Een warmtepomp is een stuk duurder dan een cv-ketel. Maar hij is wel zuiniger en duurzamer. En omdat je gaat besparen op je energierekening, verdien je de warmtepomp terug. Hoe werkt dat en hoelang is die terugverdientijd? Lees het hier.

Hoe bereken je de terugverdientijd van een warmtepomp?

De terugverdientijd van een warmtepomp bereken je met 3 factoren: kostprijs, jaarlijkse energiebesparing en de jaarlijkse stroomkosten.

Totale kostprijs

Een warmtepomp kost geld. Bij de aanschaf betaal je de aankoopprijs. De prijs verschilt per type warmtepomp. Daarnaast betaal je voor de installatie. Dit zijn eenmalige kosten. Als je subsidie aanvraagt, kun je dit van de aanschaf- en installatiekosten aftrekken. Dan houd je de kostprijs over.

Kostprijs = (aankoopprijs + installatiekosten) - subsidies

Jaarlijkse energiebesparing

Met een warmtepomp bespaar je op gas. Je energiekosten voor gas gaan dus omlaag. Je berekent je jaarlijkse energiebesparing door je gemiddelde verbruik te nemen. En te berekenen hoeveel gas hiervoor nodig is. Dit is je jaarlijkse opbrengst. Vervolgens vermenigvuldig je dit met de gemiddelde gasprijs.

Jaarlijkse besparing = jaarlijkse opbrengst x gemiddelde gasprijs

Jaarlijkse stroomkosten

Een warmtepomp gebruikt elektriciteit om warmte op te wekken. En elektriciteit kost geld. Om de terugverdientijd te berekenen, moet je dus ook rekening houden met de stroomkosten. Deze kosten bereken je door het stroomverbruik van de warmtepomp te vermenigvuldigen met gemiddelde stroomprijs.

Jaarlijkse stroomkosten = stroomverbruik warmtepomp x gemiddelde stroomprijs

Terugverdientijd

Met de 3 bovengenoemde factoren bereken je de terugverdientijd. De jaarlijkse energiebesparing min de jaarlijkse stroomkosten is je jaarlijkse besparing. Vervolgens deel je de totale kostprijs door je jaarlijkse besparing.

Terugverdientijd = totale kostprijs / jaarlijkse besparing

Voorbeeldberekening terugverdientijd

Ter illustratie nemen we een gezin van 4 personen. Ze hebben een warmtepomp van € 7.500 en een subsidie van € 1.500.

-         Kostprijs = € 7.500 - € 1.500 = € 6.000

Ze verbruiken 15.000 kWh per jaar om hun huis te verwarmen. Dat komt overeen met 1.500 m3 gas. En we rekenen met een gemiddelde gasprijs van € 0,90 per m3.  

-         Jaarlijkse besparing = 1.500 m3 gas x € 0,90 per m3 gas = € 1.350

De warmtepomp gebruikt 3.750 kWh aan stroom. We rekenen met een gemiddelde stroomprijs van € 0,24 per kWh.

-         Jaarlijkse stroomkosten = 3.750 kWh x € 0,24 per kWh = € 900

De terugverdientijd van de warmtepomp van dit gezin is : € 6.000 / (€ 1.350 - € 900)= 13 jaar

Let op: dit is maar een voorbeeld. In jouw situatie kunnen de kosten, het verbruik en de gas- en stroomprijzen verschillen. De terugverdientijd zal dan ook anders zijn.

Terugverdientijd hybride warmtepomp versus all electric warmtepomp

Hybride warmtepompen werken samen met een cv-ketel. Met een all electric warmtepomp ga je helemaal van het gas af. Met een all electric warmtepomp ga je dus meer besparen. Maar de all electric varianten zijn wel duurder. En dat heeft weer invloed op de terugverdientijd.

Zo verkort je de terugverdientijd

Nu je weet hoe je de terugverdientijd berekent, weet je ook welke factoren de terugverdientijd beïnvloeden. En zo weet je ook hoe je de terugverdientijd kunt verkorten. 

Maak gebruik van subsidies

Er zijn verschillende subsidies en regelingen waarmee je een deel van de aanschafkosten terugkrijgt. Hoe lager de kostprijs, hoe korter de terugverdientijd. Kijk dus goed waarvoor je in aanmerking komt.

Isoleer jouw woning

In een goed geïsoleerd huis gaat minder warmte verloren. Zo hoeft je warmtepomp minder hard te werken en bespaar je energie. Hoe groter de energiebesparing, hoe korter de terugverdientijd. Zorg dus voor goede isolatie van je woning.

Kies voor het juiste vermogen

Stem het vermogen van de warmtepomp af op jouw situatie. Warmtepompen met een groot vermogen kosten meer geld. Dat is zonde als je dat niet nodig hebt. Maar met een warmtepomp met een te klein vermogen moet het systeem veel harder werken. Je hebt dan onnodig veel stroom nodig en dat kost geld.

Plaats zonnepanelen

Een warmtepomp gebruikt stroom. Door deze stroom zelf op te wekken bespaar je energie. Dus als je zonnepanelen hebt, verlaag je je gas- én je stroomrekening. Zo verkort je ook de terugverdientijd van een warmtepomp met zonnepanelen.

Zorg voor regelmatig onderhoud

Een goed onderhouden warmtepomp werkt efficiënt en energiezuinig. Zo haal je het meeste rendement uit je warmtepomp. Dit zorgt voor een kortere terugverdientijd. Daarnaast gaat een goed onderhouden warmtepomp langer mee. 

Meer weten over de terugverdientijd? 

Wil je een schatting van de terugverdientijd van een warmtepomp in jouw situatie? De experts bij onze servicepartners vertellen je hier graag meer over in een vrijblijvend adviesgesprek. Zijn houden dan rekening met het type warmtepomp, je verbruik en je woonsituatie. 

Adviesgesprek aanvragen