Meer artikelen over:

Elektrisch rijden

Rijd je elektrisch? Dan kun je subsidie aanvragen en belastingvoordelen krijgen. We zetten deze hier voor je op een rij. Of je nu een leasebak neemt, een gloednieuwe wagen koopt of tweedehands auto op de kop tikt: bekijk hier hoeveel jij bespaart.

Elektrisch rijden subsidie 2024

Er zijn verschillende subsidies en belastingvoordelen in Nederland voor elektrisch rijden. Hiermee stimuleert de overheid zowel particulieren als ondernemers om over te stappen op elektrische auto's. Dit zijn de 5 regelingen die in 2024 gelden:

 1. Subsidie elektrische personenauto's particulieren (SEPP)
 2. Vrijstelling van motorrijtuigenbelasting (MRB)
 3. Vrijstelling van belasting van personenauto's en motorrijwielen (BPM)
 4. Lagere bijtelling voor zakelijke rijders
 5. Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA)

Subsidieregeling elektrische personenauto's particulieren

Alle particulieren die elektrisch gaan rijden, kunnen de Subsidieregeling Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP) aanvragen. Of je nu een nieuwe elektrische personenauto koopt, een tweedehands model kiest of via private lease rijdt. Wees er snel bij, want voor deze subsidie geldt op = op. Dit jaar is er in totaal 87,4 miljoen euro beschikbaar; 58 miljoen euro voor nieuwe elektrische auto's en 29,4 miljoen euro voor tweedehands modellen (bron: RVO).

Nieuwe elektrische personenauto

Voor een nieuwe elektrische auto kun je 2.950 euro subsidie krijgen. Wel zijn er een aantal voorwaarden, zoals:

 • Het gaat om een kleine middenklasse auto met een catalogusprijs tussen de 12.000 en 45.000 euro.
 • De auto is volledig elektrisch en heeft een accubereik van minstens 120 kilometer.
 • De koopovereenkomst moet op of na 1 januari 2023 zijn afgesloten.
 • De auto staat op jouw naam.
 • De auto moet 3 jaar op jouw naam blijven staan. Verkoop je de auto binnen 3 jaar? Dan moet je een deel van de subsidie terugbetalen.

Tweedehands elektrische auto

De SEPP is niet alleen van toepassing op nieuwe auto's, maar ook op gebruikte elektrische personenauto's. Voor een tweedehandsauto kun je 2.000 euro subsidie krijgen. Bij het aanvragen van de subsidie voor een gebruikte elektrische auto gelden dezelfde voorwaarden als bij een nieuwe. Ook gelden er nog andere aanvullende voorwaarden:

 • Let op dat de oorspronkelijke nieuwprijs tussen de 12.000 en 45.000 euro moet liggen.
 • Je moet de auto kopen bij een autobedrijf met RDW-erkenning Bedrijfsvoorraad.

Private lease

Het is ook mogelijk om de subsidie te krijgen als je ervoor kiest om een elektrische auto te leasen via private lease. Als je een nieuwe elektrische auto leaset, kun je een subsidie van 2.950 euro aanvragen. Dit wordt verdeeld over de looptijd van het leasecontract. Let bij leasen op de volgende voorwaarden:

 • De leasemaatschappij moet het Keurmerk Private Lease hebben.
 • Bij private lease krijg je de subsidie per maand uitbetaald.
 • Als je de leaseauto binnen 4 jaar weer inlevert, stopt de subsidie.
 • De leaseovereenkomst moet op of na 1 januari 2023 zijn afgesloten.

Vrijstelling MRB en BPM

De vrijstelling van motorrijtuigenbelasting (MRB) en de Belasting van personenauto's en motorrijwielen (BPM) in Nederland is zowel voor particulieren als voor bedrijven.

 1. Motorrijtuigenbelasting: eigenaren van volledig elektrische auto's hoeven geen wegenbelasting te betalen. Het maakt hierbij niet uit of de auto op naam van een particulier of een bedrijf staat.
 2. Belasting van personenauto's en motorrijwielen: deze belasting moet je normaal gesproken betalen bij de aanschaf van een nieuwe personenauto, motor of bestelauto. Het bedrag is afhankelijk van de CO2-uitstoot van het voertuig. Koop je een volledig elektrische auto? Dan betaal je geen BPM. Het maakt niet uit of je particulier of ondernemer bent.

Zakelijk elektrisch rijden subsidie

Zakelijk elektrisch rijden heeft veel voordelen. Stap jij ook over op een elektrische auto? Deze voordelen maken het voor jou als ondernemer aantrekkelijk.

Lagere bijtelling voor zakelijke rijders

In Nederland betaal je als zakelijke rijder bijtelling als je de auto van de zaak ook privé gebruikt. Een van de belangrijkste voordelen voor elektrische zakelijke rijders is de lagere bijtelling. Voor puur elektrische auto's geldt een bijtellingspercentage van 16%, met een maximum fiscale waarde van 40.000 euro. Boven deze grens betaal je het standaard bijtellingspercentage van 22%.

Stel je hebt een elektrische auto met een fiscale waarde van 50.000 euro. Dan betaal je dus over de eerste 40.000 euro een bijtelling van 16%. Voor de resterende 10.000 euro (50.000 - 40.000) betaal je de standaard bijtelling van 22%. Het lagere bijtellingspercentage is geldig voor 5 jaar.

Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA)

Dit is een subsidie voor ondernemers en non-profitorganisaties die een nieuwe volledig elektrische bedrijfsauto kopen of leasen. Je kunt als ondernemer of non-profit organisatie tot 5.000 euro subsidie krijgen. De subsidiepot voor 2023 is sinds 28 augustus op. De huidige regeling loopt tot en met 2025, maar de exacte details en subsidiebedragen kunnen per jaar verschillen. Het is dus nog niet zeker hoeveel je volgend jaar kunt aanvragen.

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

De milieu-investeringsaftrek (MIA) en willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) zijn belastingvoordelen die bedrijven kunnen krijgen als ze investeren in milieuvriendelijke producten of bedrijfsmiddelen. Per 2022 is de regelgeving rondom subsidies op elektrische auto’s aangescherpt. Reguliere elektrische auto’s vallen niet meer onder de MIA en VAMIL. Elektrische bestelauto’s en personenauto’s met geïntegreerde zonnepanelen komen nog wel in aanmerking voor deze subsidies.

Veelgestelde vragen over subsidie voor elektrisch rijden

Wat is de SEPP-subsidie?

De SEPP is een subsidie van de Nederlandse overheid om de aankoop of lease van elektrische auto's door particulieren te stimuleren. Voor een nieuwe elektrische auto krijg je 2.950 euro subsidie, en voor een gebruikte elektrische auto 2.000 euro. Bij private lease is de subsidie 2.950 euro.

Kan ik subsidie krijgen voor elke elektrische auto?

Nee, de auto moet voldoen aan bepaalde criteria. Het gaat bijvoorbeeld om een kleine middenklasse auto met een catalogusprijs tussen de 12.000 en 45.000 euro. Ook moet de auto volledig elektrisch zijn, met een accubereik van minstens 120 kilometer.

Hoe kan ik subsidie aanvragen voor elektrisch rijden?

De subsidies voor je elektrische auto vraag je aan via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Meer artikelen over:

Elektrisch rijden