Je woning isoleren: wel of geen subsidie?

Het isoleren van je huis bespaart energie. Energiebesparende maatregelen zorgen dat je lekkerder woont. Ook verbruik je minder energie, je betaalt dus ook een lagere energierekening. Het isoleren verdient zichzelf al snel terug. Toch blijft isoleren nog aantrekkelijk door bijvoorbeeld het lage btw-tarief op de arbeidskosten. 

Financiële regelingen voor woningisolatie

Plannen om je vloer, spouwmuur of dak te isoleren? Misschien heb je iets aan deze regelingen:

  • Btw-voordeel
  • Provinciale of gemeentelijke regelingen
  • Energiebespaarlening
  • Duurzaamheidslening
  • Stimuleringsregeling

Vanaf 2019 btw arbeidskosten naar 9%

De Nederlandse overheid stimuleert het energiezuinig maken en verduurzamen van woningen. Daarom komt ze mensen die hun huis isoleren tegemoet. Is je huis ouder dan 2 jaar? Dan betaal je het lage btw-tarief van 6% over de arbeidskosten. Voor de materialen geldt het standaard btw-tarief van 21%. Het lage btw-tarief geldt niet voor het plaatsen van kozijnen. Vanaf 1 januari 2019 verhoogt het kabinet het lage btw-tarief naar 9%. Je gaat dus iets meer betalen, maar nog steeds minder dan de 21% van 10 jaar geleden. Meer informatie vind je op de website van de Belastingdienst.

Provinciale of gemeentelijke regelingen

Sommigen gemeenten willen het isoleren van je woning extra stimuleren bijvoorbeeld met een gemeentelijke subsidie of gunstige leningen. Bekijk de Energiesubsidiewijzer voor een compleet overzicht van de mogelijkheden in jouw gemeente.

Energiebespaarlening

Heb je een huis gekocht? Als woningeigenaar mag je het isoleren van een woning betalen met een Energiebespaarlening. Deze lening is speciaal voor energiebesparende maatregelen aan woningen, zoals isolatie. Check de site van het Nationaal Energiebespaarfonds.

Duurzaamheidslening

Sommige gemeenten bieden een zogenaamde 'duurzaamheidslening' voor het betalen van energiebesparende maatregelen, zoals woningisolatie. Met de Duurzaamheidslening leen je geld voor tegen goede voorwaarden. Meer informatie vind je op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

Stimuleringslening

Met de Stimuleringslening leen je geld voor onderhoud, renovatie of restauratie tegen goede voorwaarden. Niet alle gemeentes bieden deze lening aan, check hiervoor de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.