Na hoeveel jaar is een cv-ketel aan vervanging toe? Hoe zorgt u ervoor dat de cv-ketel het zo lang mogelijk goed blijft doen? Check zelf of u er alles aan doet om uw centrale verwarming in topconditie te houden.

Is uw cv-ketel 12 jaar of ouder?

Na 12 jaar worden de onderhoudskosten zo hoog, dat u beter uw cv-ketel kunt vervangen. Bovendien zijn moderne cv-ketels veel energiezuiniger dan modellen van 12 jaar geleden. Een nieuwe cv-ketel aanschaffen is een investering maar uw energierekening gaat direct omlaag.

Hoeveel kost een onderhoudscontract?

Laat u uw cv-ketel regelmatig onderhouden? Net als alle apparaten slijt ook een cv-ketel in de loop van de jaren. Regelmatig onderhoud is daarom echt nodig om de levensduur van uw cv-ketel te verlengen. Ook een nieuwe cv-ketel heeft na twee jaar elk jaar onderhoud nodig. Een service- en onderhoudsabonnement heeft verschillende voordelen:

  • Met professioneel onderhoud voorkomt u dat u halverwege het stookseizoen in de kou komt te zitten.
  • Mocht er toch een storing zijn, dan komt er snel een monteur om het probleem te verhelpen.
  • Vervanging van onderdelen vanwege normale slijtage is meestal gratis.
Een goed onderhouden cv-ketel is bovendien veilig. U voorkomt dat er koolmonoxide in uw huis komt. Ook controleert de monteur de temperatuur van het water. Die moet minimaal 60 graden zijn om legionellabacteriën in de waterleidingen te voorkomen.


Past uw onderhoudscontract bij uw type cv-ketel?

Is uw cv-ketel net nieuw of al wat ouder? Wat voor type cv-ketel is het? Welk model? Vraag vandaag nog een adviesgesprek over een service- en onderhoudsabonnement aan, zodat u precies weet hoeveel het onderhoud gaat kosten.

Heeft uw monteur het OK CV-keurmerk?

Sinds 1 januari 2015 mogen cv-monteurs met de juiste papieren het OK CV-label voeren. Dit is een vrijwillig kwaliteitslabel, op initiatief van UNETO-VNI (de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel), de VFK (Vereniging van Fabrikanten van Ketels voor centrale verwarming) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Een cv-monteur is niet wettelijk verplicht om het OK CV-label te voeren, maar als hij het wel heeft, weet u zeker dat hij zijn vak verstaat.

Wat kost het vervangen van uw cv-ketel?

Het blijft toch een grote investering: het kopen van een nieuwe cv-ketel. Voor een goede cv-ketel betaalt u tussen de € 1.000 en € 2.500. Dit bedrag is inclusief de kosten van de installatie (ongeveer 40% van het totaalbedrag). U kunt ook een cv-ketel huren bij ons. Dan zit u er altijd warmpjes bij voor minder dan 1 euro per dag inclusief service en onderhoud. Het installeren van uw nieuwe cv-ketel duurt gelukkig niet zo lang. Binnen 4 tot 6 uur is uw monteur klaar met installeren. ’s Avonds kunt u dus weer gewoon in een warm bad. Als u ook radiatoren wilt vervangen, is uw monteur natuurlijk langer bezig.

Waarom zou u uw cv-ketel vervangen?

U zult maar zo’n pech hebben: de eerste échte koude dag van het jaar en uw cv-ketel laat het afweten. Daar zit u dan, in de kou. Door regelmatig uw ketel te laten controleren, is de kans een stuk kleiner dat uw ketel u in de kou laat staan. Met onderhoud vergroot u de levensduur van uw cv-ketel, maar tussen de twaalf en vijftien jaar is het toch wel tijd om afscheid te nemen. Het is het overwegen waard om uw cv-ketel op tijd te vervangen, zo voorkomt u dat u ineens in de kou zit. Minder kans ook op storingen én u heeft als het goed is ook een beter rendement.

Hoe haalt u het meeste uit de cv-ketel?

Een cv-ketel is een vrij ingewikkeld apparaat. Daarom herkennen mensen veel voorkomende problemen niet op tijd. Dat is juist zo handig aan een ervaren cv-ketelmonteur. Deze lost kleine problemen direct op tijdens een onderhoudsbeurt. Nog voordat ze voor een storing kunnen zorgen! Zo zorgt u dat uw cv-ketel blijft werken.

Daarnaast is het belangrijk om uw cv-ketel steeds opnieuw optimaal in te stellen. Dat verhoogt ook het rendement van uw ketel: u verbruikt dan minder energie. Tijdens een onderhoudsbeurt doet uw monteur dit standaard. Dit kan u een 5 tot zelfs 25% beter rendement opleveren.

Check ook de warmtewisselaar, automatische ontluchter, luchtdrukschakelaar, ventilator en het elektronische deel van uw cv-ketel. Onderdelen die erom bekend staan dat ze vuil kunnen worden of kapot gaan. Stuk voor stuk aanslagen op uw rendement. Goed onderhoud zorgt voor een langere levensduur van uw cv-ketel.

Hoe bespaart u op stookkosten?

Bij het installeren van een cv-ketel krijgt u vaak ook direct een thermostaat. Deze regelt de temperatuur in huis en stuurt de cv-ketel aan. U geeft zelf aan hoe warm u een ruimte wilt hebben. Klokthermostaten zijn ook programmeerbaar, zowel het tijdstip als de temperatuur. Tegenwoordig kiezen veel mensen voor een slimme thermostaat, zoals een Nest thermostaat. Zo’n slimme thermostaat biedt veel extra functies, zoals het regelen van de temperatuur terwijl u zelf niet thuis bent. Slimme thermostaten leren ook van uw leefritme en schakelen zichzelf uit als ze merken dat er niemand thuis is. Zo verspilt u geen energie aan het verwarmen van een leeg huis.

 

Bent u zeker van een warme woning?

Doe de Warme Woning Check