De kosten voor isolatie

 • Isolatie kosten
 • Wat kost isolatie?

  De kosten van isolatie zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het soort isolatie en het isolatiemateriaal. Maar ook bijvoorbeeld de grootte van uw woning bepaalt mede wat de prijs voor isolatie is. Hier vindt u alles over de kosten voor isolatie.


Jaarlijkse besparing en terugverdientijd van isolatie

Het isoleren van uw huis is een investering, maar omdat je minder gas verbruikt zullen uw stookkosten dalen. Zo bespaart u al gauw enkele honderden euro's per jaar op uw energierekening. Zeker bij oudere huizen, die gebouwd zijn voor 1980, wegen de kosten voor isolatie op tegen de baten. Deze huizen zijn namelijk over het algemeen niet goed geïsoleerd, waardoor er meer winst te behalen valt. Bekijk in onderstaande tabel wat de kosten van isolatie zijn, hoe groot de jaarlijkse besparing ongeveer is en hoe lang het duurt voordat u de kosten voor isolatie hebt terugverdiend.


De kosten Jaarlijkse besparing Terugverdientijd
Dakisolatie (schuin dak, verwarmde zolder) € 5.300,- € 800,- 7 jaar
Spouwmuurisolatie € 2.200,- € 700,- 4 jaar
Vloerisolatie € 1.800,- € 250,- 8 jaar

 

De getoonde kosten zijn gemiddelden en gebaseerd op installatie door een vakkundige organisatie. De kosten zijn gebaseerd op een tussenwoning, hoekwoning, 2-onder-1-kapwoning of vrijstaande woning van gemiddelde omvang met 3 bewoners en een HR-combiketel waar de genoemde maatregel ontbreekt. De werkelijke kosten zijn afhankelijk van jouw situatie. Bron: Milieu Centraal.


Adviesgesprek over isolatie kosten

 • Vraag nu een vrijblijvend adviesgesprek aan. Een van onze isolatiepartners vertelt u graag meer over de voordelen en mogelijkheden van nieuwe isolatie in uw huis.

  • Onze isolatiepartner belt u voor een afspraak aan huis 
  • De adviseur kijkt welke isolatie het beste past
  • U ontvangt een vrijblijvende offerte
  Adviesgesprek aanvragen
 • Prijs isolatie adviesgesprek

Isolatie prijs per vierkante meter

Ieder huis is anders. De oppervlakte van het dak, de gevel en de vloer is van grote invloed op de uiteindelijke prijs voor isolatie. Maar ook de isolatiewaarde van het gebruikte materiaal, de spouwbreedte en de aanwezigheid van eventuele vochtproblemen kunnen hun stempel drukken op wat een huis isoleren kosten gaat. De gemiddelde prijs voor isolatie kan per woning dan ook sterk verschillen. Om de kosten voor isolatie goed in kaart te brengen, kan het soms handig zijn om de gemiddelde prijs per vierkante meter te weten. Hieronder vindt u een overzicht van de kosten voor isolatie per vierkante meter, zodat u zelf kunt berekenen hoe hoog uw investering ongeveer is.

Prijsopbouw voor het aanbrengen van isolatie

Besluit u uw huis te isoleren, dan kunt u deze klus laten uitvoeren door een van onze isolatiepartners. Maar de prijs van isolatie bestaat uit meer dan alleen de kosten voor het isolatiemateriaal. U betaalt bijvoorbeeld ook arbeidskosten en btw. Als u een offerte aanvraagt voor het aanbrengen van isolatie, dan zult u de all-in prijs voor isolatie te zien krijgen.

Welke isolatiemaatregel kunt u het beste kiezen?

De keuze voor het uitvoeren van een energiebesparende maatregel, zoals isolatie, hangt voor een groot deel af van het bouwjaar van uw woning. Oude woningen hebben namelijk meer baat bij het verbeteren van de isolatie dan nieuwere woningen. Grofweg kan er onderscheid gemaakt worden tussen drie groepen woningen:

 • Gebouwd voor 1975: woningen uit deze periode zijn vaak niet of niet goed geïsoleerd. U kunt het beste een compleet isolatieplan laten opstellen, zodat u inzicht krijgt in welke vormen van isolatie er mogelijk zijn in uw huis. Ga ook na of vorige bewoners wellicht al iets van isolatie hebben aangebracht.
 • Gebouwd tussen 1975 en 1983: de isolatie in deze woningen kan meestal beter. Denkt u bijvoorbeeld een vloerisolatie, maar ook aan het aanbrengen van dubbelglas en het dichten van naden en kieren.
 • Gebouwd na 1983: in principe zijn deze woningen voldoende geïsoleerd. Gaat u de kozijnen vervangen of de zolder verbouwen, dan is dat een goed moment om te controleren of de aanwezige isolatie nog afdoende is.

De kosten voor isolatie van oudere woningen zullen dus vaak relatief hoog uitvallen, maar de gerealiseerde besparing is in deze groep relatief groot.

 • Subsidie isolatie intro
 • Subsidie isolatie, wat is er mogelijk?

  Isolatiemaatregelen verdienen zichzelf doorgaans snel terug, gemiddeld in 3 tot 5 jaar. Wat de prijs van isolatie nóg gunstiger maakt is de huidige subsidieregeling, die ervoor zorgt dat u een deel van uw investering terug kunt krijgen wanneer u twee of meer isolatiemaatregelen neemt. Zo is het aanbrengen van isolatie nog aantrekkelijker, want uw besparing loopt daardoor nog verder op.

  Bekijk de beschikbare subsidieregelingen

Isolatie iets voor u?

Neem dan contact op met een van onze isolatiepartners bij u in de buurt. In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek vertelt een isolatiespecialist u alles over de mogelijkheden.

Adviesgesprek aanvragen