Het installeren van zonnepanelen biedt jou veel voordelen voor je energieverbruik en energierekening. Maar er is geen garantie voor enkel positieve resultaten. Foute installaties en slechte plaatsingen zorgen eerder voor een grote teleurstelling. Een veel voorkomend probleem tijdens het opwekken van zonne-energie is dat de zonnepanelen in de schaduw liggen. Daardoor blijft de opbrengst achter. In dit artikel geven we je advies over zonnepanelen en lees je hoe je dit kunt voorkomen.

Schaduw op uw zonnepanelen

Naast een betrouwbare installatie is ook de opstelling van je zonnepanelen erg belangrijk. Je wilt natuurlijk zo veel mogelijk zonlicht opvangen. Wanneer de panelen in de schaduw worden geplaatst, leveren de panelen minder stroom op. Je wekt dan dus veel minder energie op dan je van tevoren had verwacht.

Hoe worden problemen met schaduw veroorzaakt?

Om deze vraag te beantwoorden moet je eerst weten dat zonnepanelen werken aan de hand van cellen die met elkaar verbonden zijn. De prestaties van je zonnepanelen zijn dan afhankelijk van het paneel dat het minste energie produceert. Staat er één paneel in de schaduw? Dan levert ook de rest van de panelen minder, zelfs wanneer zij wel goed in de zon staan.

Hoe voorkom ik problemen met schaduw op de zonnepanelen?

Bij het opstellen van het legplan voor de zonnepanelen controleert de zonaanbieder de omgeving van je dak en zorgt ervoor dat de zonnepanelen niet in de schaduw van bijvoorbeeld een schoorsteen, dakkapel of boom komen te staan. Dat klinkt simpel, maar dat is precies hoe het werkt. Zo haal je het beste uit je panelen.

Power Optimizers bij zonnepanelen in de schaduw

Ook als je dak geen optimale ligging heeft, bijvoorbeeld doordat een boom, schoorsteen of dakkapel schaduw op je zonnepanelen werpt, kun je kiezen voor zonnepanelen. Dankzij zogenaamde Power Optimizers zorg je er namelijk voor dat je zonnepanelen optimaal benut worden en dus een zo hoog mogelijke opbrengst halen. Een Power Optimizer is een elektronische chip die de energieopbrengst van elk afzonderlijk zonnepaneel maximaal vergroot. Door het gebruik van Power Optimizers zorgt schaduw op één zonnepaneel er niet langer voor dat alle andere panelen ook onderpresteren. Dat levert jou uiteindelijk veel meer stroomopbrengst op. Bekijk ook altijd de kosten van de zonnepanelen.