Zonnepanelen op plat dak? Het kan!

Vaak wordt onterecht gedacht dat een plat dak niet geschikt is om zonnepanelen op te plaatsen. Een plat dak is juist uitermate geschikt voor zonnepanelen, omdat u de hellingshoek zelf kunt bepalen. Het rendement van de zonnepanelen is daardoor vaak zelfs hoger dan bij een traditioneel dak. Een bijkomend voordeel is dat de panelen op een plat dak vaak niet zichtbaar zijn. Lees hier alles over zonnepanelen op een plat dak.

Is uw platte dak geschikt? Laat dit eerst controleren

Hoewel de meeste platte daken juist ideaal zijn voor zonnepanelen, betekent dit nog niet dat dit op ieder dak is toegestaan. Dit komt door het extra gewicht die er op een plat dak komt.

  • De zonnepanelen worden op driehoekige beugels gemonteerd om de ideale hellingshoek te bereiken.
  • Om te voorkomen dat de zonnepalen gaan schuiven door bijvoorbeeld veel wind, wordt er een ballast van 80 tot 100 kilogram per vierkante meter aan de panelen bevestigd.

Laat daarom een stabiliteitsstudie uitvoeren. Uit zo’n onderzoek blijkt of uw dak de extra ballast kan dragen. Blijkt dit niet zo te zijn, dan zijn er nog alternatieve oplossingen. Bijvoorbeeld kunststofconsoles in plaats van ballast. Kortom: voor een plat dak zijn voldoende opties om zonnepanelen te installeren. Let bij de installatie niet alleen op de hellingshoek, maar ook op de materialen die gebruikt worden.

De opstelling van zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen is niet makkelijk. Daarom bepaalt de installateur vooraf wat een handige opstelling is. Dingen die schaduw op uw zonnepanelen veroorzaken, bijvoorbeeld schoorstenen, dakkapellen en bomen, moeten daarbij worden vermeden. Door een verkeerd legplan zorgen ook de panelen zelf voor schaduw. Daardoor wordt er minder energie opgewekt. Power Optimizers kunnen dit probleem wel verhelpen.

Bepaal de afstand tussen uw zonnepanelen

Wilt u zonnepanelen installeren op uw plat dak? Dan berekent een installateur hoeveel afstand er tussen de panelen onderling moet zijn. Dat is namelijk van invloed op de hoeveelheid zonne-energie die u ontvangt. Vooral schaduwvorming en hellingshoeken spelen een rol tijdens het juist plaatsen van uw panelen.  De volgende zaken zijn van invloed op de juiste afstand tussen de zonnepanelen:

  • De afmetingen van de zonnepanelen
  • De regio
  • De hellingshoek
  • De afstand tot de dakrand

De afmetingen van de zonnepanelen

Verschillende zonnepanelen hebben verschillende afmetingen. Hoewel de precieze lengte en breedte afhangt van de producent, zijn er wel een paar standaardexemplaren die de meest gebruikelijke afmetingen hebben. Dit zijn:

Standaard zonnepanelen
Een standaard zonnepaneel heeft een lengte van 165 cm en een breedte van 99 cm. Deze panelen hebben vaak een Wattpiek van minimaal 245 en maximaal 285 Wp.

Kleine zonnepanelen
Kleine zonnepanelen hebben vanzelfsprekend een lagere Wattpiek (tussen de 190 en de 205 Wp) en kleinere afmetingen (158 bij 181 cm), maar komen bijna niet voor. Dat heeft alles te maken met de kosten: die zijn vaak hoger dan bij de andere varianten.

Grote zonnepanelen
Grote zonnepanelen hebben een lengte van 195 cm en een breedte van 99 cm. Deze varianten hebben een Wattpiek van 300 Wp of meer.

De regio

Is de regio waarin u woont van belang voor het bepalen van de afstand? Jazeker. Dat heeft alles te maken met de stand van de zon en waar de zon op een bepaald moment van de dag staat. Dit noemen we ook wel de breedtegraad. Ter vergelijking: de breedtegraad van Amsterdam is 52 graden, terwijl die van Groningen één graad hoger ligt.

De hellingshoek

Ook erg belangrijk voor de afstand tussen de panelen is de hellingshoek. Met een hellingshoek bedoelen we het aantal graden waarmee een bepaald vlak omhoog komt. Een hellingshoek van een zonnepaneel is ideaal wanneer deze 35 graden is. Dan is er namelijk geen verlies van energie door mogelijke schaduwen. Ter vergelijking: een hellingshoek van 30 graden zorgt voor 5% minder energie.

Let wel op: soms laat uw dak simpelweg geen andere opstelling toe, waardoor u toch een verminderde hellingshoek hebt. Dat is niet altijd negatief. Als de panelen een kleinere hellingshoek hebben, passen er mogelijk wel meer zonnepanelen op uw dak.

De afstand tot de dakrand

De afstand tot de dakrand is ook van invloed op de afstand tussen de zonnepanelen. Het is belangrijk om de panelen minimaal een halve meter bij de dakrand vandaan te plaatsen. Dit vanwege de wervelwinden aan de zijkanten: tijdens een storm is het mogelijk dat dit zorgt voor problemen met de panelen.

Prijs zonnepanelen op een plat dak

De prijs van zonnepanelen op een plat dak ligt ongeveer 15 procent hoger. Dit komt omdat er bij de installatie meer materialen nodig zijn. Daar staat wel tegenover dat de zonnepanelen een hoger rendement hebben, omdat u de hellingsgraad optimaal kunt instellen. Oftewel: de opbrengst is in de meeste gevallen ook hoger.

Heeft u een plat dak?

Onze deskundige adviseurs bespreken graag de mogelijkheden om zonnepanelen te laten plaatsen. Zij kunnen u precies vertellen hoeveel panelen u nodig heeft en wat het u oplevert.

Vraag een adviesgesprek aan