Voor de isolatie van uw woning bestaan verschillende materialen. We vertellen u graag iets over de belangrijkste soorten isolatieplaten en isolatiefolie.


Welke soorten isolatieplaten zijn er?

Isolatieplaten zijn bijzonder populair, omdat ze gemakkelijk snel zijn aan te brengen. Ze zijn er in allerlei vormen, afmetingen en materialen. Het is belangrijk om voor elke toepassing de juiste soort isolatieplaten te gebruiken.

  • Voor de isolatie van vloeren zijn isolatieplaten van polystyreen, polyurethaan of minerale wol het meest geschikt. Deze isolatieplaten sluiten dicht op elkaar aan en gaan lang mee. Ze scheuren niet als u erop loopt. Ook zijn ze waterafstotend. Dit is van belang om schimmels en bacteriën geen kans te geven.
  • Voor spouwmuurisolatie gebruikt men meestal glaswolplaten of platen van polyurethaan. Deze materialen hebben een zeer goede isolatiewaarde. Door te werken met grote platen is de klus snel geklaard.
  • Voor dakisolatie hebben isolatieplaten van glaswol (voor schuine daken) of polyurethaan (voor platte daken) de voorkeur. Deze materialen zijn drukvast, en doordat deze isolatieplaten in grote formaten bestaan is het mogelijk om een groot oppervlak snel te isoleren.

Hoe werkt isolatiefolie?

Isolatiefolie maakt van uw huis een soort thermosfles. Net als de wand van een thermosfles bestaat isolatiefolie uit twee laagjes reflecterend materiaal (aluminiumfolie). Tussen die twee laagjes zit lucht opgesloten. Zonder isolatie kan warmte zich op twee manieren verplaatsen: door straling en door geleiding. Het reflecterende materiaal van de isolatiefolie houdt de stralingswarmte tegen, en het laagje lucht de geleidingswarmte. Zo blijft uw huis in de winter lekker warm en in de zomer aangenaam koel, net zoals hete of juist koude vloeistoffen in een thermosfles lang op de gewenste temperatuur blijven.


Wat is beter, isolatieplaten of isolatiefolie?

Isolatiefolie is dunner dan isolatieplaten, en makkelijker te plooien en op maat te snijden. Daarom is voor lastige hoeken isolatiefolie de meest voor de hand liggende keuze. Op grote, platte vlakken zijn isolatieplaten vaak een betere keuze, vanwege specifieke materiaaleigenschappen zoals drukvastheid. De isolatiewaarde van isolatieplaten en isolatiefolie is min of meer vergelijkbaar. Wilt u de beste isolatie in uw specifieke situatie? Vraag dan een adviesgesprek aan met een van onze servicepartners.