Sinds 1 januari 2015 is het energielabel voor vrijwel alle woningen verplicht. Geldt dit ook voor nieuwbouw? Kan een woning die nog in aanbouw is al een energielabel hebben? Hoe vraagt u het energielabel voor uw nieuwbouwwoning aan? In het onderstaande gaan we op deze vragen in.

Is het energielabel voor uw nieuwbouwwoning verplicht?

Sinds 1 januari 2015 is het energielabel bij verkoop, verhuur en oplevering verplicht voor vrijwel alle woningen. Er zijn een aantal uitzonderingen, zoals monumentale panden en woningen die kleiner zijn dan 50 vierkante meter. Maar de meeste nieuwbouwwoningen vallen daar niet onder. Gelukkig is het niet moeilijk om een energielabel voor nieuwbouw aan te vragen.

Kan een woning in aanbouw al een energielabel hebben?

Wie op zoek is naar een koophuis wil graag weten hoe energiezuinig een woning is. Daarom vermelden aannemers en projectontwikkelaars graag in hun advertenties hoe energiezuinig hun nieuwbouwwoningen zijn. Dat mag. In advertenties staat daarom vaak een EPA-label vermeld. De afkorting EPA staat voor Energie Prestatie Advies. Het EPA-label is vrijwel hetzelfde als het energielabel. Nieuwbouwwoningen worden vaak al direct energiezuinig gebouwd. In de meeste gevallen krijgt een nieuwbouw het EPA-label A of zelfs het EPA-label A++. In advertenties voor nieuwbouwwoningen mag daarom staan dat het woningen zullen worden met energielabel A. Maar pas als de nieuwbouwwoning af is, kan het energielabel definitief worden bepaald. Door onvoorziene afwijkingen van het bouwplan kan het dan alsnog bijvoorbeeld energielabel B of juist A+ worden.

Hoe vraagt u het energielabel voor uw nieuwbouwwoning aan?

De verkoper moet het energielabel voor nieuwbouw aanvragen. Dit gaat vrij eenvoudig met een online procedure. Om het energielabel vast te stellen, wordt gekeken naar ongeveer tien kenmerken van de woning. De aanvrager moet aantonen dat hij het recht heeft om het energielabel aan te vragen. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van de bouwvergunning. Verder moet uit foto's, facturen en bouwtekeningen blijken welke energiebesparende maatregelen zijn genomen bij de nieuwbouw. In veel gevallen is de verkoper de aannemer of projectontwikkelaar en hebt u er zelf geen omkijken naar.