Zonnepanelen bevestig je op verschillende manieren, afhankelijk van de ondergrond. Of je nu een doorgewinterde doe-het-zelver bent of gewoon graag wilt weten hoe het proces werkt. We leggen het je uit. Van het kiezen van de juiste locatie tot het veilig en effectief monteren van de panelen.

Kies je voor zonnepanelen van Essent? Dan zorgen onze experts voor een juiste bevestiging van de zonnepanelen. Zo weet je zeker dat het goed zit en profiteer je maximaal van je zonnepanelen en zonne-energie.

Zonnepanelen vastzetten

Je zonnepanelen vastzetten, begint met het selecteren van de juiste locatie op je dak. Ook markeer je de plek waar de beugels geplaatst moeten worden. Zorg dat de panelen zo geplaatst worden dat ze het meeste zonlicht vangen. Voorkom beweging door wind of andere weersomstandigheden en zet ze stevig vast. Je wil natuurlijk niet dat ze van het dak vliegen. Plaats de beugels en zet daarna de panelen vast. Laten we per type dak en ondergrond bekijken welke manier voor jou het handigst is.

Bevestiging zonnepanelen dakpannen

Bij het monteren van een zonnepaneel op een pannendak, gebruiken installateurs diverse montagesystemen. Welke montagesystemen zijn voor jouw dak geschikt? Bepaal de juiste en kijk daarvoor naar factoren als je type dak en budget. De twee meest voorkomende montagesystemen zijn geschroefde montage en montage met een kliksysteem. We leggen de montagesystemen aan je uit.

Geschroefde methode

De geschroefde methode om zonnepanelen aan het dak te bevestigen, houdt in dat je dakhaken en montagerails gebruikt. De dakhaken schroef je direct op de dakconstructie. Dit gaat vaak door de dakbedekking heen. Met deze methode zorg je ervoor dat de zonnepanelen stevig en veilig aan het dak bevestigd zijn.

De geschroefde methode in 5 stappen:

  1. Eerst licht je een dakpan op of verschuif je de pannen om toegang te krijgen tot de panlatten en de dakconstructie eronder.
  2. Vervolgens schroef je een dakhaak vast aan de dakconstructie. Kies er een die speciaal ontworpen is voor het type dakbedekking (bijvoorbeeld dakpannen). Dit kan een spant, gording of rafter zijn.
  3. Je legt de pannen weer op hun plaats. De haak steekt nu door een opening in de dakpan.
  4. Daarna bevestig je aluminium montagerails aan de dakhaken. De rail loopt horizontaal over het dak.
  5. Ten slotte bevestig je de zonnepanelen op de montagerails en klem je ze vast.

Kliksysteem dakpannen

Het kliksysteem voor het bevestigen van zonnepanelen aan het dak is een populaire methode. Het kost een installateur namelijk minder tijd dan schroeven. Dit systeem maakt gebruik van speciaal ontworpen dakhaken en montagerails. Het kliksysteem zorgt voor een stevige en veilige bevestiging van de zonnepanelen. Je installeert het snel en schroeven in het dak is niet nodig. Dit vermindert het risico op lekkages.

Een kliksysteem gebruiken in 4 stappen:

  1. Allereerst til je een van de pannen op of verschuif je deze zodat je toegang krijgt tot de onderliggende panlatten.
  2. Vervolgens plaats je een dakhaak over de panlat. Deze haak is zo ontworpen dat hij stevig om de panlat geklemd zit. Zonder schroeven of boren in de panlatten.
  3. Daarna klik je de aluminium montagerails in de dakhaken. Deze rails vormen de basis waarop je de zonnepanelen plaatst.
  4. Ten slotte bevestig je de zonnepanelen op de montagerails. Je legt ze erop en klikt ze vast met speciale klemmen.

Bevestiging zonnepanelen plat dak

Zonnepanelen op platte daken bevestigen? Dit vergt wat meer voorbereiding en aandacht bij de montage. De hoek van het dak is niet optimaal voor direct zonlicht. Daarom heb je een montagesysteem nodig dat de panelen in de juiste hoek plaatst. Bij de bevestiging van zonnepanelen op een plat dak heb je twee keuzes: losse plaatsing of geschroefde montage.

Losse plaatsing zonnepanelen plat dak

Bij losse plaatsing rusten de zonnepanelen op een speciaal ontworpen frame dat je verzwaart met ballast, zoals betontegels. Dit systeem houdt de panelen veilig op hun plaats, zonder dat je daarvoor gaten in het dak boort. Bovendien pas je met dit systeem eenvoudig de hoek van de panelen aan, zodat ze altijd in de optimale positie staan voor zonlicht.

Geschroefde methode platte daken

Bij geschroefde montage daarentegen, worden de panelen aan de dakconstructie geschroefd. Dit systeem biedt een grotere stabiliteit. Het is vaak de beste keuze voor daken die regelmatig worden blootgesteld aan sterke wind. Zoals bij platte daken vaak het geval is. Het vereist wel dat je gaten in het dak boort. Doe dit goed, anders heb je kans op lekkage.

Dakbelasting en puntbelasting

Houd bij beide methoden rekening met de dakbelasting en mogelijke puntbelasting. Is je dak sterk genoeg om het extra gewicht van de panelen en het montagesysteem inclusief ballast te dragen? Raadpleeg altijd een professional voordat je begint met de installatie van zonnepanelen op een plat dak.

Bevestiging zonnepanelen schuin dak

Zonnepanelen op een hellend of schuin dak monteren, vereist zorgvuldigheid. Een schuin dak heeft een hellingshoek vanaf 6%. Bij een goede bevestiging is een zonnepanelensysteem op een schuin dak vaak erg efficiënt. Dit is afhankelijk van de helling en hellingshoek van je schuine dak en de verschillende oriëntaties van je zonnepanelensysteem die mogelijk zijn.

Op bestaande dakbedekking gemonteerd

Bepaal de optimale plaatsing van je zonnepanelen op het schuine dak. Op een hellend dak wordt een zonnepaneel bovenop de bestaande dakbedekking gemonteerd. Zorg dat de panelen niet uitsteken aan de dakrand, dakgoot of de nok.

Dakhaken plaatsen schuine daken

Vervolgens plaats je dakhaken op de geselecteerde locaties. Deze haken vormen de basis voor de montage van de panelen. Maak ze stevig vast aan de dakconstructie van een schuin dak. Monteer vervolgens aluminium rails aan de dakhaken. Daarop laat je de zonnepanelen rusten.

Golfclip voor zonnepanelen schuin dak

Panelen op hellende daken zijn gevoelig voor wind. Gebruik daarom speciale bevestigingsmaterialen, zoals de Solarstell golfclip. Deze clip is speciaal ontworpen voor het bevestigen van zonnepanelen op schuine daken.

Zonnepanelen bevestigen op bitumen dak

Bitumen daken maken het bevestigen van zonnepanelen een uitdaging. Gebruik daarvoor speciale lijm of bitumen bevestigingssets. Daarmee zorg je dat de panelen veilig en stevig op hun plaats blijven.

Bitumen dak inspecteren

Inspecteer je dak voordat je zonnepanelen op het dak gemonteerd worden. Controleer of er geen scheuren of blaren in het bitumen zitten en of de dakbedekking nog in goede staat is. Daarmee voorkom je lekkages.

Installatie zonnepanelen op bitumen

Kies bij het installeren van zonnepanelen op een plat, bitumen dak voor een ballast-systeem. Dit is een montagesysteem waarbij je de panelen op een frame plaatst dat verzwaard wordt met ballast. Zoals grind of betontegels. Dit houdt de panelen zelfs bij harde wind stabiel. Ook hoef je hiervoor geen gaten in het dak te boren.

Let op draagkracht

Houd wel rekening met de draagkracht van het dak. Raadpleeg een deskundige, voordat je begint met de installatie. Hij bekijkt de onderconstructie en bepaalt de beste werkwijze op het geselecteerde dakvlak.

Bevestiging zonnepanelen op golfplaten

Wil je zonnepanelen gaan bevestigen op golfplaten daken? Let dan op dat je speciale beugels gebruikt die in de ribbels van het dak passen.

Golfplaten inspecteren voor zonnepanelen

Inspecteer je dak grondig voordat je begint met de montage. Controleer of de golfplaten nog in goede staat zijn en of ze stevig genoeg zijn om het gewicht van de zonnepanelen te dragen. Vervang beschadigde of verweerde platen voordat je met de installatie begint.

Installatie zonnepanelen op golfplaten

Kies bij het installeren van zonnepanelen op golfplaten voor een klem- of haaksysteem. Deze systemen houden de panelen stevig vast, zonder dat je daarvoor gaten in de platen boort. Zorg dat de klemmen of haken correct worden geplaatst en draai ze strak aan. Anders raken ze los bij harde wind.

Zonnepanelen tegen muur bevestigen

Ga je zonnepanelen plaatsen en tegen een muur aan bevestigen? Dit is een goede keuze als je dak niet voldoet. Of wanneer je extra ruimte nodig hebt voor meer panelen. Maar het vergt wel wat handigheid en aandacht.

Muur inspecteren voor zonnepanelen

Inspecteer de gekozen muur grondig. Zorg ervoor dat deze sterk genoeg is om het gewicht van de zonnepanelen te dragen. Let ook op mogelijke vocht- of waterproblemen.

Bevestiging zonnepanelen aan muur

Voor muurinstallatie heb je een specifiek montagesysteem nodig. Dit systeem bestaat uit beugels die je stevig aan de muur bevestigt, waarna je de panelen hierop monteert. Zorg dat je de beugels correct uitlijnt en stevig vastzet.

Zeker zijn van een juiste bevestiging?

Wil je meer informatie over het bevestigen van zonnepanelen ontvangen? Onze zonne-experts plaatsen al jaren zonnepanelen en weten dus alles over een juiste bevestiging. Ontdek in een gratis en vrijblijvend adviesgesprek wat ze voor jou kunnen doen.

Adviesgesprek aanvragen

Veelgestelde vragen over zonnepanelen bevestigen

Kan ik zonnepanelen zelf bevestigen?

Ja, zonnepanelen plaatsen kan je zelf doen als je handig bent en over de juiste gereedschappen beschikt. Voor de veiligheid en voor een correcte uitvoering, schakel je toch het beste een professional in. Meer weten over wat wij voor je kunnen doen? Vraag een adviesgesprek aan.

Hoe bevestig ik zonnepanelen aan een muur of dak?

Zonnepanelen bevestig je met een montagesysteem dat bestaat uit beugels of haken. Monteer deze stevig aan je muur of dak en plaats daarna de panelen erop.

Is mijn dak sterk genoeg om zonnepanelen te dragen?

Dit hangt af van het materiaal en de conditie van je dak. Laat je dak inspecteren door een professional voordat je zonnepanelen installeert. Dan ben je er zeker van dat je dak het gewicht kan dragen.