Meer artikelen over:

Elektrisch rijden

Een elektrische auto, maar nog geen laadpaal? Er bestaan verschillende subsidies, met name voor zakelijk gebruik en VvE's. Dit artikel helpt je bij het navigeren door alle opties. We leggen je graag uit welke subsidies er beschikbaar zijn en hoe je deze aanvraagt. Duik met ons in de wereld van laadpaal subsidies en bespaar mogelijk op jouw investering.

Subsidie laadpaal thuis

Denk je na over het installeren van een slimme laadpaal thuis? Dan zijn de kosten een belangrijke overweging. Momenteel zijn er helaas geen specifieke subsidies beschikbaar voor het kopen van een thuislaadpaal. Hoewel je momenteel misschien geen landelijke subsidie ontvangt voor een laadpaal thuis, kan dit in de toekomst zeker veranderen. Dus houd de mogelijkheden voor een subsidie laadpaal thuis scherp in de gaten! Meer over een laadpaal thuis.

Particuliere laadpaal subsidie

Denk je erover na om als particulier een laadpaal te installeren? Hoewel er landelijk gezien misschien geen subsidie voor een particuliere laadpaal beschikbaar is, kunnen er op lokaal niveau wel degelijk mogelijkheden zijn. Sommige steden en gemeenten bieden namelijk wél subsidies aan voor de installatie van laadpalen. Dat geldt met name voor gemeenten in Noord-Brabant en Limburg. Informeer dus zeker bij je lokale overheid naar de mogelijkheden!

Openbare laadpaal subsidie

Geïnteresseerd in het aanvragen van een openbare laadpaal? We hebben goed nieuws voor je. In veel regio's mag je dankzij lokale subsidies een gratis openbare laadpaal aanvragen. Hierdoor bespaar je op de extra kosten en geniet je van het gemak van een laadpaal dicht bij huis. Dit geldt bijvoorbeeld als je geen eigen oprit hebt. Dit maakt het laden van jouw elektrische auto nog toegankelijker.

Openbare laadpaal aanvragen

In Nederland stimuleren veel gemeenten het gebruik van elektrische auto's door openbare laadpalen te installeren. Maar deze laadpalen verschijnen niet zomaar. Jij dient een verzoek in bij je gemeente om een laadpaal in je buurt te laten plaatsen. Bekijk eerst of je gemeente tot de aangesloten gemeenten behoort. Na goedkeuring installeert de gemeente een gratis laadpaal voor je elektrische auto bij jou in de buurt. Dit kost je niets, maar het is niet je persoonlijke laadpaal. Andere buurtbewoners maken er mogelijk ook gebruik van.

Regels en beleid

Er zijn wel een paar dingen die je in gedachten moet houden. Let op het volgende:

  • Niet elke gemeente in Nederland biedt deze service. Het beleid wordt lokaal bepaald.
  • Veel gemeenten kijken eerst naar de beschikbaarheid van laadpalen in de regio. Als er al laadpalen in jouw buurt staan, is de kans groter dat jouw aanvraag wordt afgewezen.
  • Sommige gemeenten stellen eisen aan de elektrische auto. Denk bijvoorbeeld aan de eis van een 100% elektrische auto, een bepaalde actieradius of een minimale accucapaciteit bij het beoordelen van de aanvraag.
  • In de meeste gevallen moet je kunnen aantonen dat je zelf geen laadpaal kunt installeren. Bijvoorbeeld omdat je geen parkeergelegenheid hebt bij je huis of appartement.

Subsidie privé laadpaal

Denk je erover om een elektrische auto aan te schaffen en heb je een privé laadpaal op het oog? We helpen je graag om de mogelijkheden van subsidie voor een laadpaal te verkennen.

Momenteel zijn er geen landelijke subsidies voor de aankoop van een privé laadpaal. Wel kun je in sommige gevallen profiteren van lokale subsidies. Verschillende steden en gemeenten bieden hun eigen subsidies aan voor de installatie van laadpalen. Controleer dus zeker bij je lokale overheid welke mogelijkheden er zijn.

Subsidie laadpaal zakelijk

Als je een laadpaal op zakelijke naam aanschaft en deze als investering in het bedrijf ziet, zijn er wel subsidies. Ondernemers profiteren van verschillende fiscale voordelen voor het plaatsen van een zakelijke laadpaal. In 2024 breng je tot 45% van het investeringsbedrag in mindering, afhankelijk van de milieueffecten en de gangbaarheid van het voertuig. Dit geldt alleen voor slimme laadpalen, volgens het Open Charge Point Protocol.

Let op: voor een oplaadpunt voor 'lichte' voertuigen krijg je in 2024 geen investeringsaftrek van de MIA/Vamil meer. Je krijgt nog wel investeringsaftrek voor oplaadpunten voor zware voertuigen.

Milieu investeringsaftrek

Bovendien komt een investering in laadpalen voor ten hoogste 2.500 euro van het investeringsbedrag in aanmerking voor de Milieu Investeringsaftrek (MIA). Met de MIA profiteer je van een fiscaal voordeel, waarbij je tot 36% van het totale investeringsbedrag mag aftrekken van de fiscale winst. Het mooie is dat dit bovenop je gebruikelijke investeringsaftrek komt. Check de exacte regels en eisen op de website van de overheid.

Je draagt dus als zakelijk elektrisch rijder niet alleen bij aan een beter milieu, maar het levert je ook nog eens financieel voordeel op. Maar hoe werkt het precies? Heel eenvoudig. Je meldt je investering binnen drie maanden na de investeringsverplichting aan bij RVO.nl.

Willekeurige afschrijving milieu investeringen (VAMIL)

Naast de Milieu Investeringsaftrek (MIA) is er nog een andere aantrekkelijke fiscale regeling: de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen, beter bekend als VAMIL.

Met VAMIL bepaal je zelf wanneer je 75% van je investering afschrijft. Dit levert een liquiditeits- en rentevoordeel op. Het moment van investeringskosten afschrijven heb je zelf in de hand, wat betekent dat je strategisch kunt kiezen voor het moment waarop dit je het meeste oplevert. De resterende 25% schrijf je regulier af. Houd er rekening mee dat je je investering binnen drie maanden na de investeringsverplichting moet aanmelden bij RVO.nl. Lees er meer over op de RVO website.

De laadpaal valt dus onder MIA en VAMIL, waardoor de zakelijke subsidie een groot percentage van de investering dekt. Zo maakt de overheid het voor jou als ondernemer aantrekkelijker om te investeren in duurzame mobiliteit. Duik in de mogelijkheden en draag bij aan een groenere toekomst.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek KIA

Bij de aanschaf van een laadpaal kun je ook profiteren van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Met de KIA wordt investeren in een laadpaal nog aantrekkelijker omdat je een deel van de investering mag aftrekken van je winst. Dat betekent minder belasting betalen en dus meer geld overhouden.

Maar hoe werkt het precies? Heel eenvoudig. Als je in een jaar meer dan 2.600 euro investeert in bedrijfsmiddelen, zoals een laadpaal, dan kun je in aanmerking komen voor de KIA. Het percentage van de aftrek hangt af van het geïnvesteerde bedrag. De belastingdienst heeft hiervoor handige tabellen beschikbaar. Bekijk de website van de belastingdienst om te bepalen of je recht hebt op de KIA.

Subsidie laadpaal VvE

Denk je erover na om als vereniging van eigenaren (VvE) een laadpaal te installeren voor elektrische auto's? Goed nieuws! Je komt in aanmerking voor aantrekkelijke subsidies die de kosten van deze investering verlagen.

De SVVE-subsidie biedt je namelijk de mogelijkheid om 75% van de advieskosten voor het installeren van een laadpunt terug te krijgen, tot een maximum van 1.500 euro. Dit betekent dat je als VvE slechts een kwart van de advieskosten zelf hoeft te dragen. Een mooie kans om professioneel advies in te winnen over de beste laadoplossingen voor jouw situatie. Lees meer over laadpalen subsidie en advies voor vve's.

RVO subsidie laadpaal

Vanaf 1 januari 2024 subsidieert de overheid ook de aanleg van elektrische leidingen voor laadpalen bij VvE's. Hiermee maakt de overheid de installatie van laadpalen voor VvE’s nog aantrekkelijker. De exacte details en voorwaarden van deze regeling vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Subsidie elektrisch rijden

Denk je na over de overstap naar elektrisch rijden? We helpen je graag op weg met waardevolle informatie. Hoewel er momenteel geen subsidie beschikbaar is voor particuliere laadpalen, hebben we goed nieuws voor je als het gaat om het aanschaffen van een elektrische auto.

De overheid stimuleert elektrisch rijden met de Subsidieregeling Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP). Ga je voor een nieuwe auto via private lease, dan vraag je 2.950 euro subsidie aan. Sluit je de leaseovereenkomst af vanaf 1 januari 2024, dan kom je in aanmerking voor deze subsidie. Kies je voor een tweedehands elektrische auto, dan krijg je 2.000 euro subsidie.

Let wel, ieder jaar is een bepaald bedrag beschikbaar en geldt: op is op. Dus waar wacht je nog op? Stap vandaag nog over op elektrisch rijden en profiteer van deze voordelen! Lees meer over subsidie elektrisch rijden.

Veelgestelde vragen over subsidie laadpaal

Wat is de landelijke subsidie voor privé laadpalen?

Er bestaat momenteel geen landelijke subsidie voor het installeren van een privé laadpaal.

Bieden gemeenten subsidies aan voor laadpalen?

Ja, sommige gemeenten bieden lokale subsidies of mogelijkheden aan, zoals de installatie van een openbare laadpaal in jouw buurt na jouw aanvraag.

Stel ik woon in een appartement zonder parkeerplaats, kom ik dan in aanmerking voor een openbare laadpaal?

Ja, juist in deze situatie kom je met een aanvraag voor een openbare laadpaal in aanmerking. Je moet kunnen aantonen dat je geen mogelijkheid hebt om zelf een laadpaal te plaatsen.

Meer artikelen over:

Elektrisch rijden