Je ziet steeds meer soorten zonnepanelen op de markt. In de daktest voor zonnepanelen zie je of deze ook geschikt zijn voor jouw dak. Heb je misschien al gehoord van zonnepanelen met stekker? Net zoals een stofzuiger energie uit het stopcontact haalt, stoppen deze zonnepanelen er juist energie in via de stekker. Zo haal je makkelijk zonne-energie in huis. Wat zijn nou precies de voor- en nadelen van zonnepanelen met een stekker.

Waar zijn zonnepanelen met stekker te plaatsen?

Mensen kiezen voor de aanschaf van zonnepanelen met een stekker als ze een kleine zonnepaneleninstallatie willen. Je kunt ze eigenlijk bijna overal plaatsen. Voor elk paneel heb je maar een paar vierkante meter ruimte nodig op een schuur, tuinhuis of garage. Je kunt zonnepanelen met een stekker natuurlijk ook gewoon in de tuin of op het balkon plaatsen.

Hoe plaats je zonnepanelen met stekker?

Je krijgt de zonnepanelen met een stekker als een makkelijk bouwpakketje. Het is vrij simpel: je plaatst het paneel op de goede plek en je steekt de stekker in het stopcontact. Dat is alles. Nou ja, lees natuurlijk wel altijd goed het montagevoorschrift. Goed om te weten: je kunt maximaal 2 panelen plaatsen op 16 ampère en gezekerde groep. Plaats je het zonnepaneel op een plat dak? Dan moet je zorgen voor genoeg ballast tegen de wind. En natuurlijk denk je eraan om de panelen niet in de schaduw te plaatsen, ook niet van elkaar.

Voor- en nadelen van zonnepanelen met stekker?

Vanaf het moment dat je de stekker in het stopcontact steekt, bespaar je op de energierekening. Afhankelijk van hoeveel zon op de panelen valt, verdienen ze zichzelf in ongeveer tien jaar terug. Ga je verhuizen, dan neem je de zonnepanelen gewoon mee. Klinkt handig, toch hebben zonnepanelen met een stekker ook nadelen. Je kunt maar één setje zonnepanelen met stekker aansluiten per groep in de meterkast. Ook is de opbrengst niet zo hoog.

Hoe werken zonnepanelen met stekker?

Zonnepanelen met stekker hebben hun eigen omvormer. Daarom kun je ze direct aansluiten zonder de meterkast aan te passen. Een voordeel van deze micro-omvormers of micro-inverters is dat de panelen onafhankelijk van elkaar werken. Als een paneel wat minder oplevert door schaduw, daalt de opbrengst van de andere panelen niet. Een groot verschil met zonnepanelen die op één omvormer zijn aangesloten. Verder werken zonnepanelen met stekker hetzelfde als gewone panelen. Omdat je elektriciteit gaat terugleveren, moet je ze wel aanmelden bij de netbeheerder. Je kunt altijd de zonnepanelen vergelijken om te zien of de zonnepanelen met stekker wat voor jou zijn.