Wilt u zuiniger douchen? Dan hebt u zeker iets aan de onderstaande tips om water en energie te besparen. Koop bijvoorbeeld een waterbesparende douchekop of een thermostaatkraan. Wij zetten de tips op een rijtje.

Hoeveel geeft u uit aan douchen?

Gemiddeld douchen we acht minuten per dag. Zonder besparende maatregelen kost dat per jaar ruim 4000 liter water en 25 m3 gas. Daar betaalt u ongeveer 100 euro per jaar voor. En dit zijn de cijfers voor één persoon. U moet deze cijfers nog vermenigvuldigen met het aantal personen in uw gezin.

Hoeveel bespaart u door zuiniger te douchen?

Hoeveel u precies bespaart, hangt ervan af welke maatregelen u neemt. Maar ook al bespaart u maar 10%, dan is dat al een tientje per persoon per jaar. Het loont dus in bijna alle gevallen om zuiniger te gaan douchen.

Hoeveel bespaart u door korter te douchen?

Korter douchen is niet de meest comfortabele manier om te besparen, maar wel heel effectief. Door één minuut per dag korter te douchen bespaart een gemiddeld gezin (2,2 personen) ongeveer dertig euro per jaar.

Hoeveel bespaart u door de douchekop te vervangen?

Gebruikt u een standaard douchekop? Met een waterbesparende douchekop verbruikt u 20% minder water en energie. Gebruikt u een extra grote douchekop (een zogenaamde regendouche), dan is een waterbesparende douchekop zelfs 50% zuiniger. Een waterbesparende douchekop heet ook wel spaardouche. In de bouwmarkt herkent u de spaardouche aan de volumestroomklasse Z (van Zuinig). U kunt ook op de verpakking kijken hoeveel water de douchekop doorlaat. Is dat minder dan 7 liter per minuut, dan is het een spaardouche.

Hoeveel bespaart u door een thermostaatkraan te gebruiken?

Met een thermostaatkraan brengt u het water sneller op de gewenste temperatuur. Ook wordt het water niet meer geleidelijk warmer of kouder tijdens het douchen. U verliest dus geen tijd meer met bijstellen. Als u zo een minuut per dag uitspaart, scheelt dat ongeveer een tientje per jaar.

Welke andere manieren zijn er om zuiniger te douchen?

  • Laat uw oude cv-ketel vervangen door een moderner, energiezuiniger model.
  • Hebt u een boiler? Stel die dan in op 60 graden. Warmer is niet nodig om te douchen. Stel de temperatuur niet lager in, anders kunnen zich bacteriën ontwikkelen.
  • Overweeg de aanschaf van een zonneboiler.
  • Gaat u de badkamer verbouwen? Laat dan een WTW-installatie aanbrengen. De afkorting WTW staat voor Warmte TerugWinnen. Een WTW-installatie warmt koud water voor de douche op met het wegvloeiende warme water.