Het maandelijkse termijnbedrag is meestal elke maand van het jaar hetzelfde, maar toch verbruikt u in de winter aanzienlijk meer energie dan in de zomer. De hoge kosten voor uw gasverbruik in de winter worden over alle maanden van het jaar verspreid. Besparen op stookkosten in de winter is daarom erg effectief. Doet u dat goed, dan kan uw maandelijkse termijnbedrag voor elke maand van het jaar omlaag. We geven de beste tips om te besparen op stookkosten in de winter.

Tip 1: de thermostaat

Bent u tijdens de winter thuis en gewend aan een bepaalde temperatuur? Probeer de thermostaat dan eens een graad lager te zetten. Dit verschil is voor de meeste mensen geen probleem en toch levert het direct een behoorlijke besparing op. Gaat u langer dan drie uur weg? Dan is het goed om de thermostaat vijf tot zeven graden lager te zetten. Hetzelfde geldt een uur voordat u naar bed gaat. Hiermee kan al snel tot vijf procent bespaard worden op de stookkosten in de winter. Wanneer u nog langer van huis bent, bijvoorbeeld op vakantie of tijdens een weekend weg, dan hebben de meeste thermostaten een speciale ‘vorstvrijstand’. Helemaal uitschakelen is overigens niet verstandig vanwege mogelijke vochtproblemen.

Kunt u met uw thermostaat uitsluitend de temperatuur instellen? Dan is het misschien interessant om een slimme thermostaat aan te schaffen. Deze intelligente thermostaten zijn in te stellen zodat ze uw huis op de juiste momenten verwarmen. Een slimme thermostaat heeft vaak zelfs een unieke aanwezigheidsdetectie, waarmee u wel een kwart op de energierekening in de winter kunt besparen.

Tip 2: betere isolatie

Het isoleren van uw woning is een van de beste investeringen om op stookkosten in de winter te besparen. Omdat daar vaak wel een aanzienlijk bedrag voor nodig is, richten we ons eerst op de eenvoudige maar effectieve bespaarmogelijkheden die iedereen thuis gemakkelijk kan toepassen.

Zorg ervoor dat de gordijnen de warmte van de radiatoren niet tegenhouden, maar leg de gordijnen op radiatorhoogte in de vensterbank of kort ze in. Ook banken en kasten kunnen de warmte blokkeren. Verschuif ze indien nodig.

Plaats tochtstrips en gebruik isolatiemateriaal op plekken waar dit het meeste effect heeft, bijvoorbeeld uw ramen en deuren, maar ook kozijnen en kruipluiken zijn bekende tochtplekken. Tocht is een van de oorzaken waardoor kostbare warmte eenvoudig kan ontsnappen. Als tijdelijke oplossing is het ook een idee om een lap of handdoek voor de kier te leggen.

Tip 3: cv-ketel bijvullen en ontluchten

Als er lucht in de cv-leidingen zit, daalt de druk van de cv-ketel en kan het hete water minder goed door de buizen stromen. Dat heeft tot gevolg dat de radiotoren minder warmte afgeven en er meer gestookt moet worden. Hoort u water stromen of de verwarming tikken? Dan is dit een duidelijk signaal dat het systeem bijgevuld en ontlucht moet worden. Doe dit minstens één keer per jaar, bijvoorbeeld vlak voordat het stookseizoen weer begint.

Tip 4: goed ventileren

Vochtige lucht kan niet goed verwarmd worden. Daarom is ventileren ook in de winter erg belangrijk. De vochtige lucht wordt daarmee verdreven en maakt plaats voor drogere buitenlucht. Hoe droger de lucht, des te sneller de kamer op temperatuur kan komen.

Tip 5: niet alleen de verwarming gebruiken om te verwarmen

Er zijn ook veel manieren om het thuis warm te hebben, zonder dat de verwarming op een hoge stand hoeft te staan. We zetten de beste tips op een rij:

  • Loop in de winter niet op blote voeten of in te dunne kleren.
  • Leg op de bank een dekentje over u heen.
  • Zorg dat uw voeten niet op een koude ondergrond rusten.
  • Drink regelmatig een kop warme thee, melk of soep.
  • Gebruik extra dekens in de slaapkamer.
  • Vul een kruik met heet water om u aan op te warmen.
  • Let op tocht bij kattenluikjes.

Wilt u nog meer tips voor meer comfort en een lagere energierekening? Tochtstrips, vloerisolatie en spouwmuurisolatie zijn enkele voorbeelden van investeringen met groot resultaat.