Subsidie isolatie: waar heeft u recht op?

 • Welke subsidies op isolatie zijn er?

  Isolatiemaatregelen verdienen zichzelf al snel terug. En vaak zijn er zelfs subsidies op isolatie, waardoor het nog aantrekkelijker wordt. Er zijn een aantal regelingen van toepassing die het laten uitvoeren van isolatiewerkzaamheden extra aantrekkelijk maken. We hebben de mogelijkheden voor subsidie isolatie en gunstiger lenen op een rijtje gezet.

  • Subsidie energiebesparing eigen huis
  • Btw-voordeel
  • Overige provinciale of gemeentelijke regelingen
  • Energiebespaarlening
  • Duurzaamheidslening
  • Stimuleringsregeling
 • Subsidie isolatie intro

Subsidie energiebesparing eigen huis

Sinds 15 september 2016 is er een nieuwe landelijke subsidie voor onder meer isolatie: de Subsidie energiebesparing eigen huis. U kunt met deze regeling ongeveer 20% subsidie krijgen over de investering die u doet om uw huis energiezuiniger te maken. Om in aanmerking te komen voor deze subsidie, dient u tenminste twee energiebesparende maatregelen te nemen aan uw huis. Bijvoorbeeld dakisolatie en spouwmuurisolatie. Bovendien moet u zelf in het huis wonen.


Als u niet het hele dak, vloer of spouwmuur laat isoleren, zijn er minimale vierkante meters die u moet isoleren om in aanmerking te komen voor de subsidie.

> Meer informatie op de website van het RVO


 • Subsidie isolatie btw
 • Btw-voordeel

  De overheid komt mensen die hun huis extra isoleren ook op een andere manier tegemoet. Als uw huis ouder is dan twee jaar dan geldt voor de arbeidskosten het lage btw-tarief van 6%. De materialen hebben het standaard btw-tarief van 21%. De btw-verlaging geldt ook niet voor het plaatsen van kozijnen.

  > Meer informatie op de website van de Belastingdienst

Overige provinciale of gemeentelijke regelingen

Naast de genoemde regelingen kunnen uw provincie of gemeente extra stimulerende maatregelen of subsidie op isolatie bieden. Voor een compleet overzicht van de subsidies en gunstige leningen in uw gemeente of provincie kunt u terecht bij de Energiesubsidiewijzer.

> Informatie per gemeente is te vinden in de Energiesubsidiewijzer

Energiebespaarlening

Als woningeigenaar kunt u de kosten voor het laten isoleren van uw woning financieren met een Energiebespaarlening. Deze is in het leven geroepen voor energiebesparende maatregelen aan uw eigen woning, zoals isolatie. U kunt minimaal € 2500,- en maximaal € 25.000,- lenen.

> Meer informatie op de website van het Nationaal Energiebespaarfonds


Duurzaamheidslening

Veel gemeenten bieden de Duurzaamheidslening aan voor het financieren van energiebesparende maatregelen in en aan uw woning, zoals isolatie. De Duurzaamheidslening is niet overal beschikbaar, uw gemeente dient deel te nemen aan de regeling. Uw gemeente bepaalt ook welke energiebesparende maatregelen in aanmerking komen voor de lening. U kunt een lening tot € 7.500,- afsluiten met een looptijd van 10 jaar. Grotere bedragen kennen een looptijd van 15 jaar. Ongeacht het bedrag dat u leent, uw rentekorting is altijd 3%.

> Meer informatie op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting

Isolatie iets voor u?

Neem dan contact op met een van onze isolatiepartners bij u in de buurt. In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek vertelt een isolatiespecialist u alles over de mogelijkheden.

Adviesgesprek aanvragen