Je hoort wel eens dat een plat dak niet geschikt is voor zonnepanelen. Maar niets is minder waar! Zonnepanelen op een plat dak plaatsen is in de meeste gevallen goed mogelijk. Zo wek je zonne-energie op via je eigen dak. We geven je graag advies over zonnepanelen.      

Zonnepanelen op plat dak plaatsen

Heb je een plat dak? Net als op schuine daken is het in veel gevallen mogelijk om zonnepanelen te installeren op een plat dak. De ideale hellingshoek waarmee het zonnepaneel geplaatst wordt is namelijk te bepalen met beugels. Daarom is het rendement van een zonnepaneel vaak hoger dan bij een schuin dak. Een extra voordeel: je ziet de zonnepanelen niet goed liggen.

Belangrijk: ballast zonnepanelen plat dak

Het is belangrijk dat er gekeken wordt hoeveel ballast de zonnepanelen nodig hebben. Zo weet je zeker dat ze stevig op het dak liggen en ze niet gaan schuiven. Aan de andere kant is het belangrijk dat het dak de zonnepanelen ballast kan dragen. Dit moet dus goed op elkaar afgestemd zijn. Bovendien moet jouw platte dak de zonnepanelen kunnen dragen. Dat is een belangrijke eis om zonnepanelen op een plat dak te kunnen plaatsen. We vertellen je hieronder meer over het legplan.

Legplan zonnepanelen plat dak

Een legplan is de manier waarop je de zonnepanelen op het dak gaat plaatsen. Dit gaat altijd vooraf door een zogenaamde ‘stabiliteitsstudie’. Dit houdt in dat er gekeken wordt of jouw platte dak aan de eisen voldoet voor het plaatsen van zonnepanelen. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken of jouw dak geschikt is voor de extra ballast. Is dat niet zo? Dan zijn er mogelijk nog andere oplossingen om zonnepanelen op een plat dak te kunnen installeren. Zoals een andere vorm van ballast: minder zwaar, maar sterk genoeg voor de zonnepanelen. Daarnaast vormen zaken als de hellingshoek van de zonnepanelen, de afstand tussen de zonnepanelen en de opstelling een onderdeel van het zonnepanelen legplan.

Ideale hellingshoek zonnepanelen plat dak

Op een plat dak kunnen we de zonnepanelen in elke hellingshoek leggen. Met de hellingshoek bedoelen we met hoeveel graden schuinte de zonnepanelen op het dak liggen. De zonnepanelen liggen dus ook schuin op een plat dak. De ideale hellingshoek van zonnepanelen is 35 graden. Dit doen we met een frame voor zonnepanelen op een plat dak: driehoekige beugels. Zo hebben de zonnepanelen het hoogste rendement.

Goed om te weten: Het is niet altijd mogelijk de zonnepanelen op deze manier neer te leggen. Dat hoeft niet slecht te zijn. Soms passen er bijvoorbeeld wel meer zonnepanelen op het dak.

Hoeveel zonnepanelen passen er op een plat dak?

Hoeveel zonnepanelen op een plat dak passen, is afhankelijk van de opstelling. De opstelling waarmee de meeste zonnepanelen op het platte dak passen is niet altijd de beste opstelling. Degene die de zonnepanelen installeert bepaalt de beste opstelling. We houden rekening met objecten die voor schaduw op de zonnepanelen zorgen, zoals een schoorsteen, bomen of een dakkapel. Bovendien bepaalt de installateur de hellingshoek en de afstand tussen de zonnepanelen.

Afstand tussen zonnepanelen

De zonnepanelen specialist bepaalt hoeveel ruimte er tussen de zonnepanelen nodig is. Naast de eerdere genoemde hellingshoek zijn ook de afmetingen van de zonnepanelen, de afstand tot de rand van het dak en de regio waar je woont belangrijk.

We houden meestal minimaal een halve meter afstand van het dak. Zo voorkomen we dat wervelwinden aan de randen van het dak voor problemen zorgen. De regio is belangrijk in verband met de stand van de zon. Dit noemen we ook wel de breedtegraad.

Kosten zonnepanelen plat dak

De kosten van zonnepanelen op een plat dak liggen iets hoger dan bij plaatsing op een schuin dak. Dit komt omdat er meer materialen voor nodig zijn. Meestal staat daar een hoger rendement tegenover. Dit komt omdat de hellingshoek vrij te kiezen is. Daarom is de opbrengst in energie vaak ook hoger. 

Jouw plat dak geschikt voor zonnepanelen?

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen kopen voor jouw platte dak? Onze zonnepanelen adviseurs kijken graag met je mee. Ze geven je vrijblijvend advies over de mogelijkheden!