"Een startup heeft meer nodig dan alleen een goed idee"

Erwin van Laethem

Erwin van Laethem, voormalig CEO Essent en Chief Innovation Officer RWE werkte samen met startups. Zijn optiek: “Met een goed idee ben je er nog niet. Daar is meer voor nodig: financiering, marketing en technische expertise.” Lees zijn blog waarin hij vertelt over zijn persoonlijke ervaring.

“Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat er voor een optimale ontwikkeling van een startup een succesvolle omgeving nodig is - een omgeving die vaart zet achter initiatieven en essentiële groei- en succesfactoren, zoals kapitaal, kennis en markt, toegankelijk maakt.

Een goed voorbeeld hiervan zijn Sven Pluut en zijn zonnepanelen-startup, de Stichting 1miljoenwatt. In 2013 ontmoette ik Sven voor het eerst. Hij was vastbesloten om zijn eigen zonne-energie te produceren en gebruiken. Maar Sven woonde in Amsterdam in een appartement op twee hoog achter. En het dak was niet van hem. Dus kon hij geen zonnepanelen laten installeren. Daarom richtte Sven met anderen een platform op waarmee consumenten via crowdfunding zonnepanelen op andere daken kunnen laten plaatsen. Kortom: mensen die geen geschikt dak hebben, kunnen een zonnepaneel kopen, en financieren installatie en gebruik op andermans dak elders in de buurt. De stichting wilde laten zien dat zonne-energie eenvoudig, betaalbaar en voor iedereen beschikbaar is, zelfs voor mensen zonder geschikt (eigen) dak.

Om zijn ambitie op grote schaal te verwezenlijken had Sven een partner nodig. Zo zijn wij met elkaar in contact gekomen. Want in 2012 startte Essent met Duurzaam in Bedrijf - een initiatief dat samen met partners en klanten wil bijdragen aan de toekomst van duurzame energie. Een van onze collega’s had zelf zonnepanelen laten installeren en kende de startende zonne-energiemarkt aardig. Samen met een andere collega bedacht hij om met crowdfunding zonnepanelen te installeren, omdat dit paste in een trend van lokalisering en een groeiende belangstelling voor zonnepanelen. Na wat gelezen te hebben over de stichting 1miljoenwatt werden de eerste contacten gelegd.

Duurzaam in Bedrijf  kwam met Sven en het team achter het crowdfunding-platform in contact. Er werd een team opgezet, waarin alle succesvaardigheden aanwezig waren: financiering, installatie en IT.

De visie dat iedereen in staat moet kunnen zijn om van de zon te profiteren, delen we met elkaar. Op basis daarvan richtten we een samenwerkingsverband op, bedoeld om ‘duurzaam denken’ in ‘duurzaam doen’ om te zetten. Stichting 1miljoenwatt beschikte over de kennis en de vaardigheden, en wij hadden een link naar een goede en aansprekende locatie, communicatie- en activatiemiddelen, en een markt. En het werkte. Samen hebben wij de eerste grote doelstelling bereikt: 1.000 zonnepanelen op het stadiondak van FC Groningen. Daar ben ik heel trots op. Alle panelen zijn gerealiseerd door middel van crowdfunding en produceren jaarlijks zo'n 240.000 kWh duurzame energie. Daarmee kunnen ieder jaar ongeveer 70 huishoudens van stroom worden voorzien.

In een brief aan de Tweede Kamer van afgelopen maart noemde minister Kamp van Economische Zaken het belang van toegang van onder meer kapitaal, kennis en een markt voor startups voor de groei van onze economie. Startups kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan een duurzame economische groei. Ik geloof dat het de taak van politieke en zakelijke leiders is om een omgeving te creëren en vorm te geven, die toegang geven tot succesfactoren waardoor talentvolle mensen, zoals Sven, en hun ideeën kunnen groeien en zich volledig kunnen ontplooien.”

 

Aanbevolen gerelateerde TED talk:
Robin Chase - Pardon, mag ik uw auto huren?

Engelse versie verschenen op de website van TEDxAmsterdam