De verwarming verbruikt veel energie en warm water in huis. Het maandelijkse termijnbedrag is meestal elke maand van het jaar hetzelfde, maar toch verbruik je in de winter aanzienlijk meer energie dan in de zomer. De hoge kosten voor je gasverbruik in de winter worden over alle maanden van het jaar verspreid. Besparen op stookkosten in de wintermaanden is daarom erg effectief. Doe je dat goed, dan kan je maandelijkse termijnbedrag voor elke maand van het jaar omlaag. Snel besparen op je verwarming, doe je door de thermostaat een graad lager te zetten. Dit is slechts één bespaartip. We geven je er meer.

Hoeveel kun je besparen op verwarming?

Stookkosten maken in veel huishoudens een groot deel uit van de energierekening. Hoeveel je precies kunt besparen hangt van verschillende factoren af. Woon je in een oud, vrijstaand huis zonder isolatie? Dan kan de besparing oplopen tot 1.500 euro per jaar. Woon je in een nieuw appartement? Dan gaat het om enkele tientjes per jaar.

Wat zijn de voordelen?

Door minder gas te verbruiken stoot je minder CO2 uit. Dat is belangrijk voor het klimaat. Daarnaast is iedere euro die je bespaart natuurlijk mooi meegenomen.

Heeft zuiniger verwarmen ook nadelen?

Besparen op je verwarming hoeft niet ten koste te gaan van je comfort. Wel vragen sommige maatregelen wat meer zelfdiscipline. Bijvoorbeeld om tussendeuren gesloten te houden.

Tip 1: de thermostaat 

De makkelijkste manier om te besparen op je energiekosten is om de verwarming lager te zetten. Ben je thuis en gewend aan een bepaalde temperatuur? Probeer de thermostaat dan eens een graad lager te zetten. Dit verschil is meestal geen probleem en levert direct een flinke besparing op. Ga je langer dan drie uur weg? Dan is het goed om de thermostaat vijf tot zeven graden lager te zetten. Hetzelfde geldt een uur voordat je naar bed gaat. Hierdoor bespaar je al snel tot vijf procent op je stookkosten.

De meeste thermostaten hebben een speciale ‘vorstvrijstand’. Die gebruik je als je langer van huis bent, bijvoorbeeld tijdens vakantie of een weekend weg. Helemaal uitschakelen is trouwens niet verstandig vanwege mogelijke vochtproblemen.

Het is interessant om een slimme thermostaat te installeren. Deze thermostaten leren van je leefpatroon en verwarmen je huis op het juiste moment. 

Tip 2: de CV-ketel

Je CV-ketel speelt een belangrijke rol in de verwarming van je huis. Als je zuiniger wilt verwarmen, let je vooral op:

  • Onderhoud: laat je cv-ketel regelmatig door een expert onderhouden. Dat is belangrijk voor je veiligheid. Ook heb je minder last van storingen en gaat de ketel langer mee. Door je CV-ketel bij te vullen en te ontluchten zorg je dat het systeem optimaal warmte af kan geven. Hoor je water stromen of de verwarming tikken? Dan is dit een duidelijk signaal dat het systeem bijgevuld en ontlucht moet worden. Doe dit minstens één keer per jaar, bijvoorbeeld vlak voordat het stookseizoen weer begint.
  • Is je cv-ketel al wat ouder? Overweeg dan ook hem te vervangen door een hr-ketel, zelfs als hij nog goed werkt.
  • Koop geen grotere ketel dan je nodig hebt. Voor een eengezinswoning van 300 m3 is een ketel van 20-25 kW groot genoeg. Woon je in een geïsoleerd nieuwbouwhuis? Dan heb je zelfs genoeg aan 15-20 kW.
  • Is de cv-pomp instelbaar? Zet hem dan zo laag mogelijk. De pomp verbruikt namelijk veel stroom. Moderne cv-ketels regelen de snelheid van de pomp automatisch.

Tip 3: ventileren

Vochtige lucht wordt niet goed verwarmd. Daarom is ventileren ook in de winter erg belangrijk. De vochtige lucht wordt daarmee verdreven en maakt plaats voor drogere buitenlucht. Hoe droger de lucht, des te sneller de kamer op temperatuur kan komen.

Tip 4: isolatie

Een goede isolatie is heel belangrijk om op warmte te besparen. Wanneer warmte namelijk weglekt via ramen en deuren, dan wordt het er binnen niet warmer van. Zorg voor goede tochtstrips en gebruik radiatorfolie achter de verwarming, zodat de warmte het huis in gaat. Gordijnen kunnen de warmte van radiatoren tegenhouden, dus leg ze op radiatorhoogte in de vensterbank of kort ze in.

Gebruik isolatiemateriaal op de plekken waar dit het meeste effect heeft. Bijvoorbeeld ramen en deuren, maar ook kozijnen en kruipluiken zijn bekende tochtplekken. Als tijdelijke oplossing is het ook een idee om een lap of handdoek voor de kier te leggen.

Tip 5: tussendeur dicht doen

We vergeten vaak om een tussendeur dicht te doen. Een eenvoudige manier om op verwarming te besparen. Komt er lucht onder de deur door? Isoleer de kamer dan met een tochtstrip of tochtkussen. Deze langwerpige kussentjes zijn verkrijgbaar in allerlei vormen en kleuren.

Tip 6: verwarm de kamer waar je bent

Je brengt waarschijnlijk de meeste tijd door in de woonkamer of woonkeuken. Verwarm deze en zorg voor goede isolatie. Besparen op verwarming is heel eenvoudig door niet te stoken in ruimtes waar je toch niet bent. Een slaapkamer hoef je niet te verwarmen. Ook de vloerwarming in de badkamer hoeft niet de hele dag aan te staan. Een slimme thermostaat helpt hierbij.

Wat kun je nog meer doen om zuiniger te verwarmen?

  • Loop in de winter niet op blote voeten of in te dunne kleren
  • Leg op de bank een dekentje over je heen
  • Zorg dat je voeten niet op een koude ondergrond rusten
  • Drink regelmatig een warme kop thee of soep
  • Gebruik extra dekens in de slaapkamer
  • Vul een kruik met heet water
  • Let op tocht bij kattenluikjes