Zonnepanelen worden in Nederland steeds populairder. Dat is niet gek: met zonnepanelen bespaar je flink op je energierekening én je denkt aan het milieu. Een zonnepaneel maakt gebruik van zonne-energie. De zonnecellen in het zonnepaneel zetten zonlicht om in stroom. We leggen je stap voor stap de werking van een zonnepaneel uit.

Van zon naar gelijkstroom

Zonnepanelen zijn opgebouwd uit zonnecellen. Deze zonnecellen zijn meestal gemaakt van silicium, en geleiden stroom met behulp van licht. Wanneer er zonlicht op het paneel valt, ontstaat er elektrische stroom tussen de positieve lading aan de bovenkant van de cel en de negatieve lading aan de onderkant. Deze stroom noemen we gelijkstroom.

Van gelijkstroom naar wisselstroom

Een omvormer, ook onderdeel van je zonnepanelensysteem, zet de gelijkstroom om in wisselstroom. Dat is de bruikbare stroom die uit je stopcontact komt. Je kunt de omvormer eventueel uitbreiden met een power optimizer of kiezen voor micro-omvormers om optimaal te profiteren van de zon. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als een deel van je zonnepanelen in de schaduw ligt.

Van wisselstroom naar het stopcontact

De wisselstroom die de omvormer levert aan je groepenkast gebruik je voor je apparaten in huis zoals je wasmachine, tv of koelkast. De omvormer moet de hoeveelheid stroom aankunnen die je zonnepanelen leveren. Je installateur kan je daarover prima adviseren.

Stroom over?

Er zijn dagen dat je zonnepanelen zo goed werken dat je meer stroom opwekt dan je nodig hebt. Je levert dan energie terug aan het stroomnet. Heb je meer stroom nodig dan je opwekt? Dan levert je energieleverancier de stroom die je extra nodig hebt.

Haal alles uit je zonnepanelen

Zonnepanelen gaan tegenwoordig behoorlijk lang mee. Gelukkig maar. Want van de opbrengst van je zonnepanelen wil je lang genieten. De opbrengst wordt bepaald door licht. Hoe meer licht, hoe meer stroom je zonnepanelen leveren. Zonnepanelen wekken dus ook energie op als het bewolkt is. Alleen wat minder. In het voorjaar en zomer wekken je panelen dus ook meer stroom op dan in de winter, omdat er meer licht is.

Zonnepanelen kopen

Een lagere energierekening en minder milieubelasting zijn voor veel mensen belangrijke redenen om zonnepanelen te kopen. Maar met alleen het kopen van zonnepanelen ben je er nog niet. Er komt nog wel het een en ander bij kijken. Vraag een gratis adviesgesprek aan. Onze expert vertelt je alles over de mogelijkheden van zonnepanelen op jouw dak.