Geïntegreerde digitale oplossingen

Energy Infrastructure Solutions

Geïntegreerde digitale oplossingen

Waar een gesprek vaak start met een warmte- en/of koudebehoefte kunnen we dit aanvullen met oplossingen voor duurzame opwekking (zowel voor elektriciteit als warmte), opslag en mobiliteit. Bijvoorbeeld met elektrische of waterstofoplossingen. Essent EIS biedt een oplossing op maat. Daarom zijn de systemen van toepassing op zowel de gebouwde omgeving (nieuwbouw én bestaande bouw) als de industrie of bedrijventerreinen.

De technologie achter de duurzame warmte en koude oplossingen van EIS heet ectogridtm. Ectogridtm regelt de onderlinge slimme uitwisseling van warmte en koude. Een gebouw met vraag naar koude, bijvoorbeeld een data center, produceert warmte. Ectogridtm zorgt dat dit wordt gebruikt in een ander gebouw, bijvoorbeeld een appartementencomplex. Warmte en koude worden met een stelsel van leidingen en warmtepompen efficiënt toegepast, ondersteund door opslag. Alle aanwezige energiebronnen in een wijk of stad worden zo efficiënt mogelijk ingezet. Het systeem werkt met lage temperaturen, waardoor de distributie van energie erg efficiënt is. Hierdoor kan de energie input in het systeem significant omlaag. Voor de energie die nog extra moet worden opgewekt maakt ectogridtm gebruik van duurzame energiebronnen, zowel voor de levering van warmte (denk aan bodem- of aquathermie) als de levering van elektriciteit uit zonnepanelen.

Door de modulaire opbouw kan ectogridtm op korte termijn en kleinschalig beginnen en over de tijd heen uitgebreid worden. De digitale laag ectocloudtm stuurt het hele energiesysteem aan en integreert alle energiestromen van verwarming, koeling, opslag, elektriciteitsopwekking en -gebruik. Verrijkt met externe data en zelflerende algoritmes wordt alle energie zo goed mogelijk benut en het verbruik geminimaliseerd. Meer weten over onze digitale oplossingen?

Meer weten over verduurzaming van bedrijventerreinen?

Mobiliteit

Het zal in de toekomst steeds lastiger worden voor transportbedrijven om de binnensteden van gemeenten te kunnen bereiken. Het centrum van Amsterdam wordt bijvoorbeeld in 2025 al een emissievrije zone. Dan mogen zware vrachtwagens het centrum niet meer in. Steeds meer nieuwe woon- en kantoorwijken worden autoluw. Dat maakt deze gebieden voor veel huidige leveranciers (pakket- of maaltijdbezorgers, winkelbevoorrading etc) steeds lastiger bereikbaar.

Deze mobiliteitsuitdagingen moeten spoedig worden opgelost. Wij geloven in een integrale oplossing in de periferie van steden, zogeheten Cityhubs. Hier wordt een integrale overslagmogelijkheid voor goederen gerealiseerd, waarbij goederen vervolgens met kleinere elektrische voertuigen op een duurzame manier verder de stad in worden gebracht. CLIC (City Logistics Innovation Campus) is een goed voorbeeld van zo’n oplossing en wordt op dit moment samen met Intospace gerealiseerd in Badhoevedorp. Meer weten over mobiliteit?

Opslag

Duurzame energiebronnen, zoals windmolenparken of zonnepanelen, leveren niet continu energie. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze bronnen, is opslag van energie belangrijk. Wereldwijd is de belangrijkste manier van energieopslag, de pompcentrale. Dit zijn waterkrachtcentrales die die bij elektriciteitsoverschot, water van een laag naar een hoog punt pompen, maar dit is in Nederland niet mogelijk. Op dit moment zijn de meest haalbare oplossingen het gebruik van accu’s en inzetten op waterstof.

Nieuwe opslagmethoden moeten op zeer grote schaal en met zo min mogelijk verliezen energie opslaan. Elektrische opslag in batterijen geeft de kleinste verliezen. Chemische opslag van energie in bijvoorbeeld waterstof, zal altijd grotere conversieverliezen vertonen, maar heeft op termijn de beste papieren om tegen een redelijke prijs grote hoeveelheden energie op te slaan.

Meer informatie over EIS?

Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan met een van onze experts.