Btw-aftrek op zonnepanelen interessant voor jou?

Overstappen op zonne-energie heeft veel voordelen voor je portemonnee. Het grootste voordeel is natuurlijk de lagere energierekening. Een extra voordeel is dat je de btw op de kosten en de installatie van zonnepanelen kunt terugvragen. Een voordeel van maar liefst 21%. Koop je zonnepanelen via ons? Dan vraagt onze servicepartner samen met fiscale specialisten de btw voor je terug via de Belastingdienst. Da’s pas service.

Zonnepanelen gekocht? 21% btw terugvragen

De overheid wil graag dat we duurzaam wonen. Koop je zonnepanelen voor je eigen huis? Dan mag je de betaalde btw terugvragen. De btw op zonnepanelen is 21%, dus dat is snel terugverdiend. Een extra voordeel naast het geld dat je bespaart omdat je met zonnepanelen zelf energie opwekt. Je krijgt de btw terug op de aankoop- en installatiekosten door je als ondernemer aan te melden bij de Belastingdienst. Het mooie aan deze regeling is dat elk huishouden de btw mag aftrekken. Daarvoor hoef je alleen de energie terug te leveren naar een energiemaatschappij. Het maakt niet uit hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken. Zelfs als gebruik je maar voor een deel van je huishouden zonne-energie, dan kun je de btw al terugkrijgen via de Belastingdienst.

Hoeveel btw krijg je terug?

Heb je geen slimme meter? Ook dan mag je de btw terugvragen. Je hoeft namelijk niet door te geven hoeveel stroom de zonnepanelen elk jaar opwekken. De Belastingdienst kijkt naar het vermogen van je zonnepanelen en telt daarvoor een gemiddeld btw-bedrag, het zogenaamde forfaitbedrag. Voor zonnepanelen die 2500 Wattpiek opwekken telt ze bijvoorbeeld € 60. Dit bedrag trek je af van de btw die je hebt betaald voor de zonnepanelen. Dat bedrag mag je terugvragen. 

Rekenvoorbeeld: je hebt € 800 aan btw betaald voor de zonnepanelen. De panelen hebben een vermogen van 2500 Wattpiek, dus de gemiddelde btw die je zou moeten betalen is € 60. Jij hebt meer btw betaald, dus het verschil mag je terugvragen. Dat is € 800 - € 60 = € 740.

1 jaar btw terugvragen daarna ontheffen

Heb je zonnepanelen gekocht en geef je de opgewekte energie voor een deel aan ons terug? Dan vraag je de btw terug of dat laat je door ons doen. Daarna mag je een ontheffing aanvragen zodat de aangifteplicht het jaar daarna stopt. Als je per jaar namelijk minder dan 1.345 euro aan btw betaalt, is dit niet nodig. De meeste huishoudens komen daar niet aan. 

Btw terugvragen? We regelen het gratis voor je

Koop je zonnepanelen via Essent? Dan vraagt onze servicepartner samen met fiscale specialisten je btw terug. Gratis en voor niks. Andere bedrijven durven daar soms tot wel 200 euro voor te vragen. Vraag gerust een adviesgesprek aan voor zonnepanelen. We geven je graag meer informatie over onze gratis btw-teruggaveservice.