Verbruik warmtepomp

Overweeg je om een warmtepomp te installeren? Dan is het belangrijk dat je begrijpt hoeveel energie een warmtepomp verbruikt. Dit artikel biedt je een uitgebreid overzicht van het gemiddelde verbruik van warmtepompen in verschillende situaties. Het geeft je een idee van wat je kunt verwachten. Zo weet je precies waar je op moet letten bij de aanschaf van een warmtepomp.

Gemiddeld verbruik warmtepomp

Een warmtepomp die volledig elektrisch is heeft een verbruik van ongeveer 3.200 kWh per jaar. Hybride warmtepompen verbruiken gemiddeld 1.900 kWh per jaar. Het gemiddelde stroomverbruik van jouw warmtepomp is afhankelijk van twee belangrijke factoren: de warmtebehoefte van je huis en het rendement van de warmtepomp. Het rendement drukken we uit in een getal dat bekend staat als de Coëfficiënt Of Performance (COP).

Het verbruik bepalen

Wil je het gemiddelde verbruik van een warmtepomp bepalen? Beantwoord dan de volgende twee vragen:

  1. Hoeveel energie is er nodig om je huis te verwarmen, van warm water te voorzien en te koelen?
  2. Met welk rendement kan de gekozen warmtepomp warmte uit de omgeving omzetten in nuttige warmte en eventueel een huis actief koelen?

Energielabel warmtepomp

Op het energielabel zie je per merk en type tot welke energieklasse een warmtepomp behoort. De COP-waarde geeft het jaarlijkse rendement van je warmtepomp aan. Bij een standaard model wordt dit in één getal uitgedrukt. Deze waarde vind je ook op het energielabel van je warmtepomp. Hoe hoger de COP-waarde, hoe efficiënter je warmtepomp energie verbruikt. De gemiddelde COP-waarde van de meeste warmtepompen is 4,0. Dit betekent dat de warmtepomp per kWh aan stroom, 4 kWh aan warmte opwekt.

Type warmtepomp bepalend

Het type warmtepomp speelt ook een rol in het stroomverbruik. Er zijn verschillende soorten warmtepompen waarmee je je woning kunt verwarmen. Waaronder de hybride warmtepomp, de ventilatiewarmtepomp en de elektrische warmtepomp. Elk van deze types heeft een ander energieverbruikspatroon, wat invloed heeft op het gemiddelde verbruik.

Hoeveel kWh verbruikt een warmtepomp?

Hoeveel kWh stroom een warmtepomp verbruikt, hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de grootte van je huis, het klimaat waarin je woont en het rendement van de specifieke warmtepomp die je gebruikt. Maar hoeveel kWh verbruikt een warmtepomp dan gemiddeld? Een volledig elektrische warmtepomp verbruikt over het algemeen zo'n 3.200 kWh per jaar.

Verbruik per type warmtepomp

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, elk met hun eigen energieverbruikspatroon. We geven je een aantal voorbeelden:

  • Een water-water warmtepomp heeft hoge initiële kosten, maar behaalt op lange termijn het hoogste rendement.

  • Een lucht-water warmtepomp haalt driekwart van zijn energie gratis uit de natuur en de rest uit het elektriciteitsnetwerk.

  • Een grond-water warmtepomp of 'geothermische warmtepomp' heeft een rendement dat volledig afhangt van de hoeveelheid warmte die door de grond kan worden opgenomen.

Lees meer over warmtepompen en vraag een adviesgesprek aan.

Verbruik hybride warmtepomp

Hybride warmtepompen verwarmen op een een efficiënte en kosteneffectieve manier je woning. Daarbij combineer je een traditionele gasgestookte ketel met een elektrisch aangedreven warmtepomp. Het systeem schakelt flexibel tussen deze twee energiebronnen, afhankelijk van wat op dat moment het meest efficiënt is. Met een hybride warmtepomp verbruik je gemiddeld 60% minder gas bij verwarming dan met alleen een cv-ketel. Erg nuttig dus!

Hoeveel stroom verbruikt een hybride warmtepomp in kWh?

Het exacte verbruik van een hybride warmtepomp varieert afhankelijk van verschillende factoren. Denk ook hierbij aan de grootte van je huis, het klimaat waarin je woont en de specifieke instellingen van je systeem. Een hybride warmtepomp heeft een laag stroomverbruik ten opzichte van een traditionele verwarmingsinstallatie. Om je een idee te geven, kun je ervan uitgaan dat een hybride warmtepomp ongeveer 2.300 kWh per jaar verbruikt voor het verwarmen van een gemiddeld huis.

Duurzaam verwarmen

Een belangrijk voordeel van hybride warmtepompen is dat ze veel minder energie verbruiken dan traditionele verwarmingssystemen. Dit komt doordat ze in staat zijn om warmte uit de buitenlucht te halen, zelfs bij lage temperaturen. Ze zetten dit efficiënt om in bruikbare warmte voor je huis. Hierdoor bespaar je flink op je energierekening. Tegelijkertijd draag je bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot.

Verbruik warmtepomp berekenen

Het stroomverbruik van een warmtepomp bereken je met behulp van de volgende rekenformule: verbruik warmtepomp = energieverbruik woning in kWh / COP. Hierbij is de COP (Coëfficiënt Of Performance) een maat voor de efficiëntie van de warmtepomp. Het geeft aan hoeveel warmte de pomp produceert per eenheid elektriciteit.

Rekenvoorbeeld all electric warmtepomp

Stel, je verbruikt als gezin jaarlijks zo'n 15.000 kWh aan verwarming en sanitair warm water. Voor je huis gebruik je een volledig elektrische warmtepomp met een COP van 3. Dan komt het verbruik van je warmtepomp neer op 5.000 kWh per jaar (15.000 kWh / 3). Dit is puur hypothetisch, het precieze verbruik verschilt per situatie.

Voorbeeldberekening hybride warmtepomp

Een andere manier om het verbruik te berekenen? Kijk naar je gasverbruik. Een gemiddeld huishouden verbruikt zo'n 1.200 kubieke meter gas (m3) per jaar. Éen m3 gas is ongeveer gelijk aan de energie van 10 kWh. Dan heb je voor verwarming en warm water jaarlijks 12.000 kWh stroom nodig in plaats van gas (1.200 m3 x 10 kWh). Een hybride warmtepomp met een COP van 4 zou dan 3.000 kWh per jaar verbruiken (12.000 kWh / 4).

Let wel, deze berekeningen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Zoals de isolatie van je huis, de buitentemperatuur en het specifieke model van je warmtepomp. Het geeft echter wel een goed beeld van de efficiëntie van een warmtepomp en hoe deze bijdraagt aan het verlagen van je energieverbruik.

Verbruik warmtepomp per jaar

Bereken de kosten van het jaarlijkse verbruik van je warmtepomp met deze formule:

Jaarlijkse warmtebehoefte in kWh / COP-waarde) x gemiddeld stroomtarief per kWh.

Stel, je hebt een jaarlijkse warmtebehoefte van 11.200 kWh en je hybride warmtepomp heeft een COP-waarde van 4,0. Met een stroomtarief van €0,25 per kWh, kost het stroomverbruik van je warmtepomp je dan ongeveer €700 per jaar.

Een warmtepomp verhoogt je stroomverbruik, maar levert meer warmte op dan hij aan stroom verbruikt. Dit betekent dat je aanzienlijk minder gas verbruikt - gemiddeld tot wel 60% minder. Heb je bijvoorbeeld een hoekwoning met matige isolatie en woon je daar met zijn tweeën? Dan levert dit een jaarlijkse besparing tussen de €500 en €1.000 op.

Energieverbruik warmtepomp kosten

Kies je voor een volledig elektrische warmtepomp? Dan verbruik je meer stroom, zo'n 3.200 kWh per jaar. Bij een elektriciteitsprijs per kWh van €0,40, kost dat ongeveer €1.300 per jaar. Maar je hebt geen gaskosten meer. Met een hybride warmtepomp die samenwerkt met een cv-ketel, verbruik je meer stroom, maar bespaar je op gas. Dat scheelt je gemiddeld ongeveer €300 per jaar.

Verbruik warmtepomp kwh per jaar

Om het jaarlijkse verbruik van warmtepompen in kWh te bepalen, vermenigvuldig je het dagelijkse verbruik met het aantal dagen in een jaar. Dus als je pomp bijvoorbeeld 10 kWh per dag verbruikt, verbruikt hij ongeveer 3.650 kWh per jaar. Een volledig elektrische warmtepomp verbruikt aanzienlijk meer stroom dan een hybride variant, gemiddeld zo'n 3.200 kWh per jaar. Bij een stroomtarief van €0,40 per kWh betekent dit dat je jaarlijks ongeveer €1.300 aan stroomkosten kwijt bent. Dit lijkt misschien veel, maar bedenk wel dat je volledig van het gas af bent en dus geen gaskosten meer hebt.

Verbruik warmtepomp per dag

Het dagelijkse verbruik van warmtepompen verschilt. Het is afhankelijk van de buitentemperatuur en hoe vaak de pomp draait. Over het algemeen verbruikt een warmtepomp tussen de 8 en 24 kWh per dag. Het type warmtepomp heeft ook invloed op het exacte verbruik.

Verbruik warmtepomp t.o.v. gas

Warmtepompen zijn over het algemeen efficiënter dan traditionele gasverwarmingssystemen. Hoewel ze meer elektriciteit verbruiken, halen ze veel meer warmte uit elke eenheid energie die ze verbruiken. Dit betekent dat ze op de lange termijn goedkoper zijn dan cv-ketels op gas. Ondanks het hogere initiële kostenplaatje.

Verbruik warmtepomp winter

In de winter dalen de buitentemperaturen en moet je warmtepomp harder werken om je huis aangenaam warm te houden. Dit betekent dat hij meer energie verbruikt. Moderne warmtepompen zijn echter ontworpen om ook bij vorst efficiënt te werken. Het extra verbruik is dus meestal niet zo hoog als je misschien denkt. Kijk voor het verbruik van de warmtepomp in de winter naar het seizoensgebonden rendement (SCOP).

Adviesgesprek aanvragen

Veelgestelde vragen over verbruik warmtepomp

Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp per jaar?

Een volledig elektrische warmtepomp verbruikt ongeveer 3.200 kWh per jaar, terwijl een hybride variant gemiddeld 1.900 kWh per jaar verbruikt.

Hoeveel gas bespaar ik met een warmtepomp?

Een warmtepomp gebruikt stroom en geen gas. Met een warmtepomp kan je jouw gasverbruik dus aanzienlijk verminderen, gemiddeld tot wel 60%. Dit kan neerkomen op een besparing van 750 m3 gas per jaar.

Is een warmtepomp financieel gunstiger dan gas?

Hoewel een warmtepomp meer stroom verbruikt, kan het op de lange termijn financieel gunstiger zijn gezien de besparing op gaskosten, die gemiddeld €1.800 per jaar bedragen.