U heeft een oude hr- of cv-ketel en deze is hoognodig aan vervanging toe? Dan kunt u ervoor kiezen om een HR-ketel te huren of te kopen. In dit artikel leggen we u graag uit welke voordelen en nadelen er zitten aan het aangaan van een huurcontract, zodat u de juiste keuze kunt maken. Wilt u een HR-ketel huren en heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

Waarom zou u een HR-ketel huren?

De aanschaf van een HR-ketel kan een hele uitgave zijn. Dan kunt u ervoor kiezen een leaseplan aan te gaan, waarbij de ketel uiteindelijk uw eigendom wordt, of gewoon een HR-ketel te huren. U huurt dan een ketel van een installateur of via de energiemaatschappij. Voor de huur betaalt u iedere maand een bedrag. Het kan voordelig zijn om te huren, vooral als u een energiezuinige ketel op het oog heeft, die niet binnen uw koopbudget past. Deze kunt u dan wellicht wel huren voor extra besparing op de energiekosten.

Inbegrepen servicebeurt

Het fijne aan huren is dat de onderhoudsbeurten aan de HR-ketel zijn inbegrepen in het huurcontract. U heeft er dus eigenlijk geen omkijken meer naar en met problemen kunt u altijd uw installateur bellen. Zelfs de installatiekosten zijn al meegenomen in het huurbedrag. En dat scheelt. Let er echter wel op dat dit ook allemaal is opgenomen in het huurcontract. En houd ook in de gaten op welke onderhouds- en servicebeurten u recht heeft.

Altijd een nieuwe HR-ketel

In een huurcontract kan zijn opgenomen dat u bijvoorbeeld om de twee of vijf jaar een nieuwe HR-ketel in huis krijgt. Het grote voordeel hieraan is dat u altijd de meest nieuwe en zuinige HR-ketel heeft. Dat scheelt altijd op de energiekosten.

Enkele nadelen

Aan het huren van een HR-ketel kunnen een paar nadelen zitten. Zo kunt u bijvoorbeeld maar kiezen uit een beperkt aanbod ketels bij de installateur, omdat deze werkt met een bepaald merk. U kunt dan beter op zoek gaan naar een bedrijf dat wel uw favoriete HR-ketel of merk ketels te huur aanbiedt. Kies ook een betrouwbaar verhuurbedrijf, want wanneer de verhuurder nalatig is in het onderhoud, dan kan de fabrikant van de HR-ketel de garantie intrekken.

Let goed op de kosten

Wanneer u kiest voor een HR-ketel verhuurder, let dan goed op de kleine lettertjes in het huurcontract. Is het bijvoorbeeld mogelijk dat de verhuurder de huurprijs verhoogt? En wat zijn de plichten van de verhuurder ten opzichte van u als huurder en het onderhoud van de ketel.

Aandachtspunten bij HR-ketel huren

Wanneer u een HR-ketel huurt, dan is het niet uw eigendom. Gaat het verhuurbedrijf failliet of wordt het overgenomen, dan kan het zijn dat het huurcontract niet wordt verlengd. In de huurvoorwaarden staat wat uw rechten zijn in deze gevallen. Wanneer u een huurcontract niet verlengd – bijvoorbeeld omdat u naar een andere verhuurder overstapt of een HR-ketel wilt kopen – dan wordt de HR-ketel weggehaald door de verhuurder. En gaat u uw huis verkopen, dan moet u het huurcontract mee verkopen aan de nieuwe eigenaar of ontbinden bij de verhuurder.