Energie besparen heeft twee voordelen. U verbruikt minder energie en dat ziet u terug op uw energierekening. En door het verminderen van uw energieverbruik helpt u ook het milieu een handje. Een win-winsituatie dus. Wij geven u graag tips over hoe u effectief energie bespaart.

Plaats tochtstrips

Warmte kan bij niet goed geïsoleerde ramen en deuren zomaar ontsnappen uit uw woning. Door langs ramen en deuren en zelfs voor uw brievenbus tochtstrips te plaatsen, blijft de warmte in huis en hoeft u de verwarming minder hoog te zetten.

Isoleer de zolder, kelder, kruipruimte en/of souterrain

Het plaatsen van tochtstrips is stap 1, maar wanneer u met uw huis gezegend bent met een zolder, kelder of souterrain, dan is het belangrijk om deze ruimtes ook goed te isoleren. Dat geldt zelfs voor het luik naar de kruipruimte onder het huis. Door isolatie gaat u warmteverlies tegen.

Douche korter

Warm water besparen doet u het meest eenvoudig door korter te douchen. Natuurlijk is een lange douche heerlijk, maar het scheelt echt op de energierekening. Een waterbesparende douchekop helpt ook bij het besparen op warm water.

Gebruik energiezuinige verlichting

Er worden praktisch geen gloeilampen meer verkocht. Wanneer u deze toch nog in huis heeft, dan kunt u de gloeilampen beter vervangen door energiebesparende halogeen- en ledlampen. Deze geven net zoveel licht – zo niet meer – en besparen enorm op de energierekening, oplopend tot €60.

Doe het licht uit

Het is makkelijk als overal in huis het licht brandt, maar is het echt nodig? Doe de lampen uit in kamers waar u niet bent, zoals op de slaapkamer, de badkamer of op de overloop. Dat scheelt enorm in de energierekening.

Zet de computer in de slaapstand

U loopt even weg om het eten klaar te maken of om naar het toilet te gaan. Zet dan direct de computer in de slaap- of sluimerstand. In de slaapstand verbruikt de computer veel minder energie. Werkt u met een laptop, dan kunt u er ook voor kiezen om regelmatig op de batterij te werken, in plaats van op netstroom.

Zet apparaten uit en niet op stand-by

Wist u dat apparaten ook in stand-by energie verbruiken? Zet de televisie daarom echt uit en haal stekkers van opladers uit het stopcontact. Het helpt ook om stekkerblokken met aan-uitschakelaar te gebruiken. Zo kunt u de ingeplugde apparaten en opladers in een keer echt uitschakelen. Door apparaten echt uit te zetten en opladers te verwijderen bespaart u zomaar tot €70 per jaar.

De was ophangen

Wasdrogers zijn grootverbruikers van stroom. Daarom is het aan te raden om de was lekker buiten op te hangen of in het trappengat. Het kost niets, is beter voor het milieu en het huis ruikt ook nog eens een keer heerlijk naar schone was.

Neem zonnepanelen

U kunt ook nog eens energie besparen door zelf energie op te wekken met behulp van zonnepanelen. Dit is goedkoper dan energie afnemen, want dat wat u opwekt, gebruikt u ook direct in huis. En heeft u te veel energie opgewekt, dan levert u dit terug aan de energieleverancier.

Houd inzicht in uw verbruik

Kies voor een slimme meter of een app op uw mobiele telefoon die u meteen inzicht geeft in uw energieverbruik. Op deze manier ziet u direct wat u bespaart en welke apparaten veel energie verbruiken. Zo kunt u actief besparen op de energierekening.

Ledverlichting duur? Welnee.

Veel mensen denken ten onrechte dat ledverlichting nog erg duur is. Gelukkig is de aanschafprijs van ledlampen de laatste jaren sterk gedaald, terwijl u nog steeds profiteert van alle bovenstaande voordelen van ledverlichting. U verdient de kosten dus snel terug en bespaart veel geld. Nog meer besparen? Doe de Bespaarscan.