeveer 4,8 cent per m3 zijn gestegen en voor stroom ongeveer 7,1 cent per kWh, inclusief 21% btw. Daarnaast is de vermindering energiebelasting (heffingskorting) verlaagd met ongeveer € 228 per jaar inclusief 21% btw.
Voor huishoudens met een laag inkomen is de eenmalige energietoeslag van € 1.300 beschikbaar om de hoge rekening te betalen. Dit krijg je via je gemeente, niet via ons. Als je huishouden een inkomen heeft rond het sociaal minimum, kom je mogelijk in aanmerking voor deze eenmalige energietoeslag. Je krijgt het automatisch als je nu een bijstandsuitkering, IOAW-uitkering of IOAZ-uitkering ontvangt. Je hoeft hiervoor dus niets te doen.

Het kan gebeuren dat betalen even lastig is. In sommige gevallen is het dan mogelijk om een betalingsregeling aan te vragen. We geven je graag meer informatie. Kom je in aanmerking, dan kun je direct een aanvraag doen.

Lees meer over de betalingsregeling.

Staat je vraag er niet bij?

Bekijk alle informatie over andere onderwerpen of neem contact met ons op.