Zonnepanelen kunnen een behoorlijke uitgave zijn. Omdat de overheid graag wil dat meer energie duurzaam opgewekt wordt en ook de rentestand laag is, zijn er interessante mogelijkheden voor de financiering van zonnepanelen. Financieren betekent niet altijd lenen. Ook het inzetten van eigen geld is een vorm van financieren. Zonnepanelen zijn een goede, maar veelal grote investering waarbij het verstandig is om te kijken naar de mogelijkheden om deze te financieren. Er bestaan een groot aantal opties om zonnepanelen te financieren. Welke mogelijkheden zijn er en hoe werken deze?

De mogelijkheden om zonnepanelen te financieren

1. Zonnepanelen financieren met eigen geld

Heeft u het geld voor de aanschaf van uw zonnepanelen op uw spaarrekening staan en dit bedrag in de nabije toekomst niet nodig? Dan is het financieren van zonnepanelen met uw spaargeld een uitstekende manier van zonnepanelen aanschaffen. U hoeft geen lening af te sluiten en betaalt dus ook geen rente. Dit scheelt altijd geld. Om de rente op uw spaarrekening hoeft u het niet te laten, want een investering in zonnepanelen is te vergelijken met een rente van zes procent op een spaarrekening! De terugverdienperiode van zonnepanelen is ongeveer acht jaar. Daarna geniet u nog bijna 20 jaar van gratis energie. Pure winst dus.

2. Zonnepanelen financieren met hypotheek

De investering in zonnepanelen kan ondergebracht worden in de hypotheek. Dit is gunstig, omdat u zo profiteert van de hypotheekrenteaftrek, ook over uw zonnepanelen. Als u aangeeft dat u een hogere hypotheek nodig heeft vanwege de aanschaf van zonnepanelen, dan wordt dit meestal door de geldverstrekker geaccepteerd. Uw maandlasten dalen namelijk direct door de lagere energiekosten. Daarmee kunt u de extra hypotheek betalen. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Uw hypotheekadviseur vertelt u er graag meer over.

3. Groene lening afsluiten

Als u graag zonnepanelen wilt aanschaffen, maar hier zelf onvoldoende vermogen voor heeft, dan is een groene lening bij een bank misschien iets voor u. Een groene lening is speciaal bedoeld om uw woning beter te isoleren, of andere duurzame investeringen te doen. Bijvoorbeeld voor een zonneboiler, isolatie en zonnepanelen. Het grote voordeel van een groene lening is dat u tegen extra aantrekkelijke rentepercentages leent.

4. Subsidie

Hoewel er geen landelijke subsidiepot meer is voor zonnepanelen, hebben veel gemeentes deze nog wel. Raadpleeg de Energiesubsidiewijzer om te kijken of en welke subsidies er mogelijk zijn in uw gemeente.

5. Collectief

De laatste jaren ontstaan veel initiatieven van lokale organisaties en buurten. Als u van plan bent om zonnepanelen te kopen, dan is het een goed plan om in uw omgeving te informeren of er een collectieve inkoopactie bestaat. Samen profiteert u bij het plaatsen van een grote order van interessante kortingen. Op deze manier wordt de financiering van zonnepanelen voor iedereen een stuk goedkoper.

6. Crowdfunding

Een relatief nieuwe manier om zonnepanelen te financieren is het meedoen aan een crowdfundingsactie. U kunt een crowdfunding starten, waarbij een aantal anderen u een bedrag lenen. Als u geen ruimte heeft voor zonnepanelen op uw eigen dak, is het vaak ook mogelijk om deel te nemen in een zonnepanelenproject, waarbij u een deel van de opbrengst ontvangt. U investeert in een of meerdere zonne-energieprojecten. Indirect geniet u zo van het rendement op zonnepanelen. Bij crowdfunding worden de zonnepanelen bijvoorbeeld op daken van scholen of bedrijven geplaatst. Crowdfunden kan meestal al vanaf een bedrag van slechts 50 euro.

7. Zonnepanelen kopen via uw eigen bedrijf

Heeft u een eigen bedrijf? Informeer dan zeker naar de mogelijkheid om via dit bedrijf zonnepanelen aan te schaffen. U mag dan een percentage van de investeringskosten aftrekken van uw winst, wat een interessant voordeel oplevert. Ook kan de investering mogelijk versneld afgeschreven worden, waardoor u nog meer geld bespaart.