Het installeren van zonnepanelen biedt veel voordelen voor jouw energieverbruik en energierekening. Maar een garantie voor enkel positieve resultaten is er niet. Foute installaties en slechte plaatsingen zorgen eerder voor een grote teleurstelling. Een veel voorkomend probleem tijdens het opwekken van zonne-energie is dat de zonnepanelen in de schaduw liggen. Daardoor blijft de opbrengst achter. In dit artikel geven we je advies over zonnepanelen en lees je hoe je dit kunt voorkomen.

Schaduw op uw zonnepanelen

Naast een betrouwbare installatie is ook de opstelling van uw zonnepanelen erg belangrijk. U wilt natuurlijk zo veel mogelijk zonlicht opvangen. Wanneer de panelen in de schaduw worden geplaatst, leveren de panelen minder stroom. U wekt dan dus veel minder energie op dan u van tevoren had verwacht.

Hoe worden problemen met schaduw veroorzaakt?

Om deze vraag te beantwoorden moet u eerst weten dat zonnepanelen werken aan de hand van cellen die met elkaar verbonden zijn. De prestaties van uw zonnepanelen zijn dan afhankelijk van het paneel dat het minste energie produceert. Staat er één paneel in de schaduw? Dan levert ook de rest van de panelen minder, zelfs wanneer zij wel goed in de zon staan.

Hoe voorkom ik problemen met schaduw op de zonnepanelen?

Bij het opstellen van het legplan voor de zonnepanelen controleert de zonaanbieder de omgeving van uw dak en zorgt ervoor dat de zonnepanelen niet in de schaduw van bijvoorbeeld een schoorsteen, dakkapel of boom komen te staan. Dat klinkt simpel, maar dat is precies hoe het werkt. Zo haalt u het beste uit uw panelen.

Power Optimizers bij zonnepanelen in de schaduw

Ook als uw dak geen optimale ligging heeft, bijvoorbeeld doordat een boom, schoorsteen of dakkapel schaduw op uw zonnepanelen werpt, kunt u kiezen voor zonnepanelen. Dankzij zogenaamde Power Optimizers zorgt u er namelijk voor dat uw zonnepanelen optimaal benut worden en dus een zo hoog mogelijke opbrengst halen. Een Power Optimizer is een elektronische chip die de energieopbrengst van elk afzonderlijk zonnepaneel maximaal vergroot. Door het gebruik van Power Optimizers zorgt schaduw op één zonnepaneel er niet langer voor dat alle andere panelen ook onderpresteren. Dat levert u uiteindelijk veel meer stroomopbrengst op.