Wil je graag zonnepanelen, maar wil je geen grote investering doen? Dan is het huren van zonnepanelen voor jou misschien wel de beste keuze. Voor een vast bedrag per maand krijg je een aantal panelen en start je met het opwekken van je eigen stroom. Je bespaart hiermee direct op je energierekening. Naast huren kun je ook kiezen voor het afsluiten van een lening om panelen te kopen. 

Het huren van zonnepanelen is bij Essent niet meer mogelijk. Het huren van zonnepanelen is voor de meeste mensen minder interessant geworden omdat je nu zonnepanelen kunt kopen met een duurzame lening.

Zo werkt zonnepanelen huren

Het huren van zonnepanelen is een duurzame keuze. Door zonne-energie te gebruiken, bespaar je op je energiekosten. Je profiteert direct van gratis duurzame stroom door een vaste huurprijs te betalen. Voor die maandelijkse huur krijg je naast de zonnepanelen ook de montage, installatie, onderhoud en service aan het systeem. Je kunt de opgewekte stroom altijd zelf gebruiken ondanks dat je de zonnepanelen huurt.

Zonnepanelen huren of kopen?

Is zonnepanelen huren verstandig? Of kun je beter zonnepanelen kopen? Zonnepanelen kopen is een flinke investering en vraagt om genoeg spaargeld. Volgens Milieu Centraal kost een systeem van 10 zonnepanelen met een totaal vermogen van 4.000 Wattpiek (WP) ongeveer 7.500 euro. Of je nou huurt of koopt, zonnepanelen zijn een mooie mogelijkheid om energiebesparende maatregelen te nemen.

Als je zonnepanelen koopt, is dit vaak ook gunstig voor de waarde van je woning. Zonnepanelen zijn een van de duurzame manieren om stroom op te wekken. Combineer je dit ook nog met het verbeteren van de isolatie, een warmtepomp en dubbel glas? Dan bespaart een gemiddeld huishouden tot wel honderden euro's per jaar. De investering heb je zo terugverdiend.

Zonnepanelen kopen met een duurzame lening

Wil je liever geen panelen huren maar heb je nu niet direct voldoende financiële middelen voor de aankoop? Dan zijn er nog 2 opties om te overwegen. Je kunt namelijk ook een lening afsluiten.

  1. Vraag een stimuleringslening aan. Je koopt de zonnepanelen dankzij een stimuleringslening vanuit de gemeente of provincie. Dit is een voordelige lening met een rente van 1,6% (bron: Consumentenbond). Niet alle gemeenten en provincies bieden dit aan.
  2. Vraag een duurzame lening aan. Je koopt de zonnepanelen niet met je eigen spaargeld, maar met geld wat je leent. Zo betaal je een vast bedrag per maand, inclusief aflossing. Dit bedrag is gebaseerd op jouw situatie. In een adviesgesprek bespreek je samen met de adviseur de mogelijkheden. Zonnepanelen zorgen voor een gunstig effect op de woningwaarde.

Voor- en nadelen van zonnepanelen huren

Maak een weloverwogen keuze als je denkt aan het huren van zonnepanelen. Of dit de beste keuze is voor jouw situatie hangt af van je eisen, wensen en budget. Ga voor jezelf na op zonnepanelen huren een goed idee is.

Voordelen zonnepanelen huren

  • Geen hoge investering. Het huren van zonnepanelen vereist geen grote aanvangsinvestering. Dit maakt het toegankelijker voor huishoudens die wel willen verduurzamen maar niet direct een groot bedrag kunnen of willen investeren.
  • Inclusief onderhoud en reparaties. Verhuurders zijn meestal verantwoordelijk voor het onderhoud en eventuele reparaties. Je kunt zorgeloos genieten van je nieuwe panelen.
  • Flexibiliteit. Voor mensen die verhuizen of hun energiebehoeften zien veranderen, bieden huurcontracten vaak meer flexibiliteit dan een aankoop. Wordt je gezin groter? Dan is het makkelijk om een aantal panelen extra te huren. Je maandelijkse kosten gaan dan wel omhoog. Soms kan je het contract wel maandelijks opzeggen. Voor deze flexibiliteit betaal je vaak extra.
  • Nieuwste zonnepanelen. Als huurder profiteer je vaak van de nieuwste technologie op het gebied van zonnepanelen zonder zelf te investeren in nieuwe en dure panelen. Verhuurders werken graag met de nieuwste en beste panelen. Nieuwe panelen behouden namelijk goed hun waarde.

Nadelen zonnepanelen huren

  • Geen eigenaar. Met een huurcontract heb je het gebruiksrecht op de zonnepanelen. Je bent geen eigenaar. Als huurder heb je ook plichten die je moet nakomen.
  • Het contract. Met een huurcontract ga je vaak een langlopend huurcontract aan. Als je persoonlijke of financiële situatie verandert dan kan dit mogelijk problemen geven. Huurcontracten kunnen beperkingen opleggen. Zoals boetes bij het contract opzeggen of beperkte mogelijkheden om het systeem te upgraden. Wil je het contract opzeggen? Dat kan vaak wel. Je moet wel de resterende huurtermijnen betalen.
  • De kosten. De totale kosten kunnen over de levensduur van het contract hoger uitvallen dan bij aankoop van zonnepanelen. De maandelijkse kosten zijn ook afhankelijk van het aantal zonnepanelen. Hoe meer zonnepanelen op je dak, hoe hoger de maandelijkse huur. Het kan ook voorkomen dat tarieven tussentijds worden aangepast.
  • Geen recht op subsidies. Eigenaren van zonnepanelen kunnen vaak profiteren van subsidies, belastingvoordelen en hogere besparingen op lange termijn. Deze voordelen zijn beperkter of afwezig voor huurders omdat je geen eigenaar bent.

Het gebruiksrecht bij het huren van zonnepanelen

Het gebruiksrecht bij het huren van zonnepanelen houdt in dat je als huurder het recht hebt om de zonnepanelen te gebruiken voor de duur van het huurcontract, zonder eigenaar te worden. Je betaalt maandelijks voor het gebruik van de panelen.

Als huurder heb je de verplichting om de maandelijkse huur te betalen en het systeem in goede staat te houden. Je mag de zonnepanelen niet wijzigen of verplaatsen zonder toestemming van de verhuurder. Daarnaast moet je vaak aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zoals het op tijd melden van problemen of schade aan de panelen. Lees het huurcontract zorgvuldig door. Zo ben je volledig op de hoogte van alle huurdersverplichtingen.

Zonnepanelen huren: de kosten

Zonnepanelen huur je voor een vast bedrag per maand. De maandelijkse huurprijs is afhankelijk van hoeveel panelen je huurt en hoelang je contract duurt. De gemiddelde huurprijs voor 2 zonnepanelen ligt tussen de 20 en 25 euro per maand, terwijl je voor 6 zonnepanelen ongeveer 40 tot 50 euro per maand kwijt bent.

De kosten voor het huren uitgesplitst

De maandelijkse kosten omvatten verschillende kosten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De huur van de panelen zelf
  • De installatie en montage van het systeem op je eigen dak
  • Onderhoud en reparaties inbegrepen
  • Verzekering
  • Monitoring van de systeemprestaties

Lees het huurcontract goed door om te zien wat er precies in de huurprijs zit. Hoe uitgebreider het pakket en de service, hoe hoger de maandelijkse kosten.

Zonnepanelen huren en salderen: de mogelijkheden

Bij het huren van zonnepanelen kun je vaak nog steeds salderen. Salderen is een regeling waarbij de stroom die je met zonnepanelen opwekt en niet direct verbruikt, teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet. Deze teruggeleverde energie wordt vervolgens verrekend met je energieverbruik, waardoor je energierekening lager uitvalt. Lees meer over salderen.

Zonnepanelen en een huurhuis

Ook als je een huurhuis hebt, is het vaak geen probleem dat je de zonnepanelen huurt. Overleg dit wel met je verhuurder. Sommige verhuurders staan open voor deze optie omdat het de waarde en aantrekkelijkheid van hun eigendom kan verhogen. Het is belangrijk om een duidelijke overeenkomst op te stellen met de verhuurder over de installatie, het onderhoud, en wat er gebeurt met de zonnepanelen wanneer je de huurwoning verlaat.

Zonnepanelen huren bij Essent

Het huren van zonnepanelen is bij Essent niet meer mogelijk helaas. Het huren van zonnepanelen is voor de meeste mensen minder interessant geworden. Het is nu mogelijk om zonnepanelen te financieren met een duurzame lening.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen huren

Kan ik de zonnepanelen overnemen aan het einde van het huurcontract?

Of je de zonnepanelen aan het einde van de huurovereenkomst kunt kopen, hangt af van de voorwaarden van je huurovereenkomst. Sommige aanbieders bieden de optie om de zonnepanelen aan het einde van de huurperiode over te nemen, terwijl anderen deze mogelijkheid niet bieden. Besef dat het rendement van de zonnepanelen verminderd kan zijn als je ze aan het einde van het huurcontract koopt.

Wat gebeurt er als ik wil verhuizen of het huurcontract vroegtijdig wil beëindigen?

De voorwaarden voor het verhuizen of vroegtijdig beëindigen van het contract kunnen verschillen tussen verschillende aanbieders. In sommige gevallen kunnen er forse kosten verbonden zijn aan het vroegtijdig opzeggen van het contract, zoals het voldoen van alle resterende huurtermijnen of een 'demontagevergoeding' en administratiekosten. Bekijk het huurcontract en de voorwaarden goed voordat je een overeenkomst aangaat.

Heb ik recht op salderen, subsidies of een energiebespaarlening?

Dit hangt af van de specifieke stimuleringsregelingen en kortingen die door de overheid worden aangeboden. Sommige stimuleringsregelingen zijn misschien alleen beschikbaar voor huiseigenaren die zonnepanelen kopen en installeren. Het is belangrijk om de voorwaarden van de beschikbare subsidies en kortingen te controleren om te zien of ze ook van toepassing zijn op gehuurde zonnepanelen.