Hoe kun je het effect van schaduw op je zonnepanelen beperken?

Schaduw zorgt voor een lager rendement van je zonnepanelen. Hoe minder zon er op je panelen valt, hoe minder stroom er opgewekt wordt. Of het nu gaat om schaduw van bomen, naburige gebouwen of schoorstenen, elk obstakel dat het zonlicht blokkeert heeft invloed op de hoeveelheid stroom die je panelen opwekken. In dit artikel geven we je advies over zonnepanelen en lees je hoe je een maximale opbrengst uit je zonnepanelen haalt.

Schaduw op je zonnepanelen

Naast een betrouwbare installatie is ook de opstelling van je zonnepanelen erg belangrijk. Je wilt natuurlijk zo veel mogelijk zonlicht opvangen. Wanneer een paneel in de schaduw ligt, levert dit paneel aanzienlijk minder stroom op.

Werken zonnepanelen wel in de schaduw?

Zonnepanelen werken het best onder direct zonlicht. De hoeveelheid energie die zonnepanelen kunnen produceren neemt af als er veel beschaduwde cellen zijn. Het is niet zo dat zonnepanelen in de schaduw geen energie opwekken, maar de opbrengst is wel aanmerkelijk lager.

Wij zochten voor je uit op welke manieren je de impact van schaduw op de prestaties van zonnepanelen kunt verminderen:

  1. Kies een systeem met micro-omvormers of power optimizers: traditionele systemen voor zonnepanelen gebruiken een enkele omvormer voor alle zonnepanelen. Als er op één paneel schaduw valt, heeft dit invloed op de prestaties van alle andere zonnepanelen. Zowel micro-omvormers als power optimizers zorgen ervoor dat de nadelige effecten van schaduw op het hele systeem worden verminderd. Kies je voor micro-omvormers? Dan wordt er een eigen omvormer aan elk zonnepaneel bevestigd. Wil je een systeem met een centrale omvormer? Dan kun je power optimizers achter elk paneel laten plaatsen om de invloed van schaduw te beperken.
  2. Houd rekening met schaduw bij plaatsing en oriëntatie: Wil je de impact van schaduw zo klein mogelijk houden? Dan is het verstandig om hier goed naar te kijken bij de plaatsing en oriëntatie van je zonnepanelen. Door rekening te houden met de positie van de zon gedurende verschillende tijden van het jaar kun je de zonnepanelen zo plaatsen dat ze het minst last hebben van schaduw.
  3. Snoei bomen: vangen je zonnepanelen minder zonlicht door bomen? Snoei de bomen als dat mogelijk is om de hoeveelheid schaduw op de panelen te verminderen.

Hoewel zonnepanelen dus kunnen werken in de schaduw, is het duidelijk dat schaduw een negatief effect heeft op hun efficiëntie en energieproductie. Houd hier rekening mee als je van plan bent een zonnepanelensysteem te laten installeren.

Factoren om rekening mee te houden bij het optimaliseren van je zonnepanelen

Als je zonnepanelen wilt plaatsen in de buurt van andere gebouwen of woningen, zijn er een aantal punten om rekening mee te houden:

  1. Onderzoek de hoeveelheid schaduw: voordat je zonnepanelen installeert, is het belangrijk om uit te zoeken in hoeverre je last hebt van schaduw op je zonnepanelen.
  2. Bekijk verstelbare montagesystemen: je zou kunnen kiezen voor verstelbare montagesystemen die het mogelijk maken om de hellingshoek van je zonnepanelen gedurende het jaar aan te passen, om de impact van tijdelijke schaduw te minimaliseren.
  3. Controleer regelmatig of er aanpassingen nodig zijn: je omgeving kan veranderen door de groei van bomen of omdat er in de buurt gebouwd wordt. Het is daarom verstandig om regelmatig te kijken of er aanpassingen nodig zijn aan je systeem of de omgeving. Zo maximaliseer je de totale opbrengst van je panelen.

Schaduw kan de opbrengst van zonnepanelen behoorlijk beperken. Door je zonnepanelen zorgvuldig te plaatsen en slimme technologieën te gebruiken kun je de negatieve effecten van schaduw op je opbrengst zo klein mogelijk houden.

Hoe voorkom ik problemen met schaduw op de zonnepanelen?

Bij het opstellen van het legplan voor de zonnepanelen controleert de installateur de omgeving van je dak. Zo zorgt deze ervoor dat de zonnepanelen niet in de schaduw van bijvoorbeeld een schoorsteen, dakkapel of boom geplaatst worden.

Power optimizers of micro-omvormers bij zonnepanelen in de schaduw

Ook als je dak geen optimale ligging heeft, kun je kiezen voor zonnepanelen. Dankzij micro-omvormers of power optimizers zorg je er namelijk voor dat je zonnepanelen optimaal benut worden en dus een zo hoog mogelijke opbrengst halen.

Een power optimizer is een elektronische chip die de energieopbrengst van elk afzonderlijk zonnepaneel maximaal vergroot. Hierdoor zorgt schaduw op één zonnepaneel er niet voor dat alle andere panelen ook minder presteren.

Als je besluit micro-omvormers te installeren, verbeter je de efficiëntie van zonnepanelen door achter elk paneel een eigen omvormer te plaatsen. Hierdoor kan elke module onafhankelijk gelijkstroom (DC) naar wisselstroom (AC) omzetten. Dit biedt voordelen in situaties met schaduw of variërende oriëntaties. Door te kiezen voor micro-omvormers met MPP (Maximum Power Point) trackers haal je de hoogste opbrengst uit je panelen. (diverse bronnen: Essent)

Voordelen van power optimizers en micro-omvormers

Zowel power optimizers als micro-omvormers zorgen ervoor dat je zonnepanelen efficiënter werken en minder last hebben van schaduw. We zetten de voordelen van micro-omvorrmers en power-optimizers graag op een rij:

  1. Hoger rendement: micro-omvormers en power optimizers zorgen voor een hoger rendement van zonnepanelen, doordat elk paneel onafhankelijk kan opereren. Dit betekent dat de prestaties van de andere panelen niet negatief beïnvloed worden als één cel in de schaduw ligt.
  2. Verbeterde systeemprestaties bij schaduw: door de optimalisatie van elk paneel afzonderlijk te regelen, verbeteren zowel micro-omvormers als power optimizers de energieopbrengst van het hele systeem. Dit is handig als je panelen gedeeltelijk in de schaduw liggen en je dus ongelijke prestaties per paneel hebt.
  3. Inzicht in de prestaties van elk afzonderlijk paneel: je krijgt inzicht in de prestaties van elk afzonderlijk zonnepaneel. Daardoor kun je snel zien wanneer een paneel minder presteert en direct actie ondernemen om het opbrengstverlies te beperken. (bron: Essent)

Het verschil tussen power optimizers en micro-omvormers

Zoals je ziet kunnen beide systemen ervoor zorgen dat de effecten van schaduw op je opbrengst verminderd worden. Maar wat zijn de belangrijkste verschillen tussen power optimizers en micro-omvormers? Wanneer kies je voor een systeem met power optimizers en wanneer is een systeem met micro-omvormers een goede keuze?

Het belangrijkste verschil tussen power optimizers en micro-omvormers is dat micro-omvormers op het dak ter plekke gelijkstroom omzetten in wisselstroom. Bij een power optimizer gebeurt dit via een centrale omvormer. Micro-omvormers zijn handig als je geen ruimte hebt om een centrale omvormer te plaatsen. Je hoeft alleen maar de panelen te plaatsen en de stekker in het stopcontact te steken!

Power optimizers worden vooral gebruikt voor grotere installaties. Heb je 8 zonnepanelen of minder? Dan zijn micro-omvormers een goede keuze. (bron: Volta Solar). Micro-omvormers worden ook aangeraden als je dak een complexe vorm heeft of als er meerdere oriëntaties zijn.

De beste zonnepanelen bij schaduw

De beste zonnepanelen voor gebruik in schaduwrijke gebieden zijn monokristallijne panelen die zijn uitgerust met slimme technologieën, zoals micro-omvormers of power optimizers.

Monokristallijne panelen staan bekend om hun uitstekende efficiëntie. Ze kunnen relatief veel elektriciteit genereren met een kleiner oppervlak, zelfs onder minder ideale lichtomstandigheden, zoals in gedeeltelijke schaduw.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen in de schaduw

Hoe optimaliseer ik mijn zonnepanelensysteem als ik te maken heb met schaduw?

Om je zonnepanelensysteem te optimaliseren in situaties waar schaduw een probleem vormt, kun je overwegen om micro-omvormers met MPP trackers of power optimizers te gebruiken. Deze apparaten zorgen ervoor dat elke paneel afzonderlijk geoptimaliseerd wordt. Daardoor heeft schaduwval op één paneel geen nadelige invloed op je hele zonnepanelensysteem.

Is het mogelijk om de impact van schaduw in de omgeving te verminderen?

Je haalt het maximale uit je zonnepanelen door bij de plaatsing van je panelen rekening te houden met lichtinval en schaduw. Kies voor micro-omvormers met MPP trackers of power optimizers voor een optimaal rendement per zonnepaneel.

Kan ik zonnepanelen plaatsen op een dak dat gedeeltelijk in de schaduw ligt?

Ja, het is niet zo dat zonnepanelen die in de schaduw liggen helemaal geen energie opwekken. We raden aan om bij een dak dat deels in de schaduw ligt te kiezen voor micro-omvormers of power optimizers. Zo kun je de impact van schaduw verminderen en de opbrengst maximaliseren.

Wat is een omvormer?

Een volwaardige omvormer is een apparaat dat de gelijkstroom (DC) omzet in wisselstroom (AC). In systemen met zonnepanelen wordt deze term meestal gebruikt om een centrale omvormer te beschrijven.

Heeft de oriëntatie van zonnepanelen invloed op schaduwproblemen?

Ja, de oriëntatie en de hellingshoek van zonnepanelen kunnen invloed hebben op de hoeveelheid schaduw die op je panelen valt. Denk goed na over de beste plaats en de oriëntatie van je panelen om een maximaal rendement te behalen!

Wat is het verschil tussen micro-omvormers en een centrale omvormer?

Micro-omvormers hebben als belangrijkste voordeel dat ze elk paneel onafhankelijk laten functioneren. Heb je last van schaduw op een paneel? Dan zorgt de micro-omvormer ervoor dat het beschaduwde paneel de prestatie van de andere zonnepanelen niet negatief beïnvloedt.

Kunnen zonnepanelen die in de schaduw liggen nog steeds stroom produceren?

Ja, zonnepanelen die in de schaduw liggen kunnen nog steeds stroom produceren, maar ze hebben een lagere opbrengst dan panelen die volledig in de zon liggen.

Hoe werken strings zonnepanelen samen met een centrale omvormer?

Strings zonnepanelen zijn serie geschakelde zonnepanelen die samen zijn aangesloten op een bijbehorende centrale omvormer. De centrale omvormer zet de gezamenlijk opgewekte gelijkstroom van de serie geschakelde panelen om in wisselstroom voor gebruik in het huis of om terug te leveren aan het net.

Het nadeel van dit systeem is dat als één paneel in de schaduw ligt of minder presteert, het de opbrengst van alle andere zonnepanelen in de serie beïnvloedt.

Hoe beïnvloedt schaduw op zonnepanelen de energieproductie?

Een beetje schaduw op zonnepanelen kan de hoeveelheid opgewekte stroom aanzienlijk verminderen, vooral als de panelen serie geschakeld zijn.

In een systeem met een centrale of string omvormer, zorgen panelen die in de schaduw liggen ervoor dat andere panelen die wél in de zon liggen minder stroom doorlaten. Dit komt doordat de prestatie van het hele systeem wordt afgestemd op de zwakste schakel.

Wil je weten wat je in jouw situatie het beste kunt doen? Vraag een adviesgesprek aan!