Jury duty voor Erwin van Laethem

Jury duty voor Erwin van Laethem

Op vrijdag 17 oktober heeft Erwin van Laethem, voormalig CEO van Essent, voor de jaarlijkse uitreiking van de TEDxAmsterdam Award de genomineerden beoordeeld. Er zijn drie finalisten gekozen.

Maar liefst 27 deelnemers pitchten hun ideeën aan de diverse elfkoppige jury in Hotel The Grand in Amsterdam. De deelnemers werden beoordeeld op vijf criteria: originaliteit, de mate van de zogenaamde TED-inspiratie, haalbaarheid, bedoeling en mogelijke impact. De juryleden keken ook naar de match van het idee met de missie van TED: is dit een idee dat het waard is om te verspreiden via het podium van TEDxAmsterdam.

Radicaal ander geluid

Na de pitch van iedere deelnemer hadden Erwin van Laethem en zijn mede-juryleden slechts vijf minuten om vragen te stellen. Moeilijk, want sommige ideeën riepen honderden vragen op. Erwin van Laethem lette vooral op het concept en het business model.

Erwin van Laethem: ‘Het was een intensieve dag met 27 pitches, die zo boeiend en divers waren dat de tijd voorbij vloog. Het waren heel uiteenlopende ideeën: zoals plastic maken uit snoepafval, het vergisten van groenteafval en een platform om de hulp in buurten te mobiliseren voor mensen die zorg nodig hebben. Maar de belangrijkste rode draad in die 27 pitches was de circulaire economie: afval als stap naar een volgend product. Een inspirerende gedachte.’

Finalisten

Na de pitches maakte de jury al snel de finalisten bekend: Plastic Madonna, BucketLine en Candy becomes plastic. Na hun  pitch tijdens TEDxAmsterdam op 28 november won uiteindelijk Gerben Stouten met Candy Becomes Plastic. Waarbij afvalwater van Mars gebruikt wordt voor de productie van bioplastic om de chocolade weer te verpakken.

 

Bron:TEDxAmsterdam