Is uw oude cv-ketel aan vervanging toe? Dan is het tijd voor een nieuwe cv-ketel. Tegenwoordig heeft u keuze uit veel verschillende merken en modellen. Wat is de beste cv-ketel voor uw woning? Wij vertellen u graag waar u op moet letten.

Hoe kiest u een nieuwe cv-ketel?

De vele merken en modellen maken de keuze voor een nieuwe cv-ketel lastig. Let in ieder geval op het volgende:
 • Het soort cv-ketel: een solo cv-ketel of een combiketel
 • Het vermogen van de cv-ketel
 • De CW-waarde van de cv-ketel
 • De prijs van de cv-ketel inclusief installatie

Een solo cv-ketel of een combiketel

Een solo cv-ketel verwarmt alleen de radiatoren. De solo cv-ketel verwarmt dus geen water voor de keuken of de badkamer. Daarvoor moet de solo cv-ketel gecombineerd worden met een boiler of geiser. De solo cv-ketel is doorgaans goedkoper dan een combiketel. De meeste mensen kiezen echter voor een combiketel. Een combiketel verwarmt de woning via de radiotoren, én zorgt voor warm water in de keuken en de badkamer.

Het vermogen van de cv-ketel

Het is van belang dat uw cv-ketel voldoende capaciteit heeft om uw huis en water te verwarmen. Het vermogen van de cv-ketel is van een aantal zaken afhankelijk:

Het type en de inhoud van de woning

Een grotere woning heeft een cv-ketel met meer vermogen nodig dan een kleinere woning. Het vermogen van de cv-ketel wordt uitgedrukt in Kilowatt (kW). Als vuistregel kunnen we stellen dat een vrijstaande woning een cv-ketel met meer vermogen nodig heeft dan een appartement. Hieronder vindt u de richtlijnen voor verschillende typen woningen. Dit kan afwijken van uw situatie, en is slechts bedoelt ter indicatie.

 • appartement: 11-23 kW
 • tussenwoning: 16-28 kW
 • hoekwoning of tweekapper: 16-30 kW
 • vrijstaande woning: meer dan 30 kW

Het is belangrijk dat het vermogen van de cv-ketel aansluit bij het type en de inhoud van de woning. Past dit niet, en is het vermogen van de cv-ketel te groot voor uw woning, dan spreken we van overcapaciteit. In dat geval maakt de cv-ketel niet optimaal gebruik van het rendement. 

Het bouwjaar en de isolatie van de woning 

Over het algemeen geldt dat een nieuwere woning beter geïsoleerd is dan een oudere woning. Als uw woning goed geïsoleerd is, kan er minder warmte de woning verlaten. Is uw woning niet goed geïsoleerd, dan heeft de cv-ketel meer moeite met het verwarmen van uw woning. Dit is van invloed op het benodigde vermogen van de cv-ketel.

De CW-waarde van de cv-ketel

De CW-waarde van de cv-ketel - of CW-klasse -  is een gaskeurlabel. CW staat voor Comfort Warm Water. Hieronder ziet u een overzicht van de verschillende CW-klassen.

 • CW3 klasse cv-ketel
  Geschikt voor de keuken, de spaardouche óf het bad. Deze kunnen niet gelijktijdig verwarmd worden. 
 • CW4 klasse cv-ketel
  Geschikt voor de keuken, de douche of het bad. U kunt beperkt gelijktijdig warm water gebruiken op deze plekken.
 • CW5 klasse cv-ketel
  Geschikt voor keuken, de douche of het bad. Deze kunt u redelijk tegelijkertijd gebruiken. Heeft u een stortdouche of regendouche? Dan heeft u een CW5 klasse cv-ketel nodig.
 • CW6 klasse cv-ketel
  Geschikt voor de keuken, de douche of het bad. Op deze plekken kunt u gelijktijdig warm water gebruiken. Cv-ketels met deze CW-waarde zijn geschikt voor huizen met meerdere badkamers.

De warmwaterbehoefte en grootte van het huishouden 

Heeft u meerdere badkamers, of heeft u een stortdouche? Dit zorgt voor een hogere warmwaterbehoefte. U heeft namelijk op meerdere plekken warm water nodig. De grootte van uw huishouden speelt eveneens een belangrijke rol. Heeft u een groot huishouden? Dan heeft u doorgaans een cv-ketel met meer vermogen nodig dan een kleiner huishouden.

De prijs van de cv-ketel inclusief installatie

De prijs van de cv-ketel is sterk afhankelijk van de CW-waarde en het merk cv-ketel. Hoe hoger de CW-waarde van de cv-ketel, hoe duurder het toestel. De kosten voor de cv-ketel installatie zijn vooral afhankelijk van de indeling van de woning. Daarom is het geven van een prijsindicatie die voor iedere situatie geldt lastig. 

Het is belangrijk de cv-ketel te laten installeren door een professionele en gecertificeerde monteur. Zo bent u verzekerd van een veilige en goed werkende cv-ketel. Bij onze servicepartners werken uitsluitend erkende monteurs.  

In een gratis adviesgesprek bekijken we graag uw situatie. Zo weet u wat de cv-ketel en de installatie kost en bent u zeker van een professionele installatie.

Vraag een gratis adviesgesprek aan