Veel Nederlandse huishoudens verwarmen hun woning met stadsverwarming. Geen eigen cv-ketel, maar warm water vanuit een centraal stadsverwarmingssysteem. Ook met stadsverwarming is het meestal mogelijk om van de voordelen van een (slimme) thermostaat te profiteren. Regel de temperatuur met een thermostaat met zoneregeling en bespaar. Als u stadsverwarming heeft, is de kans groot dat u thuis geen gas voor verwarming gebruikt en daarom ook geen cv-ketel in uw woning heeft. De warmte komt immers via een netwerk van waterleidingen bij u binnen. U heeft geen onderhoud en kosten aan een cv-ketel, en u beschikt altijd snel over warmte. Toch gaat er met stadsverwarming nog steeds onnodig veel warmte verloren. De meter loopt namelijk gewoon door als u de verwarming niet uitzet. Een goede thermostaat kan ervoor zorgen dat uw woning niet verwarmd wordt op de plekken waar het helemaal niet nodig is.

Soorten bediening van stadsverwarming

Grofweg bestaan er twee manieren waarop gebruikgemaakt kan worden van stadsverwarming. In de meeste huishoudens kan de temperatuur geregeld worden via een centrale thermostaat in de woonkamer. Een andere mogelijkheid is het handmatig moeten open- en dichtdraaien van individuele radiatoren. In de eerste situatie komt het regelmatig voor dat het op bepaalde plekken in huis te koud blijft, terwijl andere plekken weer te warm worden. Wanneer u zelf radiatoren open moet draaien, is het gemakkelijk om te vergeten deze weer dicht te draaien. Dit heeft onnodig energieverbruik tot gevolg. Om dit ongemak te verhelpen is het mogelijk om in beide situaties een slimme thermostaat in combinatie met stadsverwarming toe te passen. Zelfs zoneregeling is daarbij mogelijk, zodat u elke ruimte in uw woning apart en naar behoefte wel of juist niet verwarmt.

Stadsverwarming met een slimme thermostaat

Veel mensen vragen zich af of een slimme thermostaat ook met stadsverwarming werkt. Of dit het geval is, is afhankelijk van de situatie in uw woning. Over het algemeen geldt dat het wel mogelijk is om een slimme thermostaat voor stadsverwarming te gebruiken, indien u al zelf de temperatuur in huis via een thermostaat regelt. Ook als u een zogenaamde ‘toegankelijke individuele elektriciteitsklep’ heeft, is het mogelijk om een slimme thermostaat te gebruiken. Het is vanwege de technische achtergrond altijd verstandig om contact te zoeken met een installateur en te vragen naar deze individuele elektriciteitsklep.

Slimme thermostaten zijn in staat om de temperatuur in huis zelf te regelen, waardoor u nooit meer ruimtes verwarmt dan nodig is, terwijl u juist geniet van een warme kamer wanneer het wel nodig is. Er bestaan verschillende soorten thermostaten voor stadsverwarming, maar ook is het mogelijk om individuele radiatoren te voorzien van een slimme thermostaat. Uw radiator blijft gewoon werken op stadsverwarming, maar de draaiknop op de radiator wordt met een kleine motor bediend en bewaakt de temperatuur in de kamer waar hij gemonteerd is. Slimme thermostaten zijn in staat om te praten met het bedieningspaneel in de woonkamer, zodat u op afstand de thermostaten aanstuurt. Uw stadsverwarming is op deze manier zelfs eenvoudig en volledig te bedienen via een app op uw smartphone of tablet. Zo geniet u van optimaal comfort en een lagere energierekening.