Tips om energie te besparen met uw verwarmingsketel

Hoe energiezuinig is uw verwarmingsketel? Hoe gaat u extra energiezuinig met uw verwarmingsketel om? Met de onderstaande tips stookt u zuinig zonder verlies aan comfort.

Welk CW-label moet uw verwarmingsketel hebben?

De CW-klasse is een aanduiding voor het Comfort Warm Water van uw verwarmingsketel. Hoe hoger de CW-klasse, hoe meer warm water per minuut de verwarmingsketel kan leveren. Hebt u alleen warm water voor in de keuken nodig? Dan hebt u aan CW 1 genoeg. Wilt u gelijktijdig het bad vol laten lopen en warm water in de keuken tappen? Kies dan voor CW-klasse 5 of 6. Voor de meeste huishoudens is CW 3 of 4 (klasse M op het nieuwe energielabel) goed genoeg. Een hogere CW-klasse betekent wel meer comfort, maar ook een hoger energieverbruik.

Hoe helpt een thermostaat uw verwarmingsketel zuinig te gebruiken?

Stook met beleid. Zo bespaart u veel energie en geld, zonder comfort in te leveren. Denk bijvoorbeeld hieraan:

Welke soorten verwarmingsketels zijn er?

Er zijn verschillende soorten verwarmingsketels. De belangrijkste hiervan zijn:

Wat is de beste plek voor uw verwarmingsketel?

Hang uw nieuwe combiketel zo dicht mogelijk bij de badkamer en de keuken. Hoe korter de leidingen, hoe minder warmte er verloren gaat.

Welke toestellen vormen een energiezuinige combinatie met uw verwarmingsketel?

Gaat u een HR-ketel kopen? Overweeg dan om deze met een zonneboiler of een warmtepomp te combineren. Zo wekt u uw eigen energie op. In veel gevallen kunt u hier subsidie voor krijgen.

Hoe moet u uw verwarmingsketel (laten) instellen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw verwarmingsketel energiezuinig in te stellen. Bespreek dit met de installateur. Denk bijvoorbeeld hieraan: