Daluren: wat zijn dat?

Als je een elektriciteitsmeter met twee (lopende) telwerken hebt, kun je gebruik maken van het dubbeltarief. Deze meter maakt namelijk onderscheid in de registratie tussen normaal- en daluren. Tijdens de daluren betaal je een ander tarief dan tijdens de normaaluren. Het daltarief is goedkoper dan het normaaltarief. Door je elektriciteitsverbruik zoveel mogelijk te verschuiven naar de daluren, kun je dus voordeel hebben.

Waarom zijn de daluren ooit in het leven geroepen?

Het daltarief voor energie is in de jaren 60 van de vorige eeuw ingevoerd, om grote pieken in elektriciteitscentrales te voorkomen. Een elektriciteitscentrale kon niet zomaar even een standje hoger of lager worden gezet en werkt juist het beste op een gelijkmatig niveau. Door de toenemende welvaart in Nederland begonnen bedrijven en huishoudens steeds meer energie te verbruiken. Overdag was de vraag groot, terwijl de vraag ‘s nachts en in het weekend veel lager was.

Er werd een energietarief ingevoerd, dubbeltarief, waarbij in de avond, nacht en het weekend een goedkoper tarief gold: het daltarief. Zo werden mensen gestimuleerd om hun energieverbruik te verschuiven naar de daluren. Vroeger werden de daluren energie ook wel nachttarief of laagtarief genoemd.

Vanaf hoe laat gelden de daluren? Meer over schakeltijden

De tijdstippen waarop wordt overgeschakeld van normaal- naar daltarief noemen we schakeltijden. Het daltarief geldt voor bijna heel Nederland op alle nationaal erkende feestdagen, in het weekend en in de nachtelijke uren van 23.00 tot 7.00 uur. Woon je in Noord-Brabant of Limburg? Hier gaan de daluren al in van 21.00 uur tot 7.00 uur ’s ochtends. Omdat de tarieven per provincie gelijk zijn, heb je in deze provincies iets meer voordeel omdat je langer van het daltarief gebruik kunt maken.

Met een dubbele meter kun je kiezen voor dubbeltarief en daluren

Als je voor het dubbeltarief kiest, profiteer je van lagere prijzen in de daluren. Het tarief tijdens de normaaluren is juist iets hoger dan wanneer je alleen enkeltarief hebt. Je bent dus niet altijd voordeliger uit met het dubbeltarief. Gebruik je minder dan 50% van je elektriciteit tijdens de avond, nacht en in het weekend? Kies dan voor enkeltarief.

Heb je een traditionele elektriciteitsmeter met 2 of meer (lopende) telwerken, een slimme meter of digitale niet-slimme meter? Dan kun je eenvoudig gebruik maken van de daluren energie. Geef bij je energieleverancier aan dat je graag gebruik wil gaan maken van het dubbeltarief. Vaak kunnen zij dit eenvoudig voor je omzetten. Hiervoor is het wel belangrijk dat je netbeheerder beide telwerken heeft geactiveerd met automatische schakeling. Je meter schakelt dan op de tijdstippen, geldend voor je provincie, over van normaal- op daltarief.

Benieuwd naar de schakeltijden en de werking hiervan? Bekijk meer informatie over de schakeltijden van het daltarief. Heb je een enkel telwerk? Dan is het helaas niet mogelijk om van dubbeltarief te profiteren. Je kunt in dat geval een dubbele meter laten plaatsen. Hiervoor betaal je eenmalig een bijdrage voor de installatie en administratiekosten. Als je gebruik maakt van uitrol slimme meter is de wisseling gratis.

Altijd een laag tarief?

Wil je altijd een laag tarief voor elektriciteit? Kies dan voor 3 jaar Groene Stroom & Gas Actietarief. Daarmee profiteer je dag en nacht van een laag tarief voor stroom en gas. Ons állerlaagste tarief en daar bovenop krijg je ook nog eens een mooie cashback.

 

Je voordelen:

  • 3 jaar ons allerlaagste tarief op stroom én gas
  • 100% Groene WindStroom
  • Gratis Air Miles, cadeautjes en kortingen met Thuisvoordeel

Ik kies voor het Actietarief

Meer informatie