Warmtepompen zijn een slimme en duurzame investering. Een hybride warmtepomp verbruikt minder gas en met een volledig elektrische warmtepomp kun je zelfs van het gas af. Wat je ook kiest, je gasverbruik daalt. Je bespaart dus een hoop geld. Maar hoelang duurt het eigenlijk voordat je de warmtepomp hebt terugverdiend? We zetten het voor je op een rij.

Gemiddelde terugverdientijd warmtepomp

Wil je een warmtepomp kopen? Dan is het belangrijk om te weten wanneer jij jouw investering eruit hebt. En wanneer je kunt profiteren van de financiële voordelen van je warmtepomp. De periode die nodig is om de totale investeringskosten terug te verdienen door de energiebesparing die ze opleveren, noemen we de terugverdientijd. De gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp ligt tussen de 7 en 15 jaar. Maar er zijn verschillende factoren van invloed op de terugverdientijd.

Warmtepomp terugverdienen: factoren van invloed

Er zijn verschillende factoren die de terugverdientijd van je warmtepomp beïnvloeden:

 1. Soort warmtepomp: hoe lang de terugverdientijd is, ligt onder ander aan het type warmtepomp. Er zijn veel verschillende warmtepompen, met verschillende kosten en een andere efficiëntie. Een lucht-water warmtepomp is bijvoorbeeld goedkoper dan een bodem-water warmtepomp, maar is minder efficiënt is koudere klimaten.
 2. Energieprijzen: de kosten van elektriciteit en gas hebben een grote invloed op de terugverdientijd. Hoe hoger de gemiddelde gasprijs, hoe meer energiekosten je bespaart. Dus hoe sneller je de investering in de warmtepomp terugverdient.
 3. Isolatie van je woning: een goed geïsoleerd huis houdt de warmte beter vast. Hierdoor werkt de warmtepomp efficiënter. Dit verkort de terugverdientijd.
 4. Subsidies: als je een warmtepomp koopt in 2024 kun je subsidie aanvragen. Dat scheelt een stuk in de totale kostprijs. Dit verkort de terugverdientijd.
 5. Gebruik van de warmtepomp: hoe vaak en intensief je de warmtepomp gebruikt, beïnvloedt ook de terugverdientijd. Gebruik je de warmtepomp alleen voor verwarming in de winter? Dan is de terugverdientijd langer dan wanneer je hem het hele jaar door gebruikt voor zowel verwarming als koeling.
 6. Installatiekosten: de kosten voor de installatie van de warmtepomp variëren. Dit is vaak van hoe lastig het is om de warmtepomp te installeren.
 7. Onderhoudskosten: Regelmatig onderhoud is nodig om de efficiëntie van je warmtepomp te behouden. Deze kosten neem je ook mee bij het berekenen van de terugverdientijd van een warmtepomp.

Zoals je ziet, zijn er veel verschillende factoren die de terugverdientijd van een warmtepomp beïnvloeden. Wil je de precieze terugverdientijd weten voor jouw specifieke situatie? Vraag dan vrijblijvend warmtepompadvies aan.

Adviesgesprek aanvragen

Terugverdientijd hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Je gebruikt dus een combinatie van gas (van de cv-ketel) en elektriciteit (van de warmtepomp) om je huis en water te verwarmen. De twee belangrijkste factoren die de terugverdientijd beïnvloeden zijn de kosten en de jaarlijkse energiebesparing.

1. Kosten hybride warmtepomp

Hoeveel een hybride warmtepomp kost, hangt af van meerdere factoren. Zoals het type, het vermogen en de capaciteit. Een hybride warmtepomp (4 kW) met buitenunit kost gemiddeld 7.000 euro. Dat is inclusief btw en plaatsen. De subsidie gaat hier nog vanaf. Voor een hybride warmtepomp op buitenlucht krijg je bijvoorbeeld tussen 1.950 en 3.000 euro subsidie.

Een hybride warmtepomp heeft een vermogen van 2 tot 6 kW. Welk vermogen je nodig hebt, hangt onder andere af van hoe groot je huis is en hoe goed het geïsoleerd is. We gaan hier uit van 4 kW, dat vermogen is meestal geschikt voor een tussenwoning, hoekwoning of kleine 2 onder 1 kap.

2. Jaarlijkse energiebesparing

Je verbruikt gemiddeld 60 procent minder gas bij verwarming met een hybride warmtepomp. In een matig geïsoleerde hoekwoning met 2 bewoners verbruik je bijvoorbeeld op jaarbasis 1.710 kWh meer stroom en bespaar je 760 m3 gas. Je vervangt dus een deel van je gasverbruik door stroom, maar bent toch goedkoper uit. In dit geval bespaar je met een hybride warmtepomp ongeveer 480 tot 1.080 euro per jaar op je energierekening. Dit is afhankelijk van de energieprijs die je betaalt (bron: Milieu Centraal).

Ben je benieuwd hoeveel je bespaart in een ander soort huis of met een ander isolatieniveau? Op de website van Milieu Centraal vind je voor elk type woning en isolatieniveau een tabel met het energieverbruik en de besparing.

Terugverdientijd all-electric warmtepomp

Een volledig elektrische warmtepomp werkt helemaal op elektriciteit. Een all-electric warmtepomp kan zowel je huis verwarmen als voorzien van warm tapwater. Je gebruikt helemaal geen fossiele brandstoffen meer. Lekker duurzaam dus. De twee belangrijkste factoren die de terugverdientijd beïnvloeden zijn: de kosten en de jaarlijkse energiebesparing.

1. Kosten warmtepomp

Hoeveel een warmtepomp kost, hangt af van meerdere factoren. Zoals het type, het vermogen en de capaciteit. Een volledig elektrische warmtepomp met buitenunit (8 kW) kost gemiddeld zo'n 12.000 euro. Dat is inclusief btw en plaatsen. De subsidie gaat hier nog van af. Voor een volledig elektrische warmtepomp is dit 1.950 tot 3.750 euro (Bron: Milieu Centraal).

Een all-electric warmtepomp heeft een vermogen van 6 tot 12 kW. Welk vermogen je nodig hebt, hangt onder andere af van de grootte van je huis en de isolatie. We gaan hier uit van 8 kW, dat is meestal het benodigde vermogen voor een tussenwoning, hoekwoning of (kleine) 2-onder-1-kap.

2. Jaarlijkse energiebesparing

Wat je per jaar bespaart met een volledig elektrische warmtepomp, ligt aan je situatie. Stel: je stap van een hr-ketel over naar deze warmtepomp. In een gemiddelde hoekwoning met 2 personen bespaar je ongeveer 1.000 euro in een goed geïsoleerd huis. In een redelijk geïsoleerde woning kan je jaarlijkse besparing zelfs 1.230 euro zijn. Dit is ook afhankelijk van de energieprijs die je betaalt (bron: Milieu Centraal).

Terugverdientijd van een warmtepomp met zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen de terugverdientijd van je warmtepomp flink verkorten. Zonnepanelen zorgen voor de elektriciteit die nodig is voor warmtepomp. Dit leidt tot lagere energiekosten. Het resultaat is een kortere terugverdientijd. De exacte terugverdientijd hangt onder andere af van de hoeveelheid zonne-energie die je opwekt en gebruikt voor de warmtepomp.

Het is belangrijk om te onthouden dat de efficiëntie van zowel warmtepompen als zonnepanelen afhankelijk is van een aantal factoren. Zoals de locatie en oriëntatie van de zonnepanelen, de isolatie van de woning en de buitentemperatuur. Voordat je een warmtepomp laat installeren, kun je altijd een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen. We maken een nauwkeurige berekening van de terugverdientijd, inclusief zonnepanelen.

Terugverdientijd warmtepomp berekenen

Wil je de terugverdientijd van je warmtepomp berekenen? Deel dan je de totale kosten van de warmtepomp (inclusief installatie en onderhoud) door de jaarlijkse besparing op je energierekening. We leggen stap voor stap uit hoe je dit berekent.

Het is raadzaam om een expert te raadplegen voor een nauwkeurige berekening van de terugverdientijd, rekening houdend met alle bovengenoemde factoren.

Stap 1: totale kostprijs

Bepaal de totale kosten van de warmtepomp. Denk hierbij aan de aanschafprijs van de warmtepomp, de installatiekosten en eventuele subsidies. Gebruik bijvoorbeeld deze formule:

 • Totale kosten = (aanschafprijs + installatie) - subsidies

 • Voorbeeld: (10.000 + 2.000) - 3.000 = 9.000 euro

Stap 2: jaarlijkse besparing

Bereken de jaarlijkse besparing op je energierekening. Deze besparing is het verschil tussen wat je zou betalen voor gas en wat je betaalt voor de elektriciteit die je warmtepomp gebruikt.

 • Jaarlijkse gaskosten = gasverbruik cv-ketel x gemiddelde gasprijs

 • Jaarlijkse stroomkosten = gebruikte stroom warmtepomp x stroomprijs

 • Voorbeeld: Jaarlijks zou je 1.000 euro aan gas uitgeven, en de stroom voor je warmtepomp kost je 400 euro per jaar. Dan bespaar je 600 euro per jaar.

Stap 3: terugverdientijd berekenen

Deel de totale kosten van de warmtepomp door de jaarlijkse besparing om de terugverdientijd in jaren te krijgen. In dit voorbeeld delen we 9.000 euro door 600 euro. De terugverdientijd komt uit op ongeveer 15 jaar.

Houd er rekening mee dat deze berekening een simpele versie is. Er zijn veel meer factoren die de terugverdientijd van een warmtepomp bepalen. We helpen je graag verder.

Laat je adviseren

Ben je benieuwd wat een (hybride) warmtepomp voor jou kan betekenen? Vraag dan nu een adviesgesprek aan bij een van onze adviseurs. Kies je voor Essent, dan begeleiden we je bij alle stappen. Van passend advies, naar een soepele installatie binnen één dag, naar hulp met de subsidieaanvraag. Eenmaal geïnstalleerd? Ook voor service en onderhoud ben je aan het juiste adres.

 • Van passend advies, naar installatie én hulp met subsidieaanvraag

 • Een offerte die past bij jouw persoonlijke situatie

 • Een gecertificeerde installateur bij jou in de buurt

Adviesgesprek aanvragen

Veelgestelde vragen over de terugverdientijd van een warmtepomp

Wat is de gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp?

De terugverdientijd van een warmtepomp ligt gemiddeld tussen de 7 en 15 jaar. Wat de exacte terugverdientijd is, hangt af van meerdere factoren. Zoals:

 • het type warmtepomp (prijs van aanschaf en efficiëntie)

 • de energieprijzen

 • je isolatie

 • subsidies waarop je aanspraak maakt

 • hoe vaak en intensief je de warmtepomp gebruikt

 • de kosten voor de installateur en het onderhoud.

Wat zijn de kosten van een warmtepomp?

De kosten van een warmtepomp lopen erg uiteen. Dit is onder andere afhankelijk van het type. We maken onderscheid tussen een lucht-water warmtepomp (luchtwarmtepomp) en een ventilatiewarmtepomp. Daarnaast zijn de kosten afhankelijk van of de pomp samenwerkt met een nieuwe cv-ketel, je huidige cv-ketel of helemaal geen cv-ketel. De kosten voor een hybride warmtepomp (4kWh) liggen gemiddeld tussen de 6.000 en 8.000 euro, inclusief btw en installatie (bron: Milieu Centraal).

Momenteel kun je subsidie aanvragen op de aanschaf van een warmtepomp. Zo is de investering lager, en heb je de warmtepomp sneller terugverdiend. Daarbij komt dat je veel minder gas verbruikt. Bij een hybride warmtepomp is dit gemiddeld 60% (bron: Milieu Centraal). Hierdoor bespaar je flink op je energierekening.

Krijg ik subsidie bij de aanschaf van een warmtepomp?

Ja, als je een warmtepomp koopt kun je gebruik maken van de subsidieregeling. Het subsidiebedrag hangt af van het type warmtepomp en het vermogen hiervan. Voor de subsidie gelden een aantal voorwaarden. Bijvoorbeeld dat de warmtepomp nieuw is en dat je eigenaar bent van het huis waar de installatie plaatsvindt.