Wat zijn de daluren?

U krijgt een aantrekkelijke korting op het tarief voor elektriciteit wanneer u op de rustige momenten energie verbruikt. Door slim om te gaan met het aanzetten van apparatuur tijdens de daluren van elektriciteit is het mogelijk om veel geld te besparen. Het daltarief is goedkoper, gemiddeld tot wel twee cent per kWh. Het is slim om uw elektriciteitsverbruik zoveel mogelijk te verschuiven naar de tijden waarop het daltarief geldt: de daluren.

Waarom zijn de daluren ooit in het leven geroepen?

Het daltarief voor energie is in de jaren 60 van de vorige eeuw ingevoerd. Daarmee wilden de energieleveranciers grote stroompieken in de elektriciteitscentrales voorkomen. Een elektriciteitscentrale kon niet zomaar even een standje hoger of lager worden gezet. Door de toenemende welvaart in Nederland begonnen zowel bedrijven als huishoudens steeds meer energie te verbruiken. Overdag was de vraag groot, terwijl de vraag ‘s nachts en in het weekend veel lager was.

Elektriciteitscentrales werken optimaal op een gelijkmatig niveau, dus er werd een goedkoper energietarief ingevoerd om mensen te stimuleren hun stroomverbruik uit te stellen: de daluren. Vroeger werden de daluren energie ook wel laagtarief genoemd. Tegenwoordig is het elektriciteitsnet echter veel beter bestand tegen pieken in het totale Nederlandse elektriciteitsverbruik.

Wilt u graag altijd een laag elektriciteitstarief? Essent heeft hiervoor een bijzonder pakket: het Altijd Daltarief. Daarmee geniet u dag én nacht van hetzelfde voordelige daltarief. U hoeft dus nooit meer te wachten tot de daluren ingaan!

Vanaf hoe laat gelden de daluren? De schakeltijden

De gelden voor bijna heel Nederland op alle belangrijke feestdagen, in het weekend en in de nachtelijke uren van 23.00 tot 7.00 uur. Woont u in de provincie Noord-Brabant of Limburg? Dan heeft u schijnbaar geluk, want daar gaan de daluren al in van 21.00 uur tot 7.00 uur ‘s ochtends. Toch maakt het niet uit in welke provincie u woont, omdat het daltarief in deze twee provincies iets hoger is dan in de overige provincies in Nederland. Zo betaalt iedereen toch vrijwel dezelfde prijs. Wel zo eerlijk.

Dubbele meter = dubbeltarief = daluren en normaaluren

Wanneer u kiest voor een dubbeltarief en dus profiteert van lagere prijzen in de daluren, is bij veel energieleveranciers het tarief tijdens de normaaluren (van 7.00 tot 23.00 uur) juist iets hoger dan wanneer u alleen enkeltarief heeft. U bent met de dubbeltarief meter dus niet in alle gevallen voordeliger uit. De stelregel is: gebruikt u minder dan 40 procent van uw stroom tijdens de daluren? Kies dan voor enkeltarief.

Als u een elektriciteitsmeter heeft met een dubbel telwerk, dan maakt u eenvoudig gebruik van de daluren energie. Een dubbele meter heeft minimaal twee telwerken. Soms zijn dat er zelfs vier, namelijk voor de levering van energie in de normaaluren en daluren, maar ook voor het terugleveren tijdens deze uren. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer u met zonnepanelen elektriciteit aan het energienet teruglevert.

Als u een elektriciteitsmeter met twee telwerken heeft en u maakt nog geen gebruik van het lagere elektriciteitstarief in de daluren, geef dan bij uw energieleverancier aan dat u graag gebruik wilt gaan maken van het dubbeltarief. Dit kan kosteloos en het vereist voor uw energieleverancier slechts een administratieve handeling. Uw meter schakelt op de tijdstippen die voor uw provincie gelden automatisch over van normaal- op daltarief.

Benieuwd naar de schakeltijden energie en de werking hiervan? Bekijk meer informatie over de schakeltijden van het laagtarief. Heeft u een enkel telwerk? Dan is het helaas niet mogelijk om van dubbeltarief te profiteren. Alsnog een dubbele meter laten plaatsen kan, maar hier zijn wel kosten aan verbonden, die de overstap naar een dubbele meter vaak niet interessant maken. In dat geval is het Essent Altijd Daltarief waarschijnlijk wel erg interessant voor u.