We zien het wel vaker om ons heen gebeuren. Buurtgenoten die met behulp van een paar handige vrienden zelf de zonnepanelen installeren. Ze klimmen op het dak, monteren de panelen en duiken eigenhandig de meterkast in om de elektrische bedrading aan te leggen. Toch is het slim om het monteren van zonnepanelen door professionals te laten doen.

Zelf zonnepanelen installeren vraagt veel voorbereiding en het aanschaffen van de juiste spullen is niet eenvoudig. Roept u geen professionele hulp in, dan bestaat de kans dat het niet lukt of niet weet hoe u verder moet. Bovendien is de veiligheid geborgd wanneer u het werk laat uitvoeren door professionals. Lees meer over het installeren van zonnepanelen door professionals. 

Zelf zonnepanelen plaatsen - hoe werkt het?

Bij het zelf plaatsen van zonnepanelen komt heel wat kijken. Waar u allemaal aan moet denken? En wat u moet regelen?

  • U heeft een goede voorbereiding nodig: legt u de zonnepanelen horizontaal of verticaal? Komen de zonnepanelen naar het zuiden te liggen? En hoeveel zonnepanelen wilt u eigenlijk plaatsen? In de voorbereiding heeft u daarom een goed legplan nodig. Daarnaast is het aan te raden om de zonnepanelen op een bewolkte dag te leggen. Daar voorkomt u ongelukken mee. Op een zonnige dag krijgt u namelijk last van de weerkaatsing van het licht.
  • Aanschaf van gespecialiseerd materiaal om de zonnepanelen mee vast te zetten, inclusief rails en dakhaken. Hiervoor heeft u advies nodig, zodat u geen verkeerde (of zelfs gevaarlijke) keuzes maakt.
  • De bekabeling aanleggen: de bekabeling moet waterdicht zijn. Zo is het beschermt tegen de regen. Hiervoor heeft u speciale doorvoerpijpen nodig en maakt u een gat in het dak van ongeveer 2 cm. Dit is echt een klus die heel precies moet worden uitgevoerd, zodat regen of sneeuw geen kans hebben om uw woning binnen te dringen. Onze installateurs hebben daar natuurlijk verschillende oplossingen voor.
  • Het plaatsen van een omvormer en de zonnepanelen hierop aansluiten. De zonnepanelen worden altijd in lusvorm aangesloten. Soms moeten er meerdere lussen gemaakt worden en per lus dient u dan 2 DC-kabels (een plus en een min) op de omvormer aan te sluiten. Dat is heel erg technisch. Ook dit is een lastig karweitje voor wie het niet gewend is.
  • De omvormer aansluiten op de groepen in de meterkast. Dit is behoorlijk ingewikkeld, zeker bij oudere woningen. Eigenlijk werk voor een ervaren elektricien.
Al met al valt misschien te concluderen dat zelf zonnepanelen plaatsen een klus is die u beter kunt uitbesteden aan professionals. Veiligheid staat immers voorop! 
 

Zonnepanelen voor dak of tuin

Wilt u zelf zonnepanelen plaatsen, dan heeft u de keuze uit panelen die op een schuin dak komen te liggen en zonnepanelen die op een plat dak, op de grond of in een tuin worden neergezet. Zonnepanelen hebben licht nodig, dus het snoeien van overhangende bomen of struiken is alvast een van de dingen die moet gebeuren.

Om zonnepanelen zelf te installeren is het ook handig om te weten hoe schuin het dak is en hoe het ten opzichte van de zon staat. Dit kunt u allemaal zelf doen vanaf een wiebelende ladder, maar dan moet u wel zeker weten dat het ook gaat lukken. Weet u dat niet zeker? Dan is het inschakelen van hulp toch net iets slimmer. Wij maken gebruik van servicepartners, die zonnepanelen snel en deskundig komen plaatsen. De installateur kan bovendien goed beoordelen of het dak geschikt is en welke zonnepanelen het beste passen. Dat neemt toch een aantal zorgen weg.

Uitbesteden, of toch liever niet?

Zonnepanelen leveren met behulp van een omvormer wisselstroom voor uw huishouden op. De opgewekte stroom die u zelf niet gebruikt, mag u terugleveren aan het elektriciteitsnet. Daardoor is uw energierekening natuurlijk veel lager. Om dit op verantwoorde wijze te doen, regelen wij altijd een installateur via onze servicepartners.

De installateur kijkt eerst na of uw meterkast geschikt is en of de capaciteit van de hoofdzekering overeenkomt met de hoeveelheid te installeren zonnepanelen. Wilt u dit zelf vaststellen, maar komt u er niet helemaal uit, vraag dan altijd om advies. Vervolgens kan het echte werk beginnen.

Zelf zonnepanelen aansluiten is voor veel mensen toch een ingewikkelde klus. Het is daarom altijd slim om de installatie uit te besteden. Een belangrijke reden daarvoor is dat het zorgt dat de panelen veilig worden geplaatst. Bovendien wordt de omzetting van zonlicht naar energie mogelijk verstoord als u de kabels niet goed aangesloten hebt. Op die manier gaat u op verantwoorde wijze aan de slag en bent u zeker van een mooie besparing op uw energierekening.