Hoe energiezuinig is uw verwarmingsketel? Hoe gaat u extra energiezuinig met uw verwarmingsketel om? Met de onderstaande tips stookt u zuinig zonder verlies aan comfort.

Welk CW-label moet uw verwarmingsketel hebben?

De CW-klasse is een aanduiding voor het Comfort Warm Water van uw verwarmingsketel. Hoe hoger de CW-klasse, hoe meer warm water per minuut de verwarmingsketel kan leveren. Hebt u alleen warm water voor in de keuken nodig? Dan hebt u aan CW 1 genoeg. Wilt u gelijktijdig het bad vol laten lopen en warm water in de keuken tappen? Kies dan voor CW-klasse 5 of 6. Voor de meeste huishoudens is CW 3 of 4 (klasse M op het nieuwe energielabel) goed genoeg. Een hogere CW-klasse betekent wel meer comfort, maar ook een hoger energieverbruik.

Hoe helpt een thermostaat uw verwarmingsketel zuinig te gebruiken?

Stook met beleid. Zo bespaart u veel energie en geld, zonder comfort in te leveren. Denk bijvoorbeeld hieraan:

  • Als u de thermostaat 1 graad lager instelt, bespaart u al 6 procent op uw gasrekening.
  • Overweeg een slimme thermostaat aan te schaffen. Daarmee voorkomt u dat u het huis verwarmt op tijden dat er niemand is.
  • Zet de thermostaat een uur voordat u gaat slapen al in de nachtstand. Het huis blijft nog lang genoeg warm.

Welke soorten verwarmingsketels zijn er?

Er zijn verschillende soorten verwarmingsketels. De belangrijkste hiervan zijn:

  • Solo-ketels verwarmen alleen het water van uw radiatoren. Ze zijn geperfectioneerd voor één taak. Daardoor zijn ze goedkoop en energiezuinig. Voor het warme water in de keuken en de badcel combineert u de solo-ketel met een boiler.
  • Combiketels verwarmen al het water: voor uw radiatoren, de keuken en de badcel. Voor de meeste huishoudens is een hr-combiketel de beste keuze.

Wat is de beste plek voor uw verwarmingsketel?

Hang uw nieuwe combiketel zo dicht mogelijk bij de badkamer en de keuken. Hoe korter de leidingen, hoe minder warmte er verloren gaat.

Welke toestellen vormen een energiezuinige combinatie met uw verwarmingsketel?

Gaat u een HR-ketel kopen? Overweeg dan om deze met een zonneboiler of een warmtepomp te combineren. Zo wekt u uw eigen energie op. In veel gevallen kunt u hier subsidie voor krijgen.

Hoe moet u uw verwarmingsketel (laten) instellen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw verwarmingsketel energiezuinig in te stellen. Bespreek dit met de installateur. Denk bijvoorbeeld hieraan:

  • Stel een wat lagere temperatuur in voor het water in de radiatoren. Het duurt wat langer voordat het huis is opgewarmd, maar het totale energieverbruik is lager.
  • Gebruik de ecostand voor warm water in de keuken en de douche.
  • Zet de pomp van uw verwarmingsketel in een zuinige stand.