Btw terugvragen op zonnepanelen

 • Gratis btw-teruggave service van Essent
 • Waarom btw-teruggave?

  Als u zich aan het oriënteren bent op zonnepanelen, heeft u waarschijnlijk al vaak de term btw-teruggave voorbij zien komen. De overheid heeft namelijk bepaald dat iedereen die zonnepanelen koopt de btw kan terugvragen via de Belastingdienst. En dat scheelt behoorlijk. We vertellen u er graag meer over.

Gratis btw-teruggave service

Koopt u zonnepanelen van Essent, dan regelt Volta Solar samen met fiscale specialisten helemaal gratis uw btw-teruggave. Vaak betaalt u bij andere bedrijven wel 200 euro. 

Meer weten over onze zonnepanelen?

Hoe werkt btw-teruggave

Als u zonnepanelen aanschaft, kunt u nagenoeg het gehele btw-bedrag dat in rekening is gebracht weer terugvragen. Hiervoor meldt u zich aan bij de Belastingdienst als startende ondernemer.

  • Als de Belastingdienst uw aanvraag goedkeurt, ontvangt u een btw-nummer en inloggegevens om online aangifte te doen.
  • De Belastingdienst laat u weten wanneer u btw-aangifte moet doen. In de eerste kwartaalaangifte kun u dan de btw over de aanschaf en installatie terugvragen.
 • Het eerste jaar moet u trouwens elk kwartaal aangifte doen, daarna kunt u ontheffing aanvragen.

  Dit gebeurt op grond van de Kleine Ondernemersregeling en kunt u ook meteen bij uw aanmelding als ondernemer regelen.

Goed om te weten

Deze ontheffing geldt alleen als u jaarlijks maximaal € 1.345,- aan btw af zou moeten dragen voor de teruggeleverde stroom. Maar eigenlijk blijft elke particulier onder deze grens. U betaalt in het jaar van de aanschaf van de zonnepanelen wel BTW over de opgewekte stroom, maar dat is bijna een te verwaarlozen bedrag. De belastingdienst heeft hiervoor zogenaamde forfaits opgesteld zodat u niet hoeft te berekenen hoeveel kWh u precies heeft opgewekt en hoeveel BTW het hier betreft. Dit forfait bedrag is al verrekend in het terug te vorderen BTW bedrag. Dit scheelt een hoop administratieve rompslomp voor u.


Meer informatie vindt u op de website van de belastingdienst.