Verwarming maakt een groot deel uit van uw energierekening. Welke mogelijkheden zijn er om zuiniger te stoken en het toch behaaglijk te houden?

Hoeveel kunt u besparen door zuiniger te verwarmen?

Stookkosten maken in veel huishoudens een groot deel uit van de energierekening. Hoeveel u precies kunt besparen, hangt van allerlei factoren af. Woont u in een oud, vrijstaand huis zonder isolatie? Dan kan de besparing oplopen tot 1.500 euro per jaar. Woont u in een nieuw appartement? Dan gaat het om enkele tientjes per jaar.

Wat zijn de voordelen van zuiniger verwarmen?

Als u minder gas verbruikt, stoot u minder CO2 uit. Dat is belangrijk voor het klimaat. Daarnaast is iedere euro die u uitspaart natuurlijk mooi meegenomen.

Heeft zuiniger verwarmen ook nadelen?

Zuiniger verwarmen hoeft niet ten koste te gaan van uw comfort. Sommige maatregelen vragen wel wat meer zelfdiscipline, bijvoorbeeld om tussendeuren in huis gesloten te houden. Voor bijvoorbeeld isolatie is een investering nodig die u pas later terugverdient.

Hoe kunt u zuiniger verwarmen met uw cv-ketel?

Uw cv-ketel speelt een belangrijke rol in de verwarming van uw huis. Zuiniger verwarmen begint dan ook met een kritische blik op uw cv-ketel. Let vooral hierop:

 • Laat uw cv-ketel regelmatig door een expert onderhouden. Dat is belangrijk voor uw veiligheid. Ook hebt u minder last van storingen en gaat de ketel langer mee.
 • Overweeg de aanschaf van een hr-combiketel. Dat is één toestel voor de radiatoren en de douche samen. Moderne hr-combiketels hebben geen voorraadvat. Daarmee bespaart u energie. Het duurt wel iets langer voordat douchewater op temperatuur is. Vooral in combinatie met een zonneboiler is een hr-combiketel enorm energiezuinig.
 • Is uw cv-ketel al wat ouder? Overweeg dan ook hem te vervangen door een hr-ketel, zelfs als hij nog goed werkt.
 • Koop geen grotere ketel dan u nodig hebt. Voor een eengezinswoning van 300 m3 is een ketel van 20-25 kW groot genoeg. Woont u in een geïsoleerd nieuwbouwhuis? Dan hebt u zelfs genoeg aan 15-20 kW.
 • Is de cv-pomp instelbaar? Zet hem dan zo laag mogelijk. De pomp gebruikt namelijk veel stroom. Moderne cv-ketels regelen de snelheid van de pomp automatisch. 

Hoe kunt u zuiniger verwarmen met de Nest thermostaat?

Moderne thermostaten zoals de Nest Learning Thermostat zijn een soort kleine computertjes. Ze helpen u op verschillende manieren om energie te besparen:

 • De Nest thermostaat heeft een bewegingssensor. Bent u niet thuis? Dan gaat de verwarming automatisch in een lagere stand.
 • U bedient de Nest thermostaat op afstand met de bijbehorende app. Zo zet u de verwarming vast hoger als u bijna thuis bent.
 • De Nest thermostaat is programmeerbaar. Gaat u op vaste tijden slapen? Stel dan in dat de verwarming automatisch een uur van tevoren uitschakelt. 

Hoe kunt u zuiniger verwarmen door te ventileren?

Ventilatie is belangrijk omdat u en uw gezinsleden veel vocht produceren. Vochtige lucht is ongezond. Bovendien is voor de verwarming van vochtige lucht meer energie nodig. Ventileer daarom elke dag van het jaar. Dat is extra belangrijk als uw huis geïsoleerd is. Gaat u uw mechanische ventilatiesysteem vervangen? Koop dan een exemplaar met gelijkstroommotor. Die gebruikt minder energie dan een wisselstroommotor.

Wat kunt u nog meer doen om zuiniger te verwarmen?

 • Stook niet in kamers waar u niet bent.
 • Laat radiatoren vrij. Zorg dat er geen gordijnen voor vallen en zet er geen kasten voor.
 • Gebruik radiatorfolie om warmte terug te kaatsen. Anders verwarmt u de buitenmuur en lekt de warmte het huis uit.

 

Bent u zeker van een warme woning?

Doe de Warme Woning Check