Samen nieuwe energie ontdekken - blog Patrick Lammers, CCO Essent

Sinds mijn interview vorig jaar heeft Essent belangrijke veranderingen ondergaan. Om ons aan te passen aan de energietransitie, zijn we onderdeel geworden van een nieuwe, internationale organisatie - innogy. Het is onze missie om een duurzaam energiesysteem te bouwen, zodat de komende generaties kunnen leven in een wereld die de moeite waard is. Wij streven ernaar om onze klanten te inspireren en te helpen om deel uit te maken van deze boeiende veranderingen.

Nieuwe taken en verantwoordelijkheden

Vandaag de dag is de belangrijkste uitdaging voor energiebedrijven om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Een hoge CO2-uitstoot is verantwoordelijk voor klimaatveranderingen met milieuschade tot gevolg. De ondersteuning van klanten bij het beheer van hun energiebehoefte en bij de overstap naar duurzame energiebronnen is de toekomst. 

Steeds meer klanten worden “prosumenten”. Ze zijn niet alleen maar consument van energie, maar ook producent, bijvoorbeeld wanneer ze zonnepanelen op hun dak hebben. Tegelijkertijd willen ze deze energie zo efficiënt, duurzaam en slim mogelijk gebruiken. 

De veranderende manier waarop consumenten over energie denken en digitalisering stimuleren de vraag naar nieuwe producten en diensten die duurzamer en slimmer zijn en naadloos op de behoefte van de klant aansluiten. Dat levert nieuwe kansen op voor ons bedrijf.

Wat betekent dit voor Essent?

Het is onze taak om het aandeel elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen te verhogen, bijvoorbeeld door de inzet van windturbines. Ons nieuwe moederbedrijf innogy is één van de grootste producenten van windenergie in Europa. Ook dragen we bij aan de ontwikkeling van smart grid-systemen, bijvoorbeeld in onze slimme energie-proeftuin Energiekoplopers in Heerhugowaard. En naast elektriciteit en gas, leveren we ook oplossingen als zonnepanelen, woningisolatie en energiezuinige verwarming om duurzame opwek en gebruik voor onze klanten zo makkelijk mogelijk te maken. 

Wij geloven dat we het leven van mensen kunnen verrijken. We stellen consumenten en bedrijven in staat om het maximale uit energie te halen, om het roer in handen te nemen en de energie voor hen te laten werken. Neem bijvoorbeeld de slimme thermostaat van Nest. Die onthoudt de temperatuur die je prettig vindt en zet zichzelf lager als je weg bent, zodat je geen energie verspilt aan het verwarmen van een leeg huis. Het gebruik van zulke slimme apparaten in en rondom de woning helpt het comfort in huis te verhogen en energie te besparen, dus daar willen we naartoe.

Haal het maximale uit energie

Energie is een vast onderdeel van ons leven. Het is de drijvende kracht achter de welvaart en comfort die we in Nederland ervaren. Maar het heeft de kracht om veel meer te zijn: het kan het leven makkelijker, minder gecompliceerd en comfortabeler maken en tegelijkertijd ook duurzamer. We streven ernaar om de kwaliteit van leven te verbeteren, zowel op het werk als thuis.

Samen staan we sterk

Om hiervoor te zorgen, moeten we samenkomen en met elkaar rond de tafel gaan. Wij geloven in een open samenwerking met partners om te innoveren en gezamenlijk nieuwe bedrijfsmodellen te ontwikkelen. 

Daarom nodig ik je uit om samen met ons de dialoog aan te gaan tijdens het TEDxAmsterdam-evenement op de eerste verdieping van de Stadsschouwburg op 18 november 2016.