'Kan ik mijn huis ook isoleren zonder grote spaarpot?'
Jazeker! De overheid stelt subsidie beschikbaar voor isolatie. Kies je voor één isolatiemaatregel, dan krijg je tot 15% van de kosten terug. Laat je 2 soorten isolatie aanbrengen, dan krijg je tot 30% van de kosten van isolatie terug. Naast subsidie biedt de overheid ook een voordelige lening aan voor isolatie. We vertellen je graag meer over de subsidie voor isolatie.
Isolatie is een van de beste manieren om energie te besparen. Het isoleren van woningen is dan ook een belangrijke stap om de doelen in het Klimaatakkoord te bereiken. Daarom stimuleert de overheid jou graag om de stap te zetten met subsidie en een lening.
Met goede isolatie kost het verwarmen van je huis veel minder energie. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en HR++-ramen. Heb je een ouder huis zonder spouwmuur, dan kun je de muur isoleren met een voorzetwandje.
Hoeveel je kunt besparen met isolatie is natuurlijk persoonlijk. Een voorbeeld. Gemiddeld kun je met dakisolatie 500 tot 1.250 euro per jaar besparen. Dat telt al snel op, zeker met subsidie.
Tip: doe de isolatiecheck om een idee te krijgen van jouw mogelijke besparing.
Je kunt de ISDE aanvragen voor isolatie en voor andere duurzame stappen, zoals de warmtepomp.
In 2023 gelden er nieuwe regels. Want in 2022 kon je deze subsidie alleen aanvragen vanaf 2 maatregelen. In 2023 kun je hem ook al voor één maatregel aanvragen. Heb je na 2 april 2022 een isolatiemaatregelen aangevraagd, bewaar dan je factuur nog even. Je kunt hiervoor in 2023 alsnog subsidie aanvragen.
De ISDE is er voor zakelijke organisaties, VvE’s en woningeigenaren. Als woningeigenaar kun je de ISDE aanvragen voor:
Let op: deze subsidie is niet voor nieuwbouw, het aanschaffen van een airco of het uitbreiden van je woning (uitbouw).
Kies je voor één maatregel, dan krijg je tot 15% vergoed. Neem je 2 of meer maatregelen, dan krijg je tot 30 procent vergoed. En dat tikt aan!
Lees vooraf de voorwaarden goed door, dan weet je waar je rekening mee moet houden.
Via de website van Rijksoverheid dien je de aanvraag in. Met dit stappenplan weet je precies hoe je dat doet en waar je rekening mee moet houden. Denk er bijvoorbeeld aan om foto’s te nemen tijdens de werkzaamheden. Je hebt deze foto’s nodig als bewijs.
Krap bij kas en tóch je huis isoleren, dat kan dankzij de Energiebespaarlening.
De Energiebespaarlening is een lening van de Rijksoverheid voor bijvoorbeeld isolatie, een warmtepomp, een zonneboiler of zonnepanelen. Elke woningeigenaar kan hem aanvragen via het Nationaal Warmtefonds.
Het voordeel van de Energielening is dat je er een lage rente voor betaalt. Huishoudens met een laag inkomen hoeven soms zelfs geen rente betalen. Met deze lening wil de overheid isolatie ook mogelijk maken voor mensen die isolatie anders niet kunnen betalen.
Hoeveel je kunt lenen, hangt af van je situatie. Je leent minimaal 1.000 euro en maximaal 25.000 euro met een looptijd van 7, 10 of 15 jaar. Eerder aflossen mag! Dit zijn de voorwaarden:
Je kunt de Energiebespaarlening aanvragen via het Nationaal Warmtefonds. Let op: je aanvraag is maar 3 maanden geldig, dus bereid alles goed voor. Je hebt bijvoorbeeld je salarisstrook en andere financiële gegevens nodig, maar ook informatie over de maatregel die je wilt betalen.
De SEEH is er voor Verenigingen van Eigenaren die energiebesparende maatregelen willen nemen. Bijvoorbeeld voor het isoleren van een dak, de muren, glas of de vloeren.
Deze subsidie is speciaal voor VvE, wooncoöperaties en woonverenigingen. Verduurzaam makkelijker en bespaar met de subsidie via de SEEH-regeling. Je vraagt de subsidie aan voor:
Per onderdeel gelden er andere voorwaarden. Bijvoorbeeld een uitgebreide kosten- en batenanalyse en een situatieschets. Voor deze subsidies gelden in ieder geval deze voorwaarden:
Als je alle documenten hebt, doe je de aanvraag. Ga daarvoor naar een beveiligde omgeving van Rijksoverheid. Zij vertellen je wat er besloten is zodra je aanvraag is beoordeeld.
Tip: ben je benieuwd wat er in jouw huis mogelijk is met isolatie, dan kun je via ons een adviesgesprek aanvragen. Zet je de stap, dan krijg je meteen hulp met de subsidie. Makkelijk geregeld.