De cv-ketel zorgt voor verwarming en warm water in huis. De cv-ketel warmt het water op, waarna het via leidingen door het huis verspreid wordt en de warmte in verschillende ruimtes afgegeven wordt. Er bestaan verschillende soorten cv-ketels met andere eigenschappen. Comfortklasse, rendement, vermogen zijn enkele veelvoorkomende termen. ‘Cv’ is een afkorting voor centrale verwarming. Centraal, omdat de warmte in de cv-ketel wordt opgewekt, waarna het door het huis verspreid wordt.

Verschillende soorten cv-ketels

Er bestaan hoofdzakelijk twee typen cv-ketels: de solo cv-ketel en de combiketel. Een solo cv-ketel zorgt alleen voor centrale verwarming. Als je ook warm tapwater wilt hebben, dan is het nodig om een boiler of (keuken)geiser aan te schaffen. Veel mensen kiezen daarom voor een zuinige combiketel. Een combiketel zorgt zowel voor de centrale verwarming als warm tapwater. De meeste cv-ketels die tegenwoordig te koop zijn, hebben een hoog rendement en worden daarom ook wel HR-ketels genoemd. Als je nog een oude cv-ketel hebt, dan is het een goede investering om deze te vervangen door een energiezuinig exemplaar met een hoog rendement. Let daarbij onder andere op het vermogen, maar bijvoorbeeld ook op de CW-klasse. Met de juiste cv-ketel bespaar je op die manier gemakkelijk veel gas. Cv-ketels worden gemiddeld eens in de 12 tot 15 jaar vervangen.

Een cv-ketel huren of kopen?

Omdat een nieuwe cv-ketel meestal een behoorlijke uitgave is, bieden we ook de mogelijkheid om een nieuwe cv-ketel te huren. Zo spreid je de kosten van een nieuwe cv-ketel uit over een langere periode en heb je niet ineens te maken met een grote uitgave, terwijl je wel direct profiteert van een lager gasverbruik. Het onderhoud is inbegrepen in de huurprijs. Bovendien ben je flexibel. Na 2 jaar is de huur maandelijks opzegbaar.

Onderhoud van een cv-ketel

Een cv-ketel is een apparaat dat aardgas verbruikt om water op te warmen. Om veilig en goed te kunnen blijven werken, is regulier cv-ketel onderhoud een vereiste. Een deel van dit onderhoud kun je zelf uitvoeren, maar toch is het nodig om ongeveer eens per jaar (afhankelijk van de leeftijd van je cv-ketel) het onderhoud door een installateur te laten doen. Hiervoor sluiten veel mensen een onderhoudscontract af. Oudere cv-ketels hebben gemiddeld een keer per jaar onderhoud nodig, terwijl een moderne cv-ketel slechts om de twee jaar onderhouden hoeft te worden. Met goed onderhoud zorg je voor een langere levensduur.