Veel fabrikanten werken al lang aan een accu om uw opgewekte zonne-energie op te slaan. Maar het is nog steeds een grote vraag of u met zo'n accu helemaal onafhankelijk wordt van het kopen van energie. Het moet dan wel een heel sterke accu zijn, omdat in Nederland de zon veel minder schijnt in de wintermaanden en de zonnepanelen dan ook minder energie opwekken. Bovendien werken we in Nederland met een salderingsregeling die het financieel interessant maakt om uw teveel aan opgewekte energie terug te leveren aan het net. Daar krijgt u namelijk een vergoeding voor.

Salderingsregeling

In Nederland maken energiemaatschappijen en bezitters van zonnepanelen gebruik van de salderingsregeling. Dit wordt zelfs opgenomen in uw energiecontract dat u afsluit met uw energiemaatschappij. Stel, u heeft bij ons zonnepanelen genomen met een energiecontract. Dan wekken de zonnepanelen op uw dak energie op. Deze energie gaat naar het energienetwerk en wordt vervolgens opgeslagen. Uiteraard maakt u zelf ook gebruik van de energie die uw zonnepanelen opwekken. Dat wat u niet verbruikt wordt teruggeleverd, dit is de zogeheten terugleveringvergoeding. Het verschil tussen wat u verbruikt en wat uw zonnepanelen opwekken, wordt salderen genoemd.

Geen accu zonnepanelen nodig

Door de salderingsregeling heeft u dus geen extra accu nodig om de opgewekte energie in uw huis op te slaan. Mocht de regeling ooit wegvallen, dan is het misschien wel interessant om een accu voor de zonnepanelen aan te schaffen. Deze accu slaat dan energie op die niet direct gebruikt wordt voor later.

Het is echter niet mogelijk om geheel onafhankelijk te worden van een energiemaatschappij. Ten eerste omdat de huidige accu’s voor zonnepanelen niet de mogelijkheid hebben alle opgewekte energie van een woning op te slaan. Ten tweede zijn er dagen dat er minder energie wordt opgewekt dan dat u nodig hebt. Denk hierbij aan korte, grauwe winterdagen, waarbij er te weinig zonuren zijn om de accu geheel voor uw behoeftes op te laden.

Eigen energieleverancier

Met zonnepanelen op uw dak bent u eigenlijk een energieleverancier die ook energie afneemt. Het levert altijd iets op om zonnepanelen te nemen. Zo stijgt uw huis direct in waarde, omdat u bijdraagt aan een schoner milieu door duurzame energie op te wekken. En dankzij subsidies en de salderingsregeling merkt u ook een verbetering in de kosten. Daar heeft u geen accu voor zonnepanelen voor nodig.