Meer artikelen over:

Elektrisch rijden

Rijd je elektrisch en vraag je je af hoe het opladen bij openbare laadpalen precies werkt? Of ben je op zoek naar de meest kosteneffectieve laadopties in jouw regio? Misschien denk je zelfs na over het installeren van een eigen laadpaal. Wat je situatie ook is, dit artikel heeft de antwoorden die je nodig hebt. We geven je duidelijke oplossingen voor veelvoorkomende problemen en helpen je om het meeste uit je elektrische rijervaring te halen. Lees verder en ontdek alles over openbare laadpalen.

Hoe werkt een openbare laadpaal?

Of je nu thuis op de oprit of in het openbaar je elektrische auto oplaadt, je doet het snel en eenvoudig. Het grote verschil? Bij het opladen in het openbaar heb je een laadpas nodig. Maar hoe werkt een openbare laadpaal precies? Dat leggen we je graag stap voor stap uit:

  1. Pak de laadkabel van je auto en sluit deze aan op de laadpaal.
  2. Heb je jouw laadpas bij de hand? Die scan je bij de kaartlezer als dat nodig is.
  3. Je hebt zojuist de laadpaal geactiveerd. Je auto slurpt nu stroom (en jij misschien even koffie).
  4. Wil je stoppen met laden? Scan dan je laadpas opnieuw bij de kaartlezer.
  5. Vergeet tot slot niet om de laadkabel te verwijderen.

Openbare laadpaal zoeken

Een openbare laadpaal zoeken kan op verschillende manieren. Eén van de meest gebruikte methoden is Google Maps. Typ 'openbare laadpaal' in de zoekbalk en Google Maps toont je alle beschikbare laadpalen in jouw omgeving. Handig als je onderweg bent en snel een laadpaal nodig hebt.

Openbare laadpalen kaart

De Essent Laden app maakt het zoeken naar een openbare laadpaal nog eenvoudiger. Met deze app met openbare laadpalen kaart zie je in één oogopslag waar je in heel Europa met jouw laadpas kunt laden. En dat is niet alles. Je ziet ook direct wat de tarieven zijn bij elke laadpaal. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. Download de Essent Laden app voor Apple of Android.

Hoe betalen bij openbare laadpaal

Betalen bij een openbare laadpaal? Dat doe je met gemak! Wanneer je jouw elektrische auto oplaadt bij een openbare laadpaal, heb je verschillende mogelijkheden om te betalen. En met een laadpas, zoals de laadpas van Essent, wordt het nog eenvoudiger.

Met de Essent laadpas kun je bij alle openbare laadpalen in Nederland, België en Luxemburg laden. De aanschaf van de pas is gratis en met een Essent laadpas hoef je nooit een starttarief te betalen.

Laadpas of QR code

Maar wat als je geen laadpas hebt? Geen zorgen! Veel laadpalen bieden de optie om te betalen via een QR-code of de identificatie op de paal. Je meldt je simpelweg aan bij de laadpaal met een kredietkaart en je bent klaar om te laden. Of je nu kiest voor een laadpas, een app of een kredietkaart, het betalen bij een openbare laadpaal is net zo eenvoudig als het tanken van brandstof.

Tarieven openbare laadpalen

De tarieven bij openbare laadpalen verschillen per regio en wat voor soort laadpaal je gebruikt. Je hebt naast normale openbare laadpalen namelijk ook snelladers. Snelladen is doorgaans duurder dan normaal laden.

Waar je voor normaal laden gemiddeld 60 cent betaalt per kWh, betaal je voor snelladen gemiddeld 69 cent per kWh (bron: Milieu Centraal). Deze krachtige laadpalen leveren een hoger vermogen, waardoor je auto in een mum van tijd weer volledig opgeladen is. Ideaal voor als je onderweg bent en snel wilt doorrijden.

Als je vaak bij een openbare laadpaal oplaadt, overweeg dan een abonnement op een laadpas. Dit kost bij ons slechts 4 euro per maand en bespaart je op de lange termijn veel geld. Vooral als je meer dan 10 keer per maand openbaar laadt.

Goedkoopste openbare laadpaal

Op zoek naar de goedkoopste openbare laadpaal? Je hoeft niet langer te gissen waar je het voordeligst jouw elektrische auto oplaadt. De Essent Laden app toont in één oogopslag waar je in heel Europa met jouw laadpas laadt, inclusief de bijbehorende laadtarieven per laadpaal.

Openbare laadpaal werkt niet

Een openbare laadpaal die niet werkt? Dat is een vervelende situatie. Maar wees gerust, meestal is de oplossing eenvoudiger dan je denkt. Laten we eens kijken naar de meest voorkomende problemen en hoe je deze oplost.

  • Het eerste wat je moet controleren, is de laadkabel. Soms leidt een slechte verbinding tot problemen. Zorg ervoor dat de stekker goed in de laadpaal en de auto zit. Als dit het probleem niet oplost, probeer dan een andere kabel als je die bij de hand hebt.
  • Een ander veelvoorkomend probleem is een storing in de stroomtoevoer. Dit kan gebeuren bij zowel de laadpaal als jouw auto. In het eerste geval neem je contact op met de beheerder van de laadpaal. Het telefoonnummer vind je meestal op de laadpaal zelf. Als het probleem bij jouw auto ligt, laat dan een professionele monteur ernaar kijken.
  • Het kan ook gebeuren dat de laadsessie niet activeert, ondanks dat je de laadpas correct gebruikt. Probeer in dit geval de laadsessie opnieuw te starten of gebruik een andere laadpas als je die hebt.
  • Bij sommige laadpalen komen problemen voor zoals een trage stroomtoevoer of overbelasting. In dergelijke gevallen is het raadzaam om een andere laadpaal te zoeken.
  • En tot slot, als de laadpaal beschadigd of geblokkeerd is, meld dit dan direct aan de beheerder van de laadpaal.

Dus, wat doe je als een openbare laadpaal niet werkt? Begin met het controleren van de laadkabel en probeer de laadsessie opnieuw te starten. Als dat niet werkt, neem dan contact op met de beheerder en/of zoek een andere laadpaal in de buurt.

Eigen laadpaal openbare weg

Heb je geen eigen terrein voor een laadpaal, maar wil je toch genieten van het gemak van een eigen laadpunt? Gemeenten bieden daar verschillende oplossingen voor. Check de mogelijkheden bij jouw gemeente en vraag om toestemming.

Heb je bijvoorbeeld geen privé parkeerplaats? Dan biedt het plaatsen van een eigen laadpaal tegen de gevel wellicht de oplossing. Deze optie vraagt om een slimme aanpak. Je plaatst de laadpaal tegen de gevel van je woning en leidt de laadkabel over de stoep naar je de openbare weg waar je je auto parkeert. Zo laad je jouw elektrische auto probleemloos op, zelfs zonder eigen oprit.

Maar let op: veiligheid staat voorop. Zorg ervoor dat de kabel geen struikelgevaar vormt voor voetgangers. Gebruik bijvoorbeeld een kabelgoot om de laadkabel veilig over de stoep te leiden. En vraag altijd eerst toestemming bij je gemeente.

Openbare laadpaal aanvragen gemeente

Heb je geen eigen terrein en nog geen openbare laadpaal in de buurt? Een openbare laadpaal aanvragen doe je bij je gemeente. De gemeente beoordeelt jouw aanvraag en bekijkt of er voldoende openbare laadpalen in de buurt zijn. Is dit niet het geval? Dan regelt de gemeente de plaatsing en exploitatie van de laadpaal via een marktpartij. Dit is gratis. Houd er rekening mee dat het een halfjaar kan duren. Vraag de openbare laadpaal dus op tijd aan.

Openbare laadpaal op eigen terrein

Denk je erover om een openbare laadpaal op eigen terrein te plaatsen? Dat is een uitstekend idee! Het biedt tal van voordelen en mogelijkheden. Maar zoals bij elke beslissing, zijn er ook enkele overwegingen om in gedachten te houden. Laten we eens kijken hoe je een privé laadpaal openbaar maakt en welke voordelen dit biedt.

Laadpaal openbaar maken

Heb je een privé laadpaal en wil je deze openbaar maken? Een van de grootste voordelen van het openbaar maken van je eigen laadpaal is dat je bijdraagt aan een groener Nederland. Je breidt het netwerk van laadstations namelijk uit. Ook genereer je extra inkomsten, want andere elektrische rijders betalen voor het gebruik van jouw laadpaal.

Van privé naar publieke laadpaal

Maar hoe maak je jouw laadpaal thuis openbaar? Allereerst heb je toestemming nodig van de gemeente. Dien een aanvraag in waarin je uitlegt dat je jouw privé laadpaal openbaar wilt maken. De gemeente beoordeelt jouw aanvraag en geeft meestal toestemming als er niet voldoende openbare laadpalen in de buurt zijn.

Kies je ervoor je eigen laadpaal te verhuren, dan komt deze automatisch op de lijst met openbare laadstations te staan. Let wel op, er zijn ook enkele overwegingen. De laadpaal blijft jouw eigendom, wat betekent dat jij verantwoordelijk bent voor het onderhoud. Daarnaast moet je bereid zijn om andere elektrische rijders op jouw terrein te laten laden.

Veelgestelde vragen over openbare laadpalen

Hoe snel kan ik mijn auto opladen bij een openbare laadpaal?

De oplaadtijd hangt af van verschillende factoren, waaronder het vermogen van de laadpaal en de capaciteit van de accu van je auto. Over het algemeen duurt het enkele uren om een elektrische auto volledig op te laden bij een openbare laadpaal. Bij een snellader duurt opladen tot 80 procent gemiddeld een halfuur.

Wat zijn de kosten van het gebruiken van een openbare laadpaal?

De kosten kunnen variëren, afhankelijk van de aanbieder van de laadpaal. Je betaalt meestal per kWh, en soms is er een starttarief. Ga uit van zo'n 60 cent per kWh bij normale openbare laadpunten.

Kan ik een eigen laadpaal plaatsen op openbare grond?

Nee, je mag een eigen laadpaal in principe alleen op eigen grond plaatsen, zoals op een inrit of in een garage. Heb je geen eigen terrein? Vraag dan een openbare laadpaal in de buurt aan bij de gemeente.

Alles over elektrisch laden

Meer artikelen over:

Elektrisch rijden