Iedere woning (zowel koop als huur) in Nederland heeft een energielabel. Aan de hand van dit energielabel kunt u zien hoe energiezuinig uw woning is. Alle huizen die sinds 2008 zijn verkocht, verhuurd of verbouwd hebben een Energie Prestatie Advies label gekregen, het EPA label dus. Overigens hoeven huizen jonger dan 10 jaar dit label niet te hebben, zij zijn hiervan vrijgesteld.

Is het EPA label iets anders dan het gewone energielabel?

Het EPA label is speciaal bedoeld voor het aanduiden van de energiezuinigheid van een woning. Hoewel het erg lijkt op het gewone energielabel dat we kennen van bijvoorbeeld koelkasten of wasmachines, is het EPA label uitsluitend bedoeld voor woningen. Dit label geeft weer hoe zuinig de woning al is en wat u kan doen om uw huis of appartement nog zuiniger te maken. Deze maatregelen helpen u om minder te verbruiken en daardoor ook te besparen.

Inzicht in het energieverbruik

Het EPA label wordt door een gecertificeerd energielabeladviseur berekend. Hierbij wordt gekeken naar het  van uw woning. Gaat u een huis verkopen, verbouwen of aan iemand verhuren, dan heeft u dit label nodig. Zo ziet de nieuwe eigenaar hoe het met de energiezuinigheid van het huis gesteld is. Ook heeft u het na een verbouwing nodig om zo de meest actuele EPA status in handen te hebben. De kosten voor dit label beginnen vaak rond de € 200.

Criteria

Om tot de juiste EPA certificering te komen kijkt de energielabeladviseur naar diverse criteria voor uw woning. Er wordt onder meer gekeken naar het type woning (flat, rijtjeshuis, vrijstaand, oud of nieuwbouw), het energieverbruik (hoe goed is het geïsoleerd of lekt er veel energie weg), de mate van isolatie en de duurzaamheid van uw ventilatiesysteem en/of cv-ketel. Die analyse levert een EPA label op in de vorm van een kleur en een letter. Hierbij staat A++ voor zeer zuinig en dit wordt gecombineerd met groen. De letter G staat voor zeer onzuinig, wat wordt aangeduid met de kleur rood.

Groen label is gunstig

Een groen A, A+ of A++ EPA label is zeer gunstig voor u. Het betekent in eerste instantie dat uw woning zeer energiezuinig is, bijvoorbeeld omdat u uw eigen energie opwekt met zonnepanelen of gebruikmaakt van een zonneboiler. Hoe beter het EPA label, des te groener is uw huis. Dat is een pluspunt bij de verkoop of verhuur van uw woning, en kan een voordeel zijn voor een nieuwe bewoner om uw huis te kopen of huren.